Читај ми!

Стејт департмент о Србији

У Србији и даље постоји корупција на више нивоа власти - у здравству, просвети и полицији, као и неефикасан судски систем, наводи се у извештају Стејт департмента.

У годишњем извештају Стејт департмента о стању људских права у свету наводи се да у Србији и даље постоји корупција на више нивоа власти - у здравству, просвети и полицији, као и неефикасан судски систем који се очитава у суђењима која дуго трају, као и предугом притвору у коме бораве осумњичени пре почетка суђења.

"Српска влада генерално предузима кораке да би се гонили они званичници у полицији, или у другим деловима Владе, ако се оптужбе јавно изнесу. Ипак, доста посматрача сматра да постоје бројни случајеви корупције, или полицијског малтретирања, као и других злоупотреба које нису пријављене и нису кажњене", наводи се у извештају Стејт департмента.

Оцењује се да је у питању системска корупција, што према Стејт департменту, показују и извештају Транспарентности Србија и Агенције за борбу против корупције.

Вашингтон као примере кршења људских права наводи и примере узнемиравања новинара, оних који се боре за заштиту људских права и других који критикују Владу, као и то да полиција физички малтретира притворене особе.

У одељку о судству, Стејт департмент каже да Устав Србији говори о независном судству, али да су у пракси судови остали подложни корупцији и политичком утицају. Судови су неефикасни и у неким случајевима су потребне године да би се решили, наводи Стејт департмент.

Додаје се и да судије и тужиоци који су се бавили случајевима организованог криминала и ратних злочина, и даље добијају претње смрћу и због тога имају сталну заштиту полиције.

Када су у питању медији, Стејт департмент оцењује да, иако је договорена нова медијска стратегија, до краја 2011. године није учињено ништа да се она имплементира.

"Независни медији су били активни и исказивали различита видјења, али неке медијске организације су доживеле и претње због објављивања ставова који критикују Владу", оцењује се у извештају.

Стејт департмента наводи да је већина штампаних и електронских медија у приватним рукама, иако је држава задржала део медијског простора јер није спроведена приватизација општинских и локалних медија.

Такође, неке новине нису изнеле податке о свом власништву, па се поставља питање њихове независности, сматра Стејт депармент. Извештавање РТС-а је оцењено као најчешће објективно, али се додаје да влада има приличан утицај на РТС и Радио-телевизију Војводине.

Такође, многе телевизијске станице се ослањају на државну агенцију Танјуг као извор за своје вести, док се независне агенције Бета и Фонет буне да Танјуг због државног финансирања има неправедну тржишну предност у односу на њих, пише у извештају.

Анализа рада полиције

Када је реч о полицији, Стејт департмент наводи да се поправио квалитет унутрашње контроле у тој институцији. Хапшења су вршена у складу са законом, иако је полиција понекад користила силу или претњу за изнуду признања, наводи се у извештају.

Као један од проблема у казненој политици, наводи се пренатрпаност затвора у Србији. Стејт департмент истиче да нема нових доказа да су чувари малтретирали затворенике, али додаје да се не воде добро статистички подаци о повредама затвореника.

Стејт департмент оцењује да су дискриминација и друштвено насиље против мањина и даље присутни, као и насиље у породици против жена и деце.

Као најугроженија мањинска етничка заједница наведени су Роми, који су прошле године, према извештају, били мета полицијског насиља, друштвене дискриминације и вербалног и физичког малтретирања.

Такође, као озбиљан проблем се наводи и насиље према ЛГБТ популацији. Иако се напади често дешавају, само део њих се пријављује због страха од даљег малтретирања, оцењује у извештају.

Стејт департмент подсећа да прошле године у Србији није одржана Парада поноса, за разлику од 2010. године.

Као добре стране, у извештају се истиче чињеница да у Србији не постоје политички затвореници, као и да није било случајева нестанка особа који би били политички мотивисани.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије