Читај ми!

Борџ након посете Београду: Сарадња са Србијом показује опипљиве резултате

Председавајући ОЕБС-а и шеф дипломатије Малте Ијан Борџ саопштио је након завршетка званичне посете Београду, да сарадња ОЕБС-а и Србије показује да се заједничким радом могу постићи опипљиви резултати.

"Наша сарадња са Србијом је сведочанство опипљивих резултата које можемо постићи заједно. То илуструје нашу заједничку посвећеност унапређењу критичних области као што су владавина права, људска права, демократизација и слобода медија, чиме се јача сама структура наше заједничке безбедности", поручио је Борџ, наводи се у саопштењу ОЕБС-а.

Он је указао на "интегралну функцију ОЕБС-а као кључног форума за дијалог о свеобухватној безбедности, укорењеног у заједничким принципима и обавезама".

"Вођени духом нашег мота 'Јачање отпорности, јачање безбедности', верујемо да само кроз дијалог можемо ефикасно да одговоримо на изазове на начин који, не само да чува безбедност, већ је и активно јача", истакао је Борџ.

У саопштењу се додаје да је председавајући ОЕБС-а на округлом столу са медијским и новинарским удружењима указао на кључну улогу коју слободни и независни медији имају у демократским друштвима.

"Слобода медија је приоритет за ОЕБС и кључна је за нашу колективну посвећеност подржавању основних вредности демократије. Право на слободу изражавања је фундаментално за мир, безбедност и правду. Малтешко председавање ОЕБС-ом одлучно је да настави са напорима да негује окружење у којем сви новинари, посебно новинарке, могу ефикасно да обављају свој посао без застрашивања или узнемиравања", нагласио је Борџ.

Поред тога, састао се и са различитим групама младих којима је поручио да су "енергија, иновација и ангажовање младих неопходни у обликовању сигурније и мирније будућности".

Борџ се састао са председником Србије Александром Вучићем, председницом Народне скупштине Аном Брнабић, министром спољних послова Ивицом Дачићем и мандатаром за састав нове владе Милошем Вучевићем.

четвртак, 13. јун 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије