Читај ми!

Одржан десети протест "Србија против насиља"

Протест "Србија против насиља" одржан је данас десети пут у Београду. Грађани су се окупили испред Народне скупштине и потом су кренули у шетњу до седишта Полицијске управе за Град Београд у Булевару деспота Стефана. Протести су одржани и у Новом Пазару, Краљеву, Лесковцу, Смедереву, Пожаревцу.

Завршен протест, саобраћај нормализован

Скуп "Србија против насиља" завршен је вечерас око 21.20 испред Полицијске управе за Београд, после чега је саобраћај нормализован.

Учесници протеста стигли до Полицијске управе за Град Београд

Учесници протеста "Србија против насиља" стигли су до Полицијске управе за град Београд у Булевару деспота Стефана.

Окупљени у шетњи ка Полицијској управи у Булевару деспота Стефана

Учесници протеста упутили су се ка Полицијској управи у Булевару деспота Стефана.

На путу ка Булевару, у Таковској улици су се зауставили испред зграде Радио-телевизије Србије.

Претходно су се испред парламента окупљенима обратили новинар Смиљан Бањац, активиста из Мајданпека Владимир Божић, као и студенткиња Анђела Радосављевић.

На почетку протеста је одата пошта минутом ћутања свима који су последњих дана убијени у насиљу, као и Ђорђу Михаиловићу, преминулом чувару српског војничког гробља у Солуну.

Грађани испред зграде РТС-а

Протести у Лесковцу, Смедереву и Пожаревцу

У Лесковцу је у току трећи протест "Лесковац против насиља".

Грађани су се окупили код Народног музеја, где им се обратила ученица гимназије Мика Пејић.

Истакла је да то није политички скуп, већ борба за бољу будућност.

Након шетње улицама града доћи ће до седишта градоначелника. Захтеви су исти као и на протесту у Београду.

У Смедереву је у току трећи по реду протест “Смедерево против насиља”.

Окупљање је почело у 19 часова код Карађорђевог дуда, након чега ће окупљени прошетати улицама Краља Петра и Деспота Ђурђа , а затим ће се зауставили испред зграде Градске управе.

И у Пожаревцу је по други пут одржан протест против насиља. Грађани су се окупили у Градском парку испред зграде локалне самоуправе.

Протестна шетња прошла је улицама Чеде Васовића, Симе Симића и Светосавском су се вратили у парк.

Шетња је успорила саобраћај у граду где је овог викенда повећан саобраћаја због Ивандањског вашара. Захтеви су исти као и у Београду.

Грађани се окупљају испред Народне скупштине

Грађани се окупљају испред Дома Народне скупштине.

Фото: РТС/Игор Топаловић

Протести у Новом Пазару и Краљеву

На Градском тргу у Новом Пазару, у организацији удружења Иницијативе слободних грађана, одржан је други по реду протест под називом "Санџак против насиља".

Како наводе организатори, они се на тај начин придружују протестима “Србија против насиља”, како би показали солидарност са свим грађанима који излазе на улице и да би поздравили њихове захтеве за променама.

Иначе, Иницијатива слободних грађана је позвала на протест 4. јула, након што је група момака у недељу, 2. јула, у новопазарском насељу Луг вербално и физички напала новопазарског хуманисту Мирзу Аличковића и његову породицу наочиглед присутне деце која се у том тренутку заједно са осталим члановима породице налазила у колима.

Први такав протест одржан је 26. маја, када се на истом месту окупило стотинак грађана тражећи, пре свега, одговорност због убиства тридесетпетогодишњег Бошњака у Прибоју, које је осумњичен полицајац.

Протест је данас одржан и у Краљеву.

Учесници протестне шетње су на петнаестак минута блокирали саобраћај на Ибарском, Главчићевом мосту, и раскрсницу на излазу из Краљева.

Протест у Краљеву

Протест "Србија против насиља", у организацији дела опозиције, почео је у 19 часова испред Дома Народне скупштине.

Грађани су потом, Таковском и Цвијићевом улицом, кренули у шетњу до седишта Полицијске управе за Град Београд у Булевару деспота Стефана.

Кључна тема протеста је, нагласили су организатори, подршка свим "часним полицајцима који желе да професионално обављају свој посао".

У оквиру протеста "Србија против насиља", грађани и представници опозиционих политичких партија јуче су у више градова изашли на улице и одржали протестне шетње.

Захтеви протеста су моментална смена свих чланова РЕМ-а, хитно укидање ријалити програма и емисија које промовишу неморал и насиље на телевизијама са националном фреквенцијом, забрана штампаних медија који својим садржајем промовишу насиље, агресију и крше новинарски кодекс.

Такође, траже смену руководства РТС-а због, како су рекли, емитовања програма који афирмишу насиље, криминал и агресију.

Захтевају и одузимање националне фреквенције Пинку и Хепију због, како наводе, кршења закона и промоције насиља, агресије и неморала.

Међу захтевима су смена министра унутрашњих послова Братислава Гашића и шефа Безбедносно-информативне агенције Александра Вулина.

Први протест "Србија против насиља" одржан је 8. маја, а 12. маја грађани су на другом протесту блокирали мост Газела на два сата.

Трећи протест одржан је 19. маја, а тада су били блокирани Газела и Бранков мост.

Четврти протест одржан је 27. маја, а учесници су након шетње формирали прстен око зграде РТС-а.

Током петог протеста, 3. јуна, учесници су после шетње формирали прстен око зграде Председништва.

Шести протест, одржан 9. јуна, завршен је пошто су после окупљања и шетње учесници направили прстен око зграде Владе Србије.

Протест је седми пут у Београду одржан 17. јуна. Учесници су после окупљања испред Дома Народне скупштине и шетње Улицом кнеза Милоша, блокирали ауто-пут код Мостарске петље и Аутокоманде. Протести су истог дана одржани у још три града – Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Осми протест одржан је 24. јуна. Грађани, који су се окупили испред Дома Народне скупштине, кренули су у протестну шетњу до Аутокоманде, где су до 21 час блокирали ауто-пут.

У петак 30. јуна, у оквиру протеста, одржана је блокада – блокирани су ауто-путеви у Новом Саду и код Центра "Сава" у Београду.

Девети протест "Србија против насиља" одржан је прошле суботе у Београду, али и у више градова широм земље – Зрењанину, Смедереву, Шапцу, Краљеву, Крагујевцу, Јагодини, Лесковцу… Због кише, протест је одложен у Нишу. У престоници, демонстранти су шетали до зграде Телевизије Пинк, где су протестовали због, како су навели, узурпирања националне фреквенције и пуштања ријалити програма који промовшу насиље.

понедељак, 11. децембар 2023.
11° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу