Читај ми!

Савет безбедности УН о Косову и Метохији – Приштина ствара неподношљиве услове за живот Срба

Савет безбедности Уједињених нација расправљао је о шестомесечном извештају о Косову и Метохији. Председник Александар Вучић рекао је на седници да Приштина ствара неподношљиве услове живота за Србе. САД забринуте због застоја у нормализацији односа. Етничко насиље се наставља под окриљем привремених институција у Приштини, поручио представник Русије. Кина позива Приштину да повуче једностране потезе који доводе до дестабилизације.

Седница Савета безбедности Уједињених нација посвећена шестомесечном извештају генералног секретара УН Антонија Гутереса о раду Унмика одржана је у Њујорку.

На седници се обратио председник Александар Вучић.

Редовни шестомесечни извештај о раду Мисије УН на Косову и Метохији представила је специјална представница генералног секретара УН и шефица Унмика Каролине Зијаде.

Приштину је представила председница привремених институција Вјоса Османи.

Седници, поред пет сталних чланица СБ УН (САД, Русије, Кине, Француске и Велике Британије), присуствовали су и представници несталних чланова СБ УН у овом мандату: Гвајане, Сијера Леонеа, Швајцарскe, Алжирa, Републике Кореје, Еквадора, Словеније, Мозамбика, Јапана и Малте, која је председавајућа.

Антонио Гутерес је у редовном извештају, који се односи на период од 19. септембра 2023. до 15. марта 2024. године, навео да су, упркос извесном напретку у имплементацији споразума постигнутих уз посредовање ЕУ, тензије између Београда и Приштине повећане, а да је безбедносна ситуација на северу Косова остала крхка.

Истакао је да није било напретка ка успостављању Заједнице српских општина упркос дипломатском притиску и изразио забринутост због примене нове регулативе о платном промету која је, како је навео, утицала на економска и социјална права Срба и других невећинских заједница.

Позвао је на хитан разговор о отвореним питањима у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ, како би се осигурала права свих погођених заједница и најугроженије групе биле заштићене.

Гутерес је најоштрије осудио, како је навео, озбиљан безбедносни инцидент 24. септембра у Бањској, који је довео до трагичног губитка живота и позвао на завршетак истраге и "привођење починилаца правди без одлагања".

Претходна редовна седница Савета безбедности УН о раду Унмика одржана је у октобру прошле године, док је у фебруару ове године на захтев Србије, а након одлуке приштинских власти да забране употребу динара, одржана ванредна седница СБ УН.

Председник Вучић током дана присуствоваће и пријему који приређује Стална мисија Републике Србије при Уједињеним нацијама за сталне представнике држава чланица УН.

Вучић ће имати и низ консултација и састанака са представницима земаља чланица Уједињених нација, како би објаснио позицију Србије у вези са најављеном резолуцијом о геноциду у Сребреници.

Најавио је сусрете са више од 120 сталних представника различитих земаља у УН и саопштио да је у Мисији Србије при Уједињеним нацијама у Њујорку формиран штаб који се бави питањима у вези са покушајем усвајања резолуције о Сребреници и поручио да шансе Србије нису велике, али да ће се борити.

Вучић је, уочи пута у Њујорк, изјавио да ће доношење такве резолуције додатно нарушити односе у региону и да ће се Србија свом снагом борити против усвајања резолуције.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво