Завршена расправа о буџетским законима

Посланици Скупштине Србије највише пажње посветили расправи о допуни Закона о пензијском и инвалидском осигурању. Министарка Драгутиновић најавила да ће Влада до марта припремити реформски закон о пензијама.

Скупштина Србије завршила је рад, а обједињену расправу о пет међународних финансијских споразума и уговора наставиће сутра.

У републичком парламенту завршена је расправа о шест пратећих закона буџета за 2010. годину. Највише пажње посланици су посветили Предлогу закона о допуни Закона о пензијском и инвалидском осигурању.

У току данашњег заседања посланици су почели и обједињену начелну расправу о пет предлога потврђивања споразума са међународним банкама.

Посланици Партије уједињених пензионера Србије су рекли да, док Србија не буде имала јаку и здраву економију, неће моћи да се очекују бољи дани ни за оне који раде ни за пензионере, и навели да је реформа пензионог система почела.

Посланици Социјалистичке партије Србије су истакли да је пензија законом стечено право и да је та странка против било каквог смањења пензија.

Посланици ЛДП-а су рекли да држава мора бити бескомпромисна у сређивању система пензија јер је постојеће стање неодрживо и додали да се 30 одсто друштвеног производа усмерава на пензије.

Демократска странка Србије је поручила да је била у праву када је пре годину дана била против линеарног повећања пензија уз оцену да је замрзавање пензија у 2010. години одлагање решавања проблема за годину дана.

Посланици Српске радикалне странке су указали да је потребна трансформација пензионог фонда који би функционисао као инвестициони.

Министарка финансија Диана Драгутиновић рекла је да се предлозима допуна Закона о пензијском и инвалидском осигурању и изменама и допунама закона и финансијској подршци породици са децом даје подршка буџету Србије за 2010. годину.

Драгутиновић: До 2010. реформски закон о пензијама

Драгутиновић je рекла је да ће Влада до марта 2010. године припремити реформски закон о пензијском и инвалидском осигурању, и указала да је замрзавање плата и пензија у 2010. години краткорочна мера.

Драгутиновићева је рекла да је мотив за измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом тај што, нажалост, број беба или расте благо или чак опада.

Министарка је навела да у просеку број беба расте за мање од један одсто годишње у периоду 2005 -08, а да су, супротно томе, издаци који су намењени мајкама расли за 40 одсто годишње у просеку између 2006 -08.

Министарка финансија је рекла да постоји оправдана сумња да се злоупотребљава овај закон и да је зато предложено, пошто велики број послодаваца практично увећава зараду запосленим трудницама у периоду који је битан за одређивање ове накнаде, да на накнаду зараде практично утиче просечна зарада остварена у периоду од 12 месеци.

Драгутиновићева је рекла и да се при том зарада која се тако утврди неће мењати у пероду остваривања тог права и додала да ће те промене дефинитивно смањити могућност злоупотребе.

Одговорно родитељство 

Министарка је навела да има још неколико промена који се тичу родитељског и дечјег додатка и објаснила да промена која се тиче родитељског додатка означава да неће то право моћи да оствари мајка која не брине о деци и истакла да се том променом подржава одговорно родитељство.

"У случају да мајка по рођењу троје деце у следећем порођају роди још двоје или више деце, може остварити родитељски додатак за свако рођено дете", објаснила је министарка.

Говорећи о дечјем додатку, министарка је навела да је до сада хранитељ или старатељ имао право на дечји додатак највише за четворо деце, а сада ће моћи да примају дечји додатак и за више од четворо деце - и за своју и децу о којој се брину, хране или се старају.

Драгутиновићева је истакла да су измене ова два закона веома важне за подршку буџету за 2010. годину и позвала посланике да их подрже, а о осталих четири закона ће додатна објашњења давати у даљем току расправе.

Драгутиновић је рекла да је обезбеђивање дугорочне одрживости јавних финансија саставни део програма са Међународним монетарним фондом (ММФ).

Министарка је указала да је услов за спровођење програма са ММФ-ом то да Влада до краја марта 2010. године предложи Скупштини реформски закон о пензијском и инвалидском осигурању, и закон буџетском систему и фискалној одговорности.

"Та два закона ће смањити структурални дебаланс између јавних прихода и јавних расхода", рекла је Драгутиновић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара