Опозиција критикује Вука Јеремића

ЛДП и напредњаци критикују шефа дипломатије Вука Јеремића који је, како кажу, брзо одустао од политике за коју је добио подршку у парламенту. Јеремић је рекао да се обезбеђивање подршке резолуцији о Косову и Метохији у Генералној скупштини УН граничи са немогућим.

После изјаве шефа српске дипломатије Вука Јеремића да се обезбеђивање подршке резолуцији о Косову и Метохији у Генералној скупштини Уједињених нација граничи са немогућим, реаговале су странке опозиције.

Либерално-демократска партија предлаже повлачење српске резолуције из Генералне скупштине и нуди своју која се, како наводе, заснива на уважавању реалности и дефинисању нових односа између Београда и Приштине.

Србија би тако, предлаже ЛДП, одустала од блокирања уласка Косова у све међународне организације, а заузврат би имала гаранције за члансто у Европској Унији и НАТО-у.

"ЛДП не може да призна независност Косова, то могу да ураде једино људи који живе у овој земљи. Ја ћи се залагати за признање оне независности Косова које је прихватљиво за Србе на Косову. Залагаћу се за решавање проблема", рекао је лидер те странке Чедомир Јовановић.

Јовановић је рекао да је данас Косово независно за 22 европске земље чланице ЕУ, за 70 земаља у свету и да ће "врло вероватно бити примљено у чланство УН" и додао да више подршке има статус Косова за који се залаже Приштина од статуса Косова на којем инсистира Београд.

И ЛДП и напредњаци критикују власт и шефа дипломатије који је, како кажу, брзо одустао од политике за коју је добио подршку у парламенту.

"СНС сматра да се политика власти у Србији претворила у маркетинг, у шминкање, сликање и да политика власти у Србији ни по једном питању више не постоји. Са једне стране имамо празне и лажне приче о томе како ћемо да побеђујемо у УН, а са друге стране свега седам дана касније имамо потенцијална признања да је таква победа готово немогућа", рекао је заменик председника СРС Александар Вучић.

За нову, и како Јовановић објашњава трајну политику односа Србије према Косову, потребна је сарадња са Европском унијом, Америком и Уједињеним нацијама.

Озбиљна државна политика према Косову за напредњаке подразумева проширени списак савезника, пре свих Русије и Кине.

Српски покрет обнове сматра да се спољна политика Србије хитно и у потпуности мора усагласити са Европском унијом, за шта је неопходна промена текста резолуције поднете Генералној скупштини.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара