Читај ми!

У Њујорку формиран штаб који се бави резолуцијом о Сребреници, Вучић најављује више од 120 сусрета

Шестомесечни извештај о раду Мисије УН на Косову и Метохији биће у понедељак представљен на редовној седници Савета безбедности. Већ данас председник Србије Александар Вучић има низ билатералних састанака у Њујорку, а поред стања у јужној покрајини са страним званичницима разговара и о Резолуцији о геноциду у Сребреници, о којој би државе требало да се изјасне почетком маја. Обраћање председника Вучића у УН на седници о Косову и Метохији РТС ће преносити сутра од 16 часова, а од 19.30 и пријем за сталне представнике у УН поводом резолуције о Сребреници.

Председник Србије Александар Вучић стигао је Њујорк где га у наредних пет дана очекује интензивна дипломатска борба за заштиту националних интереса наше земље.

Две теме су на столу. Једна је шестомесечни извештај УНМИК-а о стању на Косову и Метохији. Друга тема је предложени нацрт резолуције о геноциду у Сребреници.

Када је реч о првој теми, о извештају који се односи на период од 19. септембра 2023. до 15. марта 2024. разговараће се на седници Савета безбедности која се сутра одржава у седишту Уједињених нација.

Председник Србије рекао је да извештај који ће бити представљен тог дана не одражава праву слику како је на терену и да је лош у односу на реално стање.

Пре два дана текст тог извештаја је објављен на сајту Уједињених нација. Свој осврт дао је и генерални секретар Уједињених нација који је рекао да су повећане тензије између Београда и Приштине.

Као разлог повећању тензија у покрајини навео је одлуку Приштине да укине динар и да одреди евро као једино средство плаћања на Косову и Метохији. Антонио Гутереш позвао је да се то питање реши у оквиру дијалога Београда и Приштине који се води под покровитељством Европске уније.

Антонио Гутереш осврнуо се и на питање које је актуелно већ 11 година, које је потписано пре 11 година између Београда и Приштине. То је формирање Заједнице српских општина.

Како је Гутереш рекао, и поред дипломатских притисака то питање још није решено и није покренуто формирање Заједнице српских општина.

Додатно ситуацију дестабилизује и ситуација око избора градоначелника четири општине на северу Косова и Метохије. Позвао је да се што пре спроведу ти избори како би се додатно стабилизовала ситуација.

Поздравио је и поступак Приштине која је после дугог времена прихватила одлог Уставног суда и у катастар завела земљу Манастира Високи Дечани.

Извештај се односи на период од 19. септембра 2023. тако да се део односи и на догађаје од 24. септембра у Бајњској.

Оштра критика стиже од генералног секретара Уједињених нација који апелује и тражи да се спроведе истрага и да се починиоци приведу правди.

Друга тема која је актуелна у Њујорку и која ће бити актуелна наредних пет дана јесте нацрт резолуције о Сребреници о којем ће се гласати 2. маја у Генералној скупштини Уједињених нација.

Представника Србије у Њујорку очекује састанак са више десетина представника земаља чланица Уједињених нација, као и са представницима сталних чланица Савета безбедности Уједињених нација.

Циљ састанака и негде главна тема тих разговора биће да се појасни позиција Србије у вези са предложеном резолуцијом.

Како је рекао уочи доласка у Њујорк, доношење такве резолуције додатно ће нарушити и покварити односе у региону. Рекао је да су шансе Србије мале, али да ће се борити и да неће бити толика победа оних који су резолуцију предложили. 

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво