Читај ми!

Поделе и укрупњавање, нови и стари актери – шта ће одлучити изборе у Београду

Слађана Коматина из ЦЕСИД-а каже за РТС да су укрупњавање са стране власти, подела у опозицији по питању изласка, питање да ли покрет око др Несторовића може да понови изненађење, као и излазак на изборе покрета Крени-промени Саве Манојловића – промене по којима се заказани локални избори разликују од претходних. Што се тиче новоформиране Радне групе за унапређење изборних услова, оцењује да постоје простори за неку врсту унапређења.

До локалних избора у Србији остало је месец дана. У Београду, до сада су проглашене четири листе.

Слађана Коматина из ЦЕСИД-а рекла је у Београдској хроници да су у претходних неколико месеци виђене бројне промене на политичкој сцени.

"Укрупњавање са стране власти, то свакако јесте повезано вероватно са њиховом жељом за остваривањем што бољег изборног резултата и на изборима у јуну", оцењује Коматина.

Са друге стране, напомиње, опозиција је подељена око питања да ли треба изаћи на изборе.

"То јесте нешто што ће свакако бити отежавајућа околност за њих у смислу тога да искомуницирају са својим бирачима, тј. бар онај део опозиције који планира да изађе на изборе – зашто је важно да се изађе на изборе", указује Коматина.

На крају, додаје, остаје питање да ли покрет око доктора Несторовића може да понови изненађење које је направио у децембру, посебно имајући виду да су и код тог покрета виђене одређене несугласице које су их поделиле у претходном периоду.

Излазак на изборе Саве Манојловића и покрета Крени-промени може бити значајан за опозицију у Београду, посебно имајући у виду да ће он, претпоставља Коматина, у кампањи покушати да приволи део бирача који су апстиненти, али и оних бирача који су вероватно нешто ближи десном центру, тј. овом простору који је остао непопуњен одлуком ССП-а или Наде да не изађу на изборе.

"Парцијални бојкот може да збуни бираче"

Странке које су најавиле бојкоту Београду ће на изборима ипак учествовати у неким општинама, а у другима не.

"То јесте нешто што донекле може бити збуњујуће за саме бираче. Пред њима се сада просто налази та дилема шта се уствари дешава у оквиру опозиције. Пред оним странкама опозиције које планирају излазак на ове изборе свакако јесте период када је потребно да просто комуницирају са својим бирачима зашто је одлука коју су донели уствари добра и зашто би требало да изађу на изборе. Свакако да има одређене конфузије у порукама које се шаљу опозиционим бирачима", наводи Коматина.

О новоформираној Радној групи: Постоји простор за унапређење пред изборе

ЦЕСИД је, са још две организације цивилног друштва, ушао у радну групу која треба да обезбеди имплементирање препорука Одира.

"Период који је пред нама јесте врло кратак, посебно имајући у виду да је отежан празницима. Ово питање је донекле повезано и са политичком вољом која мора постојати, везано за имплементацију одређених препорука, али свакако да постоје простори за неку врсту унапређења пред ове изборе", сматра Коматина.

Закључује да остаје да се види како ће функционисати радна група која је данас формирана.

четвртак, 16. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара