Читај ми!

Неопходна реформа изборног система

Српски изборни систем препун је недостатака који се могу исправити само његовом темељном реформом, оцењено на округлом столу "Изборни закони и избори у Србији 2012". Решење у систему који би странке приморао да предлажу своје најбоље кадрове, сматра министар Милан Марковић.

Изборни систем, а тиме и демократски поредак у Србији, има бројне мањкавости које се могу исправити само његовом темељном реформом, за коју, међутим, мора да постоји политичка воља, поручено је на отварању округлог стола "Изборни закони и избори у Србији 2012".

Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић истакао је да у мандату претходне владе на жалост није извршена коренита реформа српског политичког система, и да је најзначајнији искорак био укидање бланко оставки посланика, што се догодило под притиском Уставног суда.

"Упркос великом напретку и даље имамо деперсонализован пропорционални систем који не може да одговори потребама нашег друштва јер деформише политичку елиту, уништава конкуренцију и не ставља у први план политичку одговорност", навео је Марковић.

Он је напоменуо да би, и поред свих мањкавости пропорционалног изборног система, прелазак на већински систем довео до тога да значајне друштвене групе остану ван институција и да решење треба тражити у персонализованом пропорционалном систему који би странке приморао да предлажу своје најбоље кадрове.

"Једини начин да реформишемо политичке странке које су по природи ригидне јесте да променимо изборни систем", поручио је Марковић.

Професионализација РИК-а

Друга важна реформа у изборном систему, према његовим речима, мора бити професионализација изборне комисије, јер, како је констатовао, Републичка изборна комисија има исту методологију као 90их година.

Није постојала политичка воља за реформу изборног система као ни за усвајане закона о Републичкој изборној комисији. Надам да ће следећа влада успети да спроведе ове важне реформске кораке, констатовао је Марковић.

Марковић је, међутим, рекао да је задовољан због увођења најажурнијег јединственог бирачког списака у историји Србије, и прецизирао да је током његовог прављења из бирачких спискова избрисано више од четири милиона грешака.

"Не може се даље без политичке сагласности о томе како треба да изгледају реформе, и промена изборног система и професионлизација изборне комисије ће произвести реформе у свим сегментима нашег друштва и довести до већег квалитета политике у Србији", рекао је Марковић.

Шеф мисије ОЕБС-а у Србији Димитриос Кипреос рекао је да је задовољан због спроведених промена у изборном законодавству, као што су доношење Закона о финансирању политичких активности или формирање јединственог бирачког списка, и констатовао да је позитиван развој демократије у Србији непобитан.

"Видео сам бившег председника као обичног грађанина на инаугурацији новог председника, видео сам садашњег председника на састанку шефова држава Југоисточне европе како седи поред министра спољних послова из супарничке странке. То су све знаци здраве демократије", навео је Кипреос.

Преме његовим речима, чак и ако се не зна каква ће бити будућа влада, то је добар знак о стању демократског система, јер само у диктатурама постоји сигурност какве ће бити будуће владе.

Дирекор програма Националног демократског института (НДИ) у Србији Том Кели приметио је да је Србија последњих година начинила низ корака који су изборни процес учинили демократичнијим, и да су на изборима 6. маја први пут примењене неке важне новине у изборном процесу.

Према његовим речима, то што политичке партије данас поштују редослед кандидата на листи и то што 33 одсто кандидата за посланике чине жене створило је импулс за даље унапређење изборног система.

Округли сто "Изборни закони и избори у Србији 2012", који се одржава у Дому Народне Скупштине, организовали су ОЕБС, организација НДИ са седиштем у Вашингтону и Центар за слободне изборе и демократију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара