Читај ми!

Одаловић: Савет Европе са пријемом Косова би завршио нечасну мисију

Председник Владине комисије за нестала лица Вељко Одаловић каже за РТС да би Савет Европе пријемом тзв. Косова завршио једну нечасну мисију. Истиче да амандман који смо поднели има за циљ да заустави тај, како каже, прљави процес. Лако је нама борити се када би се примењивало међународно право, али смо сведоци да је то међународно право заменила сила, поручује Одаловић.

На пролећном заседању Парламентарне Скупштине Савета Европе и захтев Приштине за пријем у чланство. Српска делегација је Парламентарној скупштини Савета Европе поднела 10 амандмана на текст препоруке за пријем тзв. Kосова у Савет Европе, а једним од њих тражи се одлагање одлуке о захтеву Приштине за чланство.

Вељко Одаловић каже да су сва ова дешавања у Савету Европе очигледно оркестрирана у последњем тренутку, а све у функцији озбиљног притиска на Србију.

“Они који данас заговарају чланство Kосова у Савету Европе су исти они који су ову, условно да назовем, квази државу планирали да направе. Они желе да овим заокруже нешто што је једна нечасна мисија управо тог дела западног света, а цео сценарио од почетка распада Југославије био је планиран да почне преко Kосова”, наводи Одаловић.

Указује да је ово покушај да самопроглашена држава постане чланица Савета Европе.

“Овде има једно претходно питање – да ли они уопште могу да буду тамо? Kада би се поштовало међународно право, када би се поштовала правила управо те Парламентарне скупштине Савета Европе они не би могли да буду. То што су их неки признали је, условно да назовем, билатерална ствар њих лично, али наметање свима овог модела је веома опасно”, поручује Одаловић.

Наводи да је овај амандман у функцији призивања међународне заједнице да се врати међународном праву, да се врати својим обавезама.

“Савет Европе би овим завршио једну нечасну мисију, прљаву мисију коју су спровели и у овом сазиву Европског парламента. Очигледно је да је ово можда нека од последњих седница пред нове изборе и они би да заокруже оно што су до сада радили. Али, ако се вратимо и подсетимо се шта је све то њихова обавеза од потписаног Бриселског споразума, који једноставно не постоји и данас не помиње нико 2013. годину и Бриселски споразум и обавезе које су потписом гарантовали управо представници ове институције у коју данас желе да самопроглашену државу уведу, па преко свега онога што се последње две године дешавало на простору Kосова и Метохије, првенствено на северу”, истиче Одаловић.

"Амандман има за циљ да заустави овај прљави процес"

Због тога, указује, тај амандман је у функцији враћања назад и да се “заустави цео овај прљави процес”.

“Да се оно што је договорено поштује по приоритетима како је то и договорено, да та Заједница српских општина заживи, јер самим успостављањем Заједнице српских општина многи од ових проблема који су данас врло, врло, врло озбиљни и забрињавајући су нешто што би се решило”, додаје Одаловић.

“Мислим да је један частан излаз и оних који су покушали да на мала врата и на брзину ураде нешто, да сада бар прихвате овај наш амандман, да ово не иде даље у процес, да се вратимо ономе што би требало да буде обавеза Приштине и Београда како смо се договорили и да видимо како то онда изгледа када се те обавезе испуне, да видимо где се ми тада налазимо”, нагласио је Одаловић.

"Када би се земље саме питале, ми не бисмо имали проблем"

Председник Вучић је најавио жестоку борбу против резолуције о Сребреници и рекао да нам ствари не иду наруку уочи данашње седнице Парламентарне скупштине Савета Европе. На питање чију подршку очекује данас, Одаловић каже да када би се саме земље питале, ми не бисмо имали проблем.

“Овде је очигледно нешто много веће. Очигледно је да је једна озбиљна кампања коју воде ти из западних центара и који врше страховите притиске на земље које су традиционално наши пријатељи. То су они с којима ми нисмо имали отворених питања, нити би у овој ситуацији имали један разлог да гласају другачије него да не подрже ту иницијативу. Али су огромни притисци тих центара и очигледно је да би ова администрација хтела да забележи, условно да назовем, неки резултат који ће бити резултат који нас не води нигде”, додаје Одаловић.

Наглашава да и када је реч о резолуцији о Сребреници у Савету безбедности УН ми се позивамо на међународно право које се крши.

“У Савету безбедности покушај резолуције која би требало да буде омча о врату и Републици Српској, Србији и српском народу, јер то је циљ очигледно да та сатанизација се и кроз једну резолуцију на одређен начин заокружи. Али знате, то вам је као када имате ону стару изреку да глувом шапутати и ћоравом намигивати је џабе – ћорав неће да види, а глув неће да чује. Овде је ситуација са Саветом безбедности и са Европским парламентом нажалост у доброј мери таква. Значи, они неће да се баве оним због чега постоје. Они крше међународно право и не само на овим документима према нама”, каже Одаловић.

"Ово је часнији тренутак да се све заустави"

Главни циљ Србије данас је одлагање гласања о препоруци за чланство Kосова у Савету Европе. Оно што следи, уколико се то не догоди, јесте Комитет министара 17. маја и то би било дефинитивно и званично гласање о пријему Kосова.

“То је задња инстанца која дефинитивно одлуку доноси. Ово је претпоследња инстанца и ово је тренутак када треба то се застави. Ово је часнији тренутак да се ово заустави него онај који ће бити на Комитету министара. Зато што су тамо политички представници, значи цела прича се своди да долазе из различитих политичких опција, из различитих земаља и чине ту Парламентарну скупштину. И они, ако би имали довољно разумевања и слуха, да они пошаљу поруку, то је много већа обавеза после тога, и не само за Комитет министара, јер он не би имао предлог, него уопште за међународну заједницу како да се понаша”, наводи Одаловић.

Поручује да “ми данас причамо о томе да одложимо пријем, јер је то сада тренутно једино што можемо да урадимо”.

“Лако је нама борити се када би се примењивало међународно право, али ми смо сведоци тога да то међународно право које би требало да буде све, заменила је сила. И ово је сада једна баш буквално примењена сила – негде се ратује, негде се ради нешто друго, овде је сила притиска на чланице и Уједињених нација и на Парламентарну скупштину Савета Европе да донесу две одлуке које би у овом тренутку биле одлуке које кажњавају Србију. Зашто? Зато што није се придружила санкцијама Русији, зато што одржава односе са Kином, зато што се залаже за међународно право, зато што подржава и одржава Републику Српску, јер је то наша обавеза из Дејтона, зато што бринемо о Србима у региону. Је ли то нешто што је недозвољено? Не, то је све дозвољено, али то не одговара неким центрима и зато је сва ова кампања која се у овом тренутку води усмерена управо на дисциплиновање, односно кажњавање Србије", каже Одаловић.

Сматра и да то неће дати резултат, већ ће само погоршати односе.

“Још више ће пореметити односе не само у региону, него и шире и то је оно што чини ми се потврђује обесмишљавање тих кључних међународних институција које би требало да буду гарант и мира и безбедности и многих ствари. Оне се обесмишљавају. Не схватају они који гласају сутра или када буде гласање о резолуцији у Савету безбедности колико они обесмишљавају у том тренутку Савет безбедности, као што ће ови обесмислити и Парламентарну скупштину Савета Европе, јер раде нешто што апсолутно није утемељено ни на чему”, истиче Одаловић.

Поручује да су то преседани који ће отворити Пандорине кутије и када су у питању резолуције и када су у питању пријеми.

"Појавиће се друге територије које ће следећи пут тражити на Парламентарној скупштини Савета Европе да буду део, па да видимо како ће се онда односити та иста међународна заједница или када неко потегне неке друге резолуције о геноциду”, закључује Одаловић.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво