Читај ми!

Нова Каледонија "под опсадом" – у току велика операција француске жандармерије

Француска је покренула велику операцију у којој учествује више од 600 жандарма, како би у потпуности повратила контролу над путем између главног града Нове Каледоније Нумее и аеродрома на тој француској прекоморској територији, где је шест људи погинуло у нередима.

Француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманен саопштио је касно синоћ на платформи Икс да је у Новој Каледонији покренута "велика операција више од 600 жандарма, од којих стотинак припадника ГИГН", елитне тактичке јединице жандармерије.

Циљ операције је да се "у потпуности поново преузме контрола над главним путем дугим 60 километара између Нумее и аеродрома" Тонтута, навео је Дарманен.

Канцеларија високог комесара Француске на тој пацифичкој прекоморској територији саопштила је да је, након што је јуче живот изгубила још једна особа, што је шеста жртва насиља, "ноћ била мирнија, пре свега захваљујући увођењу мера које се односе на ванредно стање и доласку појачања", преносе француски медији.

До сада је приведено 230 учесника нереда, а на острву Кају на снази су забрана окупљања и полицијски час.

Нова Каледонија је "под опсадом", изјавила је Соња Лагард, градоначелница Нумее, главног града овог пацифичког архипелага, преноси БФМТВ.

Навела је да су бројне јавне зграде на архипелагу запаљене и да је, упркос доласку појачања од неколико стотина полицијаца, ситуација "далеко од смиривања".

Лагардова је рекла да су последње две ноћи биле мирније, али да се ситуација током дана не поправља, упркос свим позивима на смиривање ситуације.

"Можемо ли рећи да смо у опкољеном граду? Да, мислим да то можемо рећи. Ово је пустош", рекла је Лагардова.

Додала је да безбедносним снагама "треба дати мало времена" да нормализују ситуацију.

Француски званичници су саопштили да је у суботу погинула шеста особа од почетка нереда, а да су две повређене током размене ватре на барикади на северу ове француске прекоморске територије.

Претходно је потврђено да су убијена три домородачка становника Канака, старости од 17 до 36 година, и два полицајца.

Контингент од 1.700 припадника полиције је већ стигао на острво.

На фотографијама са Нове Келдоније објављеним у медијима и на друштвеним мрежама виде се изгорели аутомобили, импровизоване блокаде на путевима и дуги редови испред супермаркета.

Немири су почели прошле недеље након што су посланици у Парламенту Француске изгласали измене закона које ће омогућити већем броју држављана Француске, а који живе на том острву дуже од 10 година, да гласају на локалним изборима у Новој Каледонији, што ће, према речима домородачких лидера, неутралисати политички утицај домородаца.

Влада Нове Каледоније позвала је током раније одржане конференције за новинаре да се прекину блокаде и барикаде.

"Убијамо једни друге и не можемо овако да наставимо. Људи умиру не због оружаних сукоба, већ зато што немају приступ здравственој заштити и храни", изјавио је Ваиму'а Мулијава, члан локалне владе.

Француска влада је 15. маја прогласила ванредно стање на Новој Каледонији, које укључује ноћни полицијски час, као и забрану јавних окупљања, продају алкохола и ношења оружја, а на острво је из Француске послато појачање од 1.000 полицајаца.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије