Читај ми!

Реакције из Србије и региона, дан после усвајања резолуције о Сребреници у УН

Дан након што је у Генералној скупштини УН усвојена резолуција о Сребреници резултатом 84 гласа "за", 19 држава против, уздржаних 68 - нижу се реаговања.

Утиске са седнице председник Александар Вучић је сумирао непосредно након гласања. Ставове држава које су биле уздржане или против тумачи као стварање новог светског поретка.

“Као што видите ово је пре свега запрепашћење за многе у сали иако сам им рекао какве ће то поделе да изазове. На крају 87 од оних који су били у сали нису гласали за резолуцију, 84 су гласали за. У сваком националном парламенту тај предлог би морао да падне. Због свега што су радили у припреми гласања испало је да су изгласали резолуцију, али поносан сам на Србију, јер оволико гласова када Аериканци, Руси, било који други не могу да добију колико је Србија добила по немогућој теми за нас. И ако погледате тај распоред у броју становника, више од две трећине становника земаљске кугле било је на нашој страни“, рекао је председник Вучић.

Очекивано је у сали уз Србију био представник Руске Федерације. Ставове које је изнео пред делегатима поновио је и српским медијима.

"Резултат је заиста срамотан за иницијаторе, оно што су урадили је да су постигли поделу у Генералној скупштини, а ми смо их унапред упозорили да усвајање резолуције неће бити са консензусом и да ће то поделити чланство", рекао је руски амбасадор при Уједињеним нацијама Василиј Небезја.

Резултате гласања у Генералној скупштини УН председница Скупштине види као дипломатски успех Србије. Иако је резолуција усвојена, за Ану Брнабић то је пирова победа земаља које су је предложиле и спонзорисале.

"Кад смо кренули у дипломатске активности, ми смо желели да образложимо свету зашто није добро гласати, да представимо наше аргументе и да не дозволимо да се стигматизује наш народ и да се најтежа политичка и морална квалификација геноцида свали на наш народ. И у томе смо успели. Будућа спољна политика ће се заснивати на томе како су земље гласале, ко је партнер, а ко не“, рекла је Брнабићева.

На резолуцију је реаговао и редитељ Емир Кустурица. Сматра да је гласање у Генералној скупштини резултат очаја у коме се цивилизација налази. О гласању у Уједињеним нацијама извештавају и медији широм региона.

Београдски муфтија Мустафа Јусуфспахић понавља – српски народ није геноцидан и његова Србија то не заслужује.

У делу извештаја Хрватске радио-телевизије наводи се да је резолуцију подржало мање земаља него што се очекивало што, како су истакли, говори о дипломатској победи Србије.

Мишљења из Бањалуке и Сарајева

Председник Републике Српске Милорад Додик је поновио да резолуција доводи у питање опстанак Босне и Херцеговине. 

"То је пропала ствар, ја се не бих поносио да сам на њеховом месту. Наша влада је покренула питање мирног раздруживања након ове моралне дисквалификације, немамо разлога останемо са њима у заједници, најбоље је да смо добре комшије", рекао је Додик.

Уз најаве да ће упутитит протестне ноте земљама које су гласале против резолуције о Сребреници, министар спољних послова Босне и Херцеговине Елмедин Конаковић одговара на најаве из Бањалуке.

"Сви који говоре о дестабилизацији БиХ, у било каквом покушају деловања у том смислу, добиће снажан одговор институција. Позивам их да смире страсти, да се уозбиље, да зауставе кампање којима су покушавали да спрече усвајање резолуције и да се врате реалним проблемима које наше земље имају и сви заједно наставимо пут према Европској унији", рекао је Конаковић.

Реакције из редова дела опозиције 

Председник Новог ДСС Милош Јовановић оценио је да је усвајање "срамне резолуције покушај да се лаж претвори у истину и тиме понизи српски народ, угрози опстанак Републике Српске и потврди западно виђење југословенске кризе по ком су Срби највећи кривци за рат".

Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић сматра да резолуција нема потребни легитимитет и да они који славе на овакав начин усвојену резолуцију, не само да су злоупотребили и политизовали жртве Сребренице, него су отворили опасан историјски преседан који не води помирењу, већ постаје могући основ за подгревање конфликата широм света до тачке кључања.

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас каже да је резолуција лоша и да ће изазвати нове тензије у региону, али сматра да после њеног усвајања председник Србије Александар Вучић треба да поднесе оставку, јер је, како тврди, у тој борби изгубио.

Потпредседник Србија центра СРЦЕ Душко Лопандић сматра да овом резолуцијом пресуда Међународног суда правде који је одбацио захтеве БиХ у вези са одштетом и геноцидом не би могла да се доведе у питање, као и да нема међународних услова да дође до одвајања Републике Српске од Федерације Босне и Херцеговине.

Јован Јањић из посланичке групе "Ми - глас из народа" је оценио да усвајање резолуције надгласавањем представља насиље над истином и указао да је резолуција наметнута зарад прања туђе савести и могућег изазивања конфликта.

Мандић: Резолуција додатно ујединила српски народ

Председник црногорског парламента и лидер Нове српске демокатије, Андрија Мандић, изјавио је да је Црна Гора учешћем у дискусији у Генералној скупштини УН компромитовала сама себе док је чак и далека Никарагва држала час предлагачима резолуције. 

"Нажалост, упркос бројним апелима Влади Црне Горе како нас као политичких представника, тако и највећих верских ауторитета Српске православне цркве, она је у УН подржала резолуцију Немачке и Руанде о Сребреници која је поделила свет, а од 193 државе чланице УН гласало је само нешто више од 40 одсто држава", навео је Мандић. 

Мандић је става да је ова резолуција додатно ујединила српски народ, независно од држава у којима живи и показала да српски народ има снаге да се бори са будућим изазовима са којима ће се сигурно суочавати човечанство.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије