Читај ми!

Вучевић: Циљ Србије ЕУ; Тајани: Залагаћемо се да приступање буде пре 2030. године

Србија ће чувати мир и стабилност на простору Западног Балкана, истакао је премијер Србије Милош Вучевић у обраћању на Форуму "Италија – Србија" у Трсту. Шеф италијанске дипломатије Антонио Тајани наводи да Италија подржава улазак Србије у ЕУ, као и да је присаједињење Србије и Уније природно.

Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је да је циљ Србије да буде пуноправни члан Европске уније, наводећи да је немогуће заокружити европску причу без пријема Западног Балкана.

Вучевић је, у уводном обраћању на Пословном форуму Италија – Србија у Трсту, на којем је говорио и потпредседник Савета министара и министар спољних послова Италије Антонио Тајани, поручио да је без пријема Западног Балкана у ЕУ сама Европа непотпуна.

Премијер је поручио и да ће Србија чувати мир и стабилност на простору Западног Балкана, не зато што је то очекивање неког другог, већ зато што је то њен интерес.

"Нисмо наседали на провокације оних који су мање одговорни, јер чувајући мир, ми чувамо нашу економију. Желимо да људи буду задовољни животом у Србији и да отварамо фабрике, као и да чувамо животну средину", рекао је Вучевић у Трсту.

Тајани: Присаједињење Србије ЕУ је природно и подржавамо га

Шеф дипломатије Италије Антонио Тајани истакао је да је та земља подржавалац уласка Србије у Европску унију.

"Сматрамо да је њено присаједињење природно, као и да треба да представља, не само приоритет за владу Италије, већ и за све владе ЕУ", рекао је Тајани.

Истакао је да ће се Италија залагати да се приступање Србије у пуноправно чланство у ЕУ догоди и пре 2030. године.

"То је наша жеља и ми се за то залажемо", рекао је Тајани. 

Шеф италијанске дипломатије је рекао да би требало да се омогући наорду коме је било онемогућено да се врати под окриље "своје куће".

"Представници пријатељске Србије, овде смо да бисмо ојачали, не само политичке везе већ и привредне везе. Надам се да ће наш сусрет имати огроман значај зато сто представља континутет и желимо да будемо раме уз раме са српским народом, не само што се тице политике већ Ии сто се тице привреде", поручио је Тајани.

Тајани је посебно подвукао значај пројекта "Скок у будућност 2027", а поручио је и да ће Италија и италијанска предузећа учествовати на манифестацији Експо 2027 чији ће Београд бити домаћин. "Ми ћемо бити присутни тамо, велика је шанса. Италија је спремна да стави на располагања своја предузећа која знају да ће у Србији наћи пазљивог саговорника", рекао је Тајани.

Министар спољних послова Италије честитао је Вучевићу на томе што је изабран за председника владе и истакао да је посебно срећан што је прво дошао у Италију, наводећи да то види као знак великог пријатељства.

Тајани се осврнуо и на усвајања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација (УН) да је став те државе јасан и да оно што се догодило у Сарајеву није одговорност једне државе већ да појединаца.

"За нас је то нешто што се тиче прошлости", рекао је Тајани

Италија је на јучерашњој седници гласала "за" усвајање резолуције. 

Вучевић: Србија има шта да понуди италијанским партнерима

Обраћајући се на скупу италијанских и српских привредника, Вучевић је нагласио да су јавне финансије у Србији стабилне и да их карактерише низак ниво буџетског дефицита, што је, како каже, потврдио и Међународни монетарни фонд.

"Кључни пројекат за Србију јесте 'Скок у будућност 2027', укључујући и манифестацију 'Експо 2027', а цео пројекат представља инвестицију од око 17 милијарди евра који ће покрити најважније области", навео је Вучевић.

Истакао је да је Србија држава која има шта да понуди италијанским партнерима у свим областима, од енергетике, пољопривреде, инфраструктуре и жели да се у позитивном смислу такмичи са свим земљама европског континента.

Вучевић: Размена на обострану корист

Вучевић је подсетио да у Србији ради више од 1.300 италијанских предузећа запошљавајући 27.000 људи, а робна размена са Италијом прошле године је, како је навео, износила око 4,5 милијарди евра.

"Ми желимо да размена расте на обострану корист и да од тога имају корист и италијански и српски привредници", поручио је председник владе.

Вучевић је истакао и да привреду Србије карактерише макроекономска стабилност која се огледа у расту БДП-а и да је званична пројекција да ће раст бити између три и четири одсто у наредном периоду.

"Србија има и рекордан прилив страних директних инвестиција који је у 2023. години износио 4,5 милијарди евра, а смањена је и стопа незапослености на девет одсто", закључио је Вучевић. 

У Трсту се одржава Пословни форум Италија – Србија "Зелена транзиција: нове прилике за билатералну сарадњу", а са Вучевићем су и министри Ирена Вујовић, Горан Весић, Томислав Момировић, Дубравка Ђедовић и Александар Мартиновић.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије