ДСС против референдума о ЕУ

Председник ДСС Војислав Коштуница рекао у Лазаревцу, да се та странка противи политици "ЕУ нема алтернативу" и да је против референдума на коме би се грађани изјаснили да ли су за ЕУ или за Косово.

Демократска странка Србије (ДСС) противи се политици "ЕУ нема алтернативу" и против је референдума на коме би се грађани изјаснили да ли су за Европску унију или за Косово, рекао је председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница у Лазаревцу.

"Нажалост и према слободној и демократској Србији западне силе нису промениле политику огољених притисака са циљем даљег распрачавања државе", истакао је лидер ДСС-а, наводећи да је то проблем са којим се Србија и данас суочава и са којима ће се и сутра суочавати.

Коштуница је на седници Главног одбора ДСС-а навео је да се седница одржава у том граду, јер је ДСС желела да на десетогодишњицу изборне победе укаже на улогу Лазаревца, када је, како је рекао, народ изабрао слободу и демократију.

Председник ДСС-а је оценио да актуелна власт већ две и по године држи земљу у стегама политике да ЕУ нема алтернативу, сматрајући да је пут који нема алтерантиву "пут који води у даље заостајање, слабљење и пропадање државе".

Према његовим речима, када власт једне државе објави да је њена политика да ЕУ нема алтеранативу, онда је та држава унапред сопштила да је спремна да жртвује све зарад тог јединог циља.

Коштуница је поставио питања где је Србија данас, две године после успостављања власти која је по сваку цену води у ЕУ и да ли су плате веће него када је ДСС предводила владу, да ли има више запослених, да ли су предузећа проширила своје погоне.

Председник ДСС-а је истакао да није мандат ове владе да обећава шта ће бити 2020. године, већ да решава питања са којима се земља и грађани суочавају.

"Ако треба ЕУ да нам буде тема, онда то не може бити предсказање шта ће се десити 2020. године, него треба отворено да се суочимо са питањем како одговорити данас ЕУ на њеној јавној и отвореној подршци албанским сецесионистима", рекао је Коштуница.

Политика ДСС-а не води у самоизолацију 

Лидер ДСС-а је додао да Србија има легитимно и демократско право да брани своје државне интересе и саопшти Бриселу да се супротставља сваком покушају да се на територији Србије прави још једна албанска држава.

Коштуница је, одбацујући критике да политика ДСС-а води у самоизолацију, рекао да је алтернатива да Србија сарађује са свим државама, и на истоку и на западу, како би унапређивала и бранила своје економске и државне интересе, истичући да Србија има снаге да се развија као стабилна, демократака држава са јаком економијом и бригом о својим грађанима.

"Ми тврдимо да таква Србија треба да буде отворена и према могућностима уласка у ЕУ, по правилима која су важила за све друге државе", истакао је Коштуница.

Осврћући се на разговоре са Српском напредном странком, Коштуница је рекао да је ДСС истакла да је за расписивање избора, али и да је њен циљ не само пука промена власти, већ и промена политике да ЕУ нема алтернативу.

"Одговор Србије на покушаје ЕУ да нам отме Косово не може бити расписивање референдума на коме би се грађани изјаснили да ли су за ЕУ или за Косово, као што је предложила СНС", рекао је Коштуница, сматрајући да би такав референдум био противуставан.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара