Читај ми!

Девети протест "Србија против насиља"

Девети протест "Србија против насиља" одржан је у Београду, али и у више градова широм земље – Зрењанину, Смедереву, Шапцу, Краљеву, Крагујевцу, Јагодини, Лесковцу… Због кише, протест је одложен у Нишу. У престоници, демонстранти су шетали до зграде Телевизије Пинк, где су протестовали због, како наводе, узурпирања националне фреквенције и пуштања ријалити програма који промовшу насиље.

Завршен девети протест "Србија против насиља"

Око 21 час завршен је и девети протест "Србија против насиља", а грађани који су протестовали испред телевизије "Пинк" се разилазе.

Радио водитељ Смиљан Бањац најавио је да следе "мале грађанске непослушности", а најавио је и нове протесте у земљи и дијаспори.

Учесници протеста "Србија против насиља" испред телевизије Пинк

Колона учесника протеста "Србија против насиља" стигла је до зграде телевизије Пинк. Учесници носе транспаренте са порукама против насиља којима се обраћају власнику телевизије Жељку Митровићу и узвикују:

"Излазите напоље" и "Нећемо Задругу".

На српској застави, која је постављена на згради ТВ Пинк, организатори протеста су пројектовали натписе, међу којима и "ко је убио Оливера".

Завршени блокада и протест у Зрењанину

Око 19.45 одблокиран је кружни ток на излазу из Зрењанина ка Београду.

Потом су окупљени дошли до капије "Линглонга" где су желели да некоме поклоне тракторску гуму коју су стилизовали као венац коју су откотрљали ка улазној капији, јер их је обезбеђење фабрике упозорило да не могу до улаза.

Након тога окупљени су се разишли и протест у Зрењанину је завршен.

Протестна шетња у Шапцу

У Шапцу је у 19 часова почела протестна шетња градским улицама "Шабац против насиља".

Шетња ће трајати око сат времена само улицама, без одласка на мост.

Одржан и скуп “Смедерево против насиља“

У Смедереву је одржан други скуп "Смедерево против насиља".

Окупљени грађани су се најпре прошетали кроз центар града, затим кроз главно шеталиште, Улицом краља Петра, а

скуп је завршен симболичном блокадом дела пруге којом се превози течни нафтни гас кроз центар града.

На тај начин су желели да скрену пажњу на проблем који се тиче безбедности грађана, јер се транспорт течног гаса свакодневно обавља кроз центар града, где се налазе стамбене зграде, најпрометније шеталиште у граду, као и вртић.

Извештај Милице Милосављевић

Протестна шетња у Лесковцу

У Лесковцу је други пут одржан протест. Грађани су у протестну шетњу кренули од Народног музеја, а завршили су је испред зграде Општине.

Осми протест у Краљеву

Протестном шетњом и симболичном блокадом раскрснице на излазу из града, Краљевчани су осми пут од 8. маја поручили да не одустају од, како су рекли, “НЕ насиљу”.

Почела протесна шетња ка згради телевизије Пинк

Учесници протеста "Србија против насиља" који су се окупили испред Народне скупштине кренули су у шетњу, улицом Кнеза Милоша ка згради телевизији Пинк.

Колона ће кретати преко Мостара, затим улицом Кнеза Александра Карађорђевића до зграде телевизије Пинк. Испред Скупштине Србије саобраћај је успостављен, а блокиран је у улици Кнеза Милоша, и биће заустављен на потезима где се колона буде кретала.

Фото: Фонет/Марко Драгославић

Нови протест "Србија против насиља" у Крагујевцу

У Крагујевцу се и ове суботе одржава протест "Србија против насиља".

Учесници протеста најпре су се окупили на Ђачком тргу, где су поред раније изнетих захтева протеста, указали и на многобројне комуналне проблеме у граду.

Окупљени су прошетали градским улицама и блокирали раскрсницу код Заставиног солитера. Ту ће, како је најављено, остати до 20 сати.

Окупљенима су се обратили колега страдалог пилота Омера Мехића, Саша Јовановић,  професорка Високе медицинске школе у Ћуприји Љубица Кривокапић и програмер Саша Васиљевић.

Студенткиња: Млади су садашњост и зато се боре за будућност без насиља

Студенкиња Политичких наука Емилија Миленковић каже да ће Србија научити шта је демократија када млади подигну свој глас.

"Доста је насиља, напад на једног од нас је напад на све нас“ поручила је студенткиња Миленковић.

Каже да долази из Врања, малог места где се сви знају и где људи мисле да је боље да ћуте, плаше се да подигну глас против режима јер ће бити изложени насељу.

"Зато смо ми овде њихов глас, свих оних који морају да бирају између слободе и егзистенције", рекла је Миленковићева.

Поручује да се режим плаши младих и да зато покушавају да их ућуткају,  јер знају шат ће се десити ако студенти устану.

"Млади су садашњост и зато се боре, сада и овде, да освоје будућност за све, за Србију без насиља,“ поручила је студенткиња Емилија Миленковић.

Сузана Милутиновић: Требало је да будемо показна вежба, али борићемо се до краја

Окупљенима испред Народне скупштине у Београду обратила се и Сузана Милутиновић, једна од професорки из Високе медицинске школе струковних студија у Ћуприји која је остала без посла, јер је директор, како је рекла, "довео своје другаре да га штите".

"Уместо да директор распише конкурс за место које је реизборно, уручио ми је отказ и довео своје другаре да га штите. Хтео је да ме уништи ментално, финансијски, у свим сегментима, да будем показна вежба другима ако се побуне, али ја и друге жене нисмо то допустиле и желеле смо да се боримо до краја и станемо на крај бахатом директору", поручила је Милутиновићева.

Први пут протест у Јагодини

Протесту под називом "Србија против насиља“ данас су се први пут прикључили и Јагодинци. Протест је почео окупљањем на градском тргу нешто после 18 сати и наставио се шетњом дуж улице Кнегиње Милице и Кнеза Лазара до кружног тока на улазу у Јагодину.

На протесту се после минута ћутања за страдале у школи "Рибникар" и селу Дубона, окупљеним грађанима обратио студент Илија Ратковић који је Јагодинцима захвалио на храбрости што су дошли на протест и прочитао захтеве истакнуте на протесту “Србија против насиља“ – смена руководства РТС-а, смена чланова РЕМ-а, министра полиције и БИА.

Најављено је да ће протест на платоу испред робне куће у центру града после шетње трајати до 21 сат, а окупљање је заказано и за петак 7. јула.

Глумица Новаковић: Убијена деца и млади никада неће искусити промене за које се боримо

Глумица Бојана Новаковић поручила је са говорнице испред Народне скупштине да не смеју да се забораве деца и млади који су убијени у масовним пуцњавама 3. и 4. маја.

“Да останемо бесни, гласни и активни и да негујемо сами себе и оне поред нас и да никада, али никада не заборавимо ову децу и младе чија је смрт изазвала овај бунт и која никада неће искусити промене за које се боримо, а они сигурно највише то заслужују и због тога све мора да стане“, поручила је Новаковићева.

Девети протест "Србија против насиља" почео у Београду

Девети протест "Србија против насиља" почео је у Београду испред Дома Народне скупштине.

Радио водитељ Смиљан Бањац рекао је у обраћању да је циљ протеста да се пошаље порука да “ријалитија неће бити“.

“Доста је било са играњем са животима деце, доста је било играња са њиховом будућношћу, немамо ништа против Пинка или његовог власника, али имамо против да користи оно што припада свима нама, наше ресурсе“, поручио је Бањац.

Протест у Нишу одложен због кише

У Нишу је протест одложен за следећу недељу због кише.

Иначе, била је најављена протестна шетња и блокада пружних прелаза како би се указало на проблем пруге кроз центар града.

Протест у Зрењанину, блокиран саобраћај на путу Зрењанин–Београд

Протест "Зрењанин против насиља" почео је на кружном току код Индустријске зоне "Југоисток" код улаза у компанију "Линглонг".

Окупљени су блокирали саобраћај на путу Зрењанин–Београд код кружног тока, а најављено је да ће блокада трајати до 20 часова.

Непосредни повод је недавна тежа повреда на раду једног запосленог у овој компанији око чега је јавност остала без одговора, наглашено је овом приликом.

На протесту у Зрењанину говорили су Соња Пернат, председница ГО ССП Зрењанин, и Зорица Чордашић из тима Крени промени.

"Нико није против инвестиција, али смо против тлачења. Ми смо се усудили да питамо шта је са повређеним радником“, рекла је Соња Пернат.

Чордашићева је рекла да траже одговоре, али да институције ћуте. "Има толико питања на које тражимо одговоре, али институције ћуте. Само нам нуде полуистине и ћутање“, рекла је Зорица Чордашић.

Колона се кретала Улицом кнеза Милоша, преко "Мостара" и Булеваром кнеза Александра Карађорђевића до зграде телевизије Пинк, где су се грађани задржали до око 21 час.

Пре протеста, организација "Млади против насиља" је испред седишта РЕМ-а приредила изложбу "Гледаоци ће да запуше уши“. Изложба је организована као заједничка акција младих окупљених око идеје против насиља, а с циљем да укаже на недостатак реаговања РЕМ-а на преступе телевизија са националном фреквенцијом – Пинка и Хепија.

Захтеви протеста су моментална смена свих чланова РЕМ-а, хитно укидање ријалити програма и емисија које промовишу неморал и насиље на телевизијама са националном фреквенцијом, забрана штампаних медија који својим садржајем промовишу насиље, агресију и крше новинарски кодекс.

Такође, траже смену руководства РТС-а због, како су рекли, емитовања програма који афирмишу насиље, криминал и агресију.

Захтевају и одузимање националне фреквенције Пинку и Хепију због, како наводе, кршења закона и промоције насиља, агресије и неморала.

Међу захтевима су смена министра унутрашњих послова Братислава Гашића и шефа Безбедносно-информативне агенције Александра Вулина.

Први протест "Србија против насиља" одржан је 8. маја, а 12. маја грађани су на другом протесту блокирали мост Газела на два сата.

Трећи протест одржан је 19. маја, а тада су били блокирани Газела и Бранков мост.

Четврти протест одржан је 27. маја, а учесници су након шетње формирали прстен око зграде РТС-а.

Током петог протеста, 3. јуна, учесници су после шетње формирали прстен око зграде Председништва.

Шести протест, одржан 9. јуна, завршен је пошто су после окупљања и шетње учесници направили прстен око зграде Владе Србије.

Протест је седми пут у Београду одржан 17. јуна. Учесници су после окупљања испред Дома Народне скупштине и шетње Улицом кнеза Милоша, блокирали ауто-пут код Мостарске петље и Аутокоманде. Протести су истог дана одржани у још три града – Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

И прошле суботе одржан је протест у Београду. Грађани, који су се окупили испред Дома Народне скупштине, кренули су у протестну шетњу до Аутокоманде, где су до 21 час блокирали ауто-пут.

У петак 30. јуна одржана је блокада – блокирани су ауто-путеви у Новом Саду и код Центра "Сава" у Београду.

уторак, 28. новембар 2023.
° C

Коментари

Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке
Dlaka iz ugla oka
Длаке из ока? И то је могуће!