Читај ми!

Вучић у СБ УН: Приштинске институције спроводе правно и физичко насиље над Србима

Председник Србије Александар Вучић је на седници Савета безбедности УН посвећеној стању на Косову и Метохији рекао да је прошло 11 година од потписивања Бриселског споразума, а да ЗСО још није формирана. Указао је да власти у Приштини стварају неподношљиве услове за живот Срба и других неалбанаца и затражио моментално пуштање на слободу свих политичких затвореника. Србија остаје посвећена Повељи УН и дијалогу под окриљем ЕУ, поручио је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић подсетио је на почетку свог обраћања да је прошло 11 година од потписивања Бриселског споразума, као и да су Срби испунили све на шта су се обавезали, док формирање Заједнице српских општина није ни на видику.

“Ових 11 година је 11 година неиспуњених обећања, свакодневних изговора и неистина и неспособности ЕУ као гаранта споразума да ствари помери са мртве тачке“, рекао је Вучић.

Истакао је да је то резултирало континуираним правним и физичким малтретирањем српског становништва на КиМ.

Указао је да, иако извештај Унмика не указује на озбиљност стања на терену, он чињенично документује скоро све значајне догађаје.

Приштина угрожава међународни мир и стабилност

Подсетио је и да је 8. фебруара одржана специјална седница у СБ УН због ситуације на КиМ, а због тога што привремене институције у Приштини стварају неподношљиве услове за Србе и друге неалбанце.

“Извештај о раду Унмика, који је пред нама данас, јесте нешто о чему се разговара месец и по дана од када је ово уважено тело одржало специјалну седницу о ситуацији на Косову и Метохији, 8. фебруара. Дозволите ми да вас подсетим да је ова хитна седница одржана на захтев Републике Србије јер су привремене институције самоуправе на Косову и Метохији предвођене Аљбином Куртијем, довеле до угрожавања међународног мира и стабилности“, рекао је Вучић.

Навео је да је Србија тада приложила детаљно објашњење поступака на основу којих привремене институције настављају континуирано и намерно да стварају неподношљиве услове за живот Срба и неалбанаца.

“Република Србије је Савету безбедности представила све кораке којима су те институције спровеле добро планиране, широко распрострањене и систематичне нападе и третирање против српских цивила укључујући континуирано правно насиље, физичко насиље и селективно таргетирање“, указао је председник Србије.

Навео је да је седница из фебруара одржана захваљујући чињеници да су сви чланови Савета безбедности проценили да су аргументи Србије и поднете жалбе били у складу са чињеницама и на основу тога је одобрен захтев Србије.

“Нарочито истичем да се већина која је прихватила нашу аргументацију састојала од земаља које не поштују суверенитет и територијални интегритет Републике Србије на начин којим је то предвиђено одредбама правно обавезујуће резолуције Савета безбедности 1244“, указао је Вучић.

Срби и други неалбанци не могу да примају плате, пензије, социјална давања

Указао је и да је седница одржана и због тога што је онемогућено да се на КиМ трансакције обаваљају у динарима, чиме је режим у Приштини драматично и додатно учинио свакодневни живот Срба и других неалбанаца тешким, с обзиром на то да они углавном примају своје приходе у динарима.

“Укидање употребе динара представља кулминацију етнички мотивисане, продужене кампање против Срба од приштинских институција. Аљбин Курти је причао пред свима вама да је Србима дао тромесечни прелазни период, током ког ниједно право Срба неће бити злоупотребљено да прихвате и примају динаре. Од тренутка када се завршила седница, нико у Приштини, нити у међународној заједници, није ни поменуо тромесечни прелазни период. И све мере против Срба у вези са динаром почеле су да се примењују одмах“, рекао је Вучић.

Због тога су, указује, Срби и други неалбанци на Косову и Метохији и даље онемогућени да добијају своје пензије, плате, социјална примања, дечји додатак и сва друга плаћања, због чега је рад школа, обданишта, медицинских, социјалних и других институција практично онемогућен.

“Запослени у тим институцијама који још раде суочавају се свакодневно са страхом од неоснованог хапшења које Куртијев режим масовно спроводи под лажним оптужбама. Ова ситуација у великој мери утиче на децу у обдаништима, пензионере, самохране мајке и тешко оболеле људе у руралним срединама, али наравно и све остале“, рекао је Вучић.

Приштина у Бриселу показала своје праве мотиве

Председник Вучић је навео и да је од 8. фебруара до данас одржано пет рунди разговора у Бриселу.

“Једини опипљив исход ових напора је било излагање правих приштинских мотива. Главни преговарач Приштине, Бисљими, Куртијев заменик и његов партнер у прогону цивилног становништва, потврдили су да су њихове једностране и ескалаторне одлуке да ефикасно укину динар на Косову и Метохији у дубокој мери утицале на људе, за разлику од Куртијевих уверавања, које је он изнео пред овим уваженим телом, да су оптужбе Србије лажне и да нико, укључујући Србе, није погођен овом одлуком“, рекао је Вучић.

Шеснаест етнички мотивисаних напада од фебруара

Вучић је истакао да је Курти посвећен великоалбанским аспирацијама. Додао је и да је, уместо да буде санкционисан, Куртијев режим стално награђиван, док се брутална репресија у прогону Срба и других неалбанаца додатно продубила и ојачала од ванредне седнице у фебруару.

Председник Србије је навео и да се од тада догодило 16 етничких мотивисаних напада.

“Они обухватају оружани напад против Срба у Грачаници, пуцњаве и застрашивање све мањег броја српских повратника на западу КиМ, континуирано неоправдано одређивање притвора, насилно уклањање табли са називима и именима на српском језику у чисто српским општинама на северу КиМ, за шта је одговорна полиција“, набројао је Вучић.

Указао је и да су се континуирани напади у оквиру кампање прогона Срба продубили после упада приштинских параполицијских снага у српске апотеке у Косовској Митровици и Зубином Потоку, где су прогонитељи Срба запленили велике количине медицинских средстава“, рекао је председник.

Напоменуо је да, иако је Унмиков извештај пун чињеничне прецизности, недостаје му повезивање догађаја који су се дешавали током овог времена.

Вучић о томе како је представљена седница из фебруара

Председник Вучић је указао да ванредна седница СБ УН није представљена у извештају као неки догађај од посебног значаја, као и да је погрешно написано да је она била одржана на захтев Србије да се разговара о последицама, о новим прописима за валуту.

“Ова тврдња је чињенично нетачна зато што је захтев Србије за ту ванредну седницу коју је усвојио СБ УН, заснован на жалби која је подржана аргументима због угрожавања међународног мира за шта је одговорна Приштина, нелагално укидање динара у том контексту је само било стављено као део жалбе против органа у Приштини. Систематски, широко распрострањени и добро планирани напади против Срба, намерно стварање неподношљивих услова за живот Срба и прогон Срба“, рекао је председник Србије.

Навео је да је жалба због прогона Срба само прозаично представљена на следећи начин:

“Господин Вучић и господин Курти су учествовали на седници и представили су супротне наративе који се тичу ситуације на Косову и утицају неких прописа. У том смислу, сматрам да је важно да вас подсетим да Србија није представљала само тамо неки наратив на датој седници и баш супротно, наше обраћање је било чисто набрајање конкретних података и чињеница о кампањи систематског, добро планираног и широко распрострањеног напада Приштине на српску популацију“, поручио је Вучић.

Конкретни догађаји потврда да су Срби угрожени

Вучић је подсетио на све, конкретне потезе Приштине којима ствара неподношљиве услове за живот Срба:

Илегална експропријација преко милион квадратних метара српског земљишта за изградњу нелегалних база специјалне полиције на северу Косова, онемогућавање слободе кретања за Србе бесмисленим заустављањима, понижавањима, пребијањима, чак и другим чиновима насиља и нелегалним пунктовима за провере.

Подсетио је и на арбитрарно хапшење на десетине истакнутих Срба без икаквих оптужби и на дуге притворе који су им одређени, као и на бесмислено пуцање приштинских специјалних снага и готово стално присуство оклопних возила у мирним, урбаним срединама.

Указао је и на доношење одлука о конфисковањима зграда које су у власништву српских институција, које су у њиховом власништву дуже од једног века, као и на увођење деветомесечног нелегалног ембарга на српску робу и заплену легалне робе у власништву српских трговаца.

Вучић је подсетио и на насилно одузимање имовине Српске православне цркве, чиме је Приштина нарушила специјалне заштитне зоне око објеката Српске православне цркве, док је неке преименовала у албанске. Подсетио је и на преоравање и уништавање српских гробаља, као и на косовске безбедносне снаге које је требало да буду демилитаризоване и распуштене према Резолуцији 1244.

Вучић је рекао и да је онемогућена исплата 60.946 плата и пензија Србима на Косову и Метохији, 2.430 стипендија за студенте и ученике, средства за финансирање народних кухиња за око 2.000 социјално најугрожених грађана, као и других прихода за Србе.

Вучић је рекао да је било и 470 несанкционисаних етнички мотивисаних напада на Србе, 75 напада на верске објекте Српске православне цркве, 25 напада на српску децу, укључујући покушај убиства 11-годишњег српског дечака за шта су одговорни представници нелегалних косовских безбедносних снага на Божић 2023, и његовог рођака, који је 21 годину стар.

“Уместо да буде санкционисан, Куртијев режим у Приштини и даље бива награђиван. Не можемо да набројимо колико пута су догађај у Бањској помињали водећи међународни званичници, медији и чак и овај савет. А чак ниједан мали проценат те енергије није искоришћен да се потегне питање ужасног злочина који је учинио војник овде присутне Вјосе Османи, који је користио службену пушку и уочи српског Божића хладнокрвно пуцао на 11-годишњег дечака Стефана Стојановића и његовог рођака Милоша Стојановића, старог 21 годину“, рекао је Вучић, додајући:

“Понекад се питамо да ли је он оптужен само за неки мањи прекршај због чињенице да су његове жртве биле Срби“.

“Курти је слагао Савет безбедности“

Вучић је подсетио да је Курти на седници СБ УН из фебруара рекао да уредба не чини ништа чиме би забранили и спречили Владу Србије да пружа финансијску помоћ косовским Србима, као и да свака друга сугестија није ништа него лажна пропаганда усмерена ка распиривању етничких тензија.

“Доказ да је Курти лагао уваженом телу јесте од пре неколико дана, зато што је тема бриселског дијалога била баш како да се реши овај проблем. Чврст доказ је такође чињеница да је специјални изасланик САД за Западни Балкан изјавио 14. марта у Приштини, нешто више од месец дана пошто је Курти слагао Савет безбедности, да је питање динара било хитно хуманитарно питање којим морамо одмах да се позабавимо. Господин Ескобар је рекао да је био дирнут причама обичних Срба који су били најдиректније погођени укидањем динара“, рекао је Вучић.

Навео је и да је амерички изасланик том приликом рекао да је Аљбин Курти одбио његов план за решавање овог хуманитарног питања.

“Када су га медији питали зашто је Курти одлучио да настави са укидањем динара и забраном динара, знајући да ово питање може да се реши кроз успостављање Заједнице српских општина, господин Ескобар је одговорио да је то било питање за Куртија. Курти је лагао пред овим саветом такође када је говорио о наводеном увођењу тромесечних прелазних периода када је реч о одлуци о валути, што се није десило“, напоменуо је Вучић.

О обавезама представника генералног секретара УН

Председник Србије је присутне у сали подсетио да је према Резолуцији 1244 генерални секретар овлашћен да успостави међународно цивилно присуство како би надгледао развој привремених демократских институција самоуправе и како би обезбедио услове за миран и нормалан живот свим становницима на КиМ:

“Слушали смо годинама да специјални представник може да пренесе своја овлашћења на привремене институције самоуправе и да није било правне основе за њу или за њега да уради нешто другачије. Међутим, дозволите ми да подсетим Савет безбедности да је те надлежности привременим институцијама пренео специјални представник кроз уставни оквир за привремену самоуправу на Косову. Овај документ је сачинио специјални представник генералног секретара Уједињених нација 15. маја 2001. и у складу са мандатом који је истакнут у Резолуцији 1244 путем прописа број 2001/9 и остаје правно обавезујући. Даље, поглавље 12 уставног оквира Унмика наводи следеће: примена одговорности привремених институција под овим уставним оквиром не утиче и не умањује овлашћење специјалног представника генералног секретара да обезбеди пуну примену Резолуције 1244 укључујући надгледање привремених институција самоуправе, њених званичника и агенција и предузимање адекватних мера када се њихови поступци не подударају са Резолуцијом 1244 или овим уставним оквиром."

Стога, наводи, неоспорно је да специјални представник генералног секретара Уједињених нација има експлицитну обавезу да понесе извештај о конкретним мерама које је предузео да се спречи и онемогући етнички мотивисан прогон становништва или барем да понуди објашњење зашто није успео да такве мере предузме уколико је то случај.

"Уместо тога, као што сам рекао, оно што имамо је набрајање готово свих појединачних случајева у овом извештају, али чист недостатак јасног контекста прогона цивила који се дешава у реалности на терену и о ком је разговарано на хитној седници", рекао је Вучић.

Прогон Срба није споменут ниједном, Бањска осам пута

Међутим, и док је хитна седница Савета безбедности поменута само једном, а напади против цивила у оквиру приштинске кампање њиховог прогона ниједном, трагични догађај у Бањској од 24. септембра поменут је укупно осам пута у овом извештају.

"Због тога морам да поновим оно што сам рекао на ванредној седници Савета безбедности и што се односи на закључак да та дешавања нису била узрок, већ последица Куртијеве репресије и прогона цивила. Србија је недвосмислено осудила насиље у Бањској баш те вечери и због тога нећемо дозволити да се ова трагедија користи као алиби за прогон Срба као ни за скретање пажње са чињеница да се овај прогон дешава на терену свакодневно", поручио је Вучић.

Србија упозоравала на насиље Куртијевог режима, нико није саслушао молбе

Вучић је подсетио да је више од годину дана пре трагичних догађаја Република Србија јавно упозоравала све међународне представнике да Срби на КиМ доживљавају систематске и широко распрострањене нападе и насиље Куртијевог шовинистичког режима.

“Од јесени 2021. Срби су потпуно искључени из политичког и економског система такозваног Косова. Српска полиција, предвиђена чланом 9 Бриселског споразума, замењена је Куртијевом моноетничком парамилитарном формацијом која малтретира, пребија и хапси. Нико није хтео да саслуша наше молбе да се заустави тај терор. Приштина је систематично подривала живот и елементарна права српског народа“, рекао је Вучић.

Подсетио је и да је Приштина организовала тада у српским већинским општинама срамне изборе које су Срби бојкотовали због кршења права и због угрожавања безбедности и кроз Куртијеву илегалну смену регионалног полицијског команданта.

“Чак и ако је само 0,029 одсто Срба гласало на тим изборима, а Срби чине 95 одсто становништва тамо, нове албанске општинске власти су биле потврђене и именоване уз потпуно одсуство било каквог легитимитета. Онда су дошли у седиште тих српских општина као прави окупатори који су били праћени тешко наоружаним косовским специјалцима“, навео је Вучић.

Уследио је брутални терор против Срба, специјалне полицијске снаге раде директно против интереса Срба.

“И уместо да опет да буде санкционисан, Куртијев режим је награђен. Упркос декларативним међународним позивима да се оконча ова ситуација, Приштина и даље наставља са окупацијом на северу КиМ“, рекао је Вучић.

Бојкот референдума једина могућа одлука Срба

Вучић је објаснио да су била лажна обећања о опозиву албанских градоначелника и навео да је за то речено да треба да се одржи референдум, на који, да би био успешан, треба да изађе 50 одсто регистрованих гласача.

Срби су иницијално пристали да организују потписивање и сакупили више од потребних 20 одсто потписа – шест пута више него што је број гласова којима су изабрани албански градоначелници.

Међутим, указује Вучић, Приштина је изненада повећала број регистрованих гласача – има их 5,7 одсто више него 2021.

“Између октобра 2021. и марта 2024, 2.498 нових гласача је додато, а број албанских гласача је био вештачки повећан за 12,42 одсто. Ако се томе дода онемогућавање гласања поштом за протерана лица, а такође и кампања застрашивања и уцена усмерена против Срба да не учествују на таквом референдуму, очигледно је да Приштина намерава да финализује прогон Срба уз подршку илегалних општинских власти“, навео је Вучић додајући да је због тога одлука Срба да бојкотују референдум разумљива и једина могућа.

О хапшењу Срећка Софронијевића

Поново је подсетио на арбитрарна хапшења Срба, за која је ЕУ рекла да су неприхватљива.

“Она говоре о лажним међународним гаранцијама да неће бити хапшења Срба због учешћа на протестима. Дозволите ми да поменем најновији случај. Четрнаестог априла специјалне снаге Приштине ухапсиле су Срећка Софронијевића, Србина из Звечана, кога су ранили с леђа из аутоматског оружја 2021. Он је рањен на политичком протесту Срба против илегалних упада тих јединица на север Косова, где у складу са чланом 9 првог споразума из 2013. они уопште не би требало да дођу без претходног одобрења Срба“, рекао је Вучић.

Подсетио је да је Софронијевић једва преживео пуцњаву за коју нико од припадника специјалних снага Приштине није одговарао, а камоли да је био кажњен.

“Уместо тога Софронијевић је био ухапшен пре неколико дана и пребачен у притвор под оптужбом кршења такозваног уставног поретка лажне државе, такозваног Косова. Он је човек који никада није имао никакав прекршај и који је све време приштинског терора провео у свом родном граду, у својој кући“, навео је председник Србије.

Од тада су добијени извештаји о даљем физичком злостављању Срећка Софронијевића, пошто је смештен у затвор у Подујеву.

"Србија захтева моментално пуштање свих политичких затвореника које држи приштински режим. Не може бити помирења без ослобађања свих политичких затвореника“, поручио је Вучић.

Приштина покушава да обесмисли идеју формирања ЗСО прогоном Срба

Вучић је поручио да Уједињене нације као последња инстанца и упориште одбране међународног права не могу да дозволе двосмислену флексибилност у процени драматичних злочина против одређеног становништва зато што тиме систем заснован на Повељи Уједињених нација самог себе подрива и свој ауторитет.

“Данас су нам потребне снажне и принципијалне Ууједињене нације више него икада пре, а ситуација на КиМ је добра прилика за светску организацију да ојача свој међународни ауторитет“, рекао је председник Србије.

Подсетио је да Приштина одбија да испуни своје обавезе преузете Бриселским споразумом и да није формирана ЗСО.

“Дозволите ми да објасним, инсистирање Београда на ЗСО је без икаквог довођења у питање статуса Косова и Метохије. Ради се о институционалном решењу које би предвидело и онемогућило прогон Срба који се спроводи у последњим годинама. Оно је осмишљено да омогући безбедан живот на терену, економски развој и заштиту елементарних политичких права Срба, да је ЗСО била успостављена у претходних 11 година уверен сам да бисмо имали повољне услове за прави дијалог и историјско помирење између заједница“, рекао је Вучић.

Међутим, то је управо оно што они који су власт у Приштини не желе, сматра Вучић.

“Разлог је тај што су вођени примитивном етничком мржњом према Србима, коју користе за распиривање међународних тензија као изговора за финализовање прогона и етничког чишћења Срба. Зато је једини разлог што су против формирања ЗСО тај што се надају да ће постепеним укидањем права и стварањем неподношљивих услова за живот и опстанак српског народа, ови отићи и напустити Косово и Метохију, при чему би идеја ЗСО била обесмишљена“, навео је Вучић.

Вучић је позвао УН да као објективни арбитар спрече лукав етнички инжењеринг Приштине.

“Како би се елиминисала и најмања могућност да дође до таквих дешавања, сматрамо да је неопходно да специјална представница примени своја овлашћења. Једноставно речено, очигледно је да су нам хитно потребна решења која значе више Унмика, а не мање“, навео је Вучић.

Погром Срба траје још од 1999. године

Вучић је у наставку обраћања навео да погром против Срба на Косову и Метохији траје од 1999. године и подсетио на неке од некажених злочина попут масакра над српским жетеоцима, убиства и рањавања српске деце која су се купала у Бистрици и Мартовски погром.

Указао је да готово четврт милиона Срба и других неалбанаца који су и даље расељени и протерани немају право на одржив повратак зато што су они који су створили привидни мир проценили да је лакше да се интегришу него да се направи функционално-мултиетничко друштво на Косову.

“Ако ово пренесемо у свакодневни језик, очигледно је да је све толерисано за балканске екстремисте у протеклих 25 година и то на такав начин да идеолози и извршиоци политике зла и прогона Срба нису изоловани и кажњени већ награђени. Не само да нико ко је наредио ове злочине није приведен правди, већ је на 20. годишњицу Мартовског погрома тај шовинистички режим понудио опет исту лаж о три дечака која се одвијала у селу Чабра, а то је потом подстакло талас насиља, убистава, пљачки и протеривања. Јасно је свима да је то било да би се правдало насиље, али и истовремено позив да се понове злочини који су се десили фаталног 17. марта", рекао је председник Србије.

"Курти у Северној Македонији води кампању"

Вучић је члановима Савета безбедности рекао и да Аљбин Курти није у Њујорку јер је “заузет подривањем регионалне стабилности, јер он лично води кампању своје странке за изборе у суседној Северној Македонији“.

“Желим да пренесем људима и поручим у Северној Македонији да мешање у њихова унутрашња питања није политика Србије, већ нашег неодговорног држављанина Аљбина Куртија“, рекао је Вучић.

Упркос свему што режим Аљбина Куртија чини против српског народа, он ће вероватно бити награђен чланством у Савету Европе.

“А шта свет у међувремену ради? Свет ћути зато што је политика развоја демократије и очувања мултикултурално-мултиетничког друштва, за које су силни новци дати, замењена политиком консолидације такозване државности Косова“, рекао је Вучић.

Баш као што је случај са Саветом Европе, могао би да буде случај и са Уједињеним нацијама, а Вучић истиче да би то био коначни и фатални ударац међународном праву који би нанео непоправљиву штету систему Уједињених нација и међународном поретку који се заснива на једнакости и суверенитету држава чланица ове светске организације.

“На срећу, ја сам готово сигуран да такви рушилачки планови неће бити остварени зато што постоји убедљива већина оних који слепо поштују међународно право, Повељу Уједињених нација и све резолуције Савета безбедности, укључујући и Резолуцију 1244 која гарантује територијални интегритет Републике Србије са територијом Косова и Метохије као њеним делом“, рекао је Вучић.

Србија остаје посвећена Повељи УН и дијалогу под окриљем ЕУ

Земљама које су признале независност Косова Вучић је рекао да то није либерална, мултиетнична демократија, већ да галопира ка моноетничком деспотизму.

“Били смо већ месецима оптуживани у бројним међународним медијима да ћемо покренути агресију као да је то могуће да се уради од некога ко делује на сопственој територији против Косова или против неких других народа у региону. И нико није рекао – извињавам се или опростите нам због ових ужасних лажи и неистина. И желео сам да вас још једном уверим да је Србија прилично посвећена и апсолутно привржена миру, међународном јавном поретку, резолуцијама Уједињених нација и процесу дијалога под окриљем Европске уније и даћемо све од себе да одржимо мир и стабилност у региону и увек можете рачунати на озбиљност Србије, и одговоран приступ овом питању“, закључио је Вучић.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије