Читај ми!

Дачић са Борџом: Србија ће доприносити дијалогу у условима кризе у свету

Министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је данас са председавајућим ОЕБС-ом и министром спољних и европских послова и трговине Малте Ијаном Борџом и истакао да Србија ту организацију сматра најзначајнијом безбедносном платформом и спремна је да допринесе дијалогу у условима кризе у свету. Са Борџом су одвијено разговарали и Ана Брнабић и Милош Вучевић.

"Без обзира, на то што је цео свет у кризи, а та криза се преноси и на функционисање ове организације, ми сматрамо да је ОЕБС најзначајнија безбедносна платформа за дијалог и спремни смо да допринесемо процесу ревитализације и оснаживања суштинског и конструктивног дијалога који је потребан у условима кризе у односима између држава, али исто тако и на мултилатералном план", рекао је Дачић на конференцији за медије након састанка са Борџом.

Додао је да је Србија у више наврата показала спремност да подржи, али и да помогне постизање консензуса о питањима од значаја за несметано функционисање организације.

"То је веома тешко у условима веома поларизоване атмосфере, блокаде редовних активности, која доводи до тога да нема одлуке о буџету, што доводи у питање функционисање организације, а самим тим и независних институција и мисија на терену", рекао је Дачић.

Он је истакао да постоји добра сарадња између државе и мисије ОЕБС-а у Србији.

"Ми имамо добру сарадњу и то читав низ година и деценију уназад, а ту сарадњу остварујемо на бројним пољима од безбедносних, економских па до питања реформског процеса. Мисија је имала велику улогу у свеобухватном реформском процесу, било да је реч о владавини права, јачању људских и мањинских права, промоцији толеранције и недискриминације, управљању и реформи сектора безбедности, демократизацији медија и уопште питања слободе медија", рекао је Дачић.

Дачић је позвао ОЕБС да сачува своју статусно неутралну позицију на Косову и Метохији с обзиром на то да тамо делује у складу са мандатом заснованом на резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Министар спољних рекао и да је ОЕБС организација којој Србија посвећује велику пажњу.

"Југославија била један од оснивача и после Хелсинкија прва следећа конференција одржана је у Београду, а 2015. године је Србија била председавајућа и код нас је одржана заиста једна веома успешна конференција министара спољних послова земаља чланица", подсетио је Дачић. 

"ЗСО, која је главна обавеза, није ни до данашњег дана реализована"

"Сада је 11 година од када сам ја потписао Бриселски споразум, заједно са Хашимом Тачијем и Кетрин Ештон. Међутим, ЗСО, која је главна обавеза, није ни до данашњег дана реализована, пре свега због одбијања приштинских власти", рекао је Дачић на конференцији за медије после састанка са председавајућим ОЕБС и министром спољних и европских послова и трговине Малте Ијаном Борџом.

Он је додао да због одсуства притиска међународне заједнице на Приштину, тамошње власти не осећају обавезу да испуњавају међународне обавезе.

"Ми ћемо и даље бити конструктивни фактор, али оваква позиција доводи наш народ на Косову и Метохији, у веома тешку ситуацију", закључио је Дачић.

Борџ је истакао посвећеност ОЕБС-а да одржи ангажман у региону и да ојача сарадњу коју има са Србијом, посебно у критичном тренутку за регион ОЕБС-а и за свет.

"Наша дискусија је обухватила многа важна питања на којима ОЕБС и Србија заједно раде укључујући напоре за унапређење спровођења обавеза у критичним областима као што су владавина права, људска права, демократизација и слобода медија", рекао је Борџ.

Он је додао да су демократизација, безбедносна сарадња, медији, владавина права и људска права, укључујући права националних мањина, области које остају главни приоритети за ангажовање ОЕБС-а овде у Србији.

Брнабићева Борџу пожелела добродошлицу у Србију

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић састала се са председавајућим Организације за европску безбедност и сарадњу и министром спољних и европских послова и трговине Републике Малте Ијаном Борџом и обавестила га да је сутра позвала све парламентарне странке на још једну рунду разговора о имплементацији препорука Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР).

Она је напоменула је да ће састанку присуствовати и организације цивилног друштва, међународни партнери Републике Србије као и представници Мисије ОЕБС-а у Србији.

Брнабић је Борџу пожелела добродошлицу у Србију и изразила задовољство што има прилику да на самом почетку свог мандата као председнице парламента разговара са председавајућим тако значајне институције, као што је ОЕБС.

Председница скупштине подсетила је да су у парламенту пре две године усвојене уставне измене које јачају независност правосуђа, те да је у томе помоћ ОЕБС- а била више него драгоцена.

Борџ је похвалио Србију у виду спремности за сарадњу са Организацијом за европску безбедност и сарадњу и истакао да је наша земља показала велику посвећеност томе упркос бројним изазовима.

Састанку су присуствовали и Сандра Божић, потпредседница Народне скупштине и шефица делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини ОЕБС-а, Марина Рагуш, потпреседница Народне скупштине и председница Одбора за спољне послове као и Јан Брату, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији.

Састанак Вучевића са Борџом

Министар одбране Милош Вучевић истакао је у разговору са Ијаном Борџом да је један од кључних спољнополитичких приоритета Србије унапређење сарадње, очување мира и безбедности у свету и региону.

Вучевић је истакао да безбедносни изазови, ризици и претње у виду тероризма, економске и енергетске зависности и миграција, налажу Србији да сваки облик сарадње буде подигнут на највиши могући ниво, како са међународним организацијама, пре свега са УН и ОЕБС, тако и са државама из непосредног окружења, саопштило је Министарво одбране.

Према његовим речима, сарадња са међународним организацијама, као и пуноправно чланство у ЕУ приоритет је спољне политике и стратешко опредељење Србије.

четвртак, 16. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара