Читај ми!

Протест студената у Београду - после блокаде Немањине улице код зграде Владе, придружили се опозицији испред РИК-а

Студенти, који су од поднева блокирали раскрсницу Немањине и Кнеза Милоша, придружили су се вечерас протесту листе "Србија против насиља" испред РИК-а. Студенти траже да им се омогући увид у бирачке спискове.

Протест студената, који су од Министарства државне управе и локалне самоуправе тражили да им се омогући увид у бирачки списак, завршен је испред Владе Србије после шесточасовне блокаде Улице кнеза Милоша, Немањине, Бирчанинове и зграде министарства.

На позив студенткиње из Новог Сада сви су кренули испред Републичке изборне комисије, где је одржан протест листе "Србија против насиља".

Скуп испред Владе Србије протекао је мирно.

Група студената блокирала је данас улаз у зграду Министарства државне управе и локалне самоуправе, Бирчанинову улицу, као и угао те улице са Улицом кнеза Милоша, а касније су се преместили и на угао са Немањином испред зграде Владе Србије тражећи да им се омогући увид у бирачке спискове.

Представник студената Иван Бјелић рекао је да министарство није одговорило на њихов захтев, већ да је упутило саопштење медијима о нечему што, како је рекао, нису тражили.

Бјелић је најавио да ће зато представници студената вечерас поднети нови захтев у коме ће од свих локалних самоуправа тражити да им омогуће увид у бирачке спискове и да ће им дати рок до среде. 

Студенти из Београда и Новог Сада окупили су се око 11 часва испред МДУЛС, а у подне су блокирали улаз у зграду као и Бирчанинову улицу. Нешто касније блокирали су саобраћај и на углу Бирчанинове и Улице кнеза Милоша.

Протест у Јагодини као подршка студентима

На градском скверу у Јагодини вечерас су се окупили чланови и симпатизери странака уједињених у коалицији "Србија против насиља", а како је истакнуто конкретан повод окупљања била је подршка студентима који протестују у Београду.

Присутнима се испред општинског одбора Демократске странке обратио Петар Јовановић уз оцену да су избори покрадени системски уз помоћ полиције и поновио захтев да се избори пониште на свим нивоима.

После полусатног окупљања учесници скупа мирно су се разишли.

Министарство државне управе и локалне самоуправе саопштило је да је јединствени бирачки списак једна од најжурнијих евиденција у Србији и да никад није био уређенији, те да су тврдње о постојању тзв. "фантомских бирача" апсолутно неистините и паушалне.

Начелник Управе полиције Ивица Ивковић поручио је да се блокада државних институција и мостова “неће толерисати“.

Протести дела опозиције, студената и грађана због наводних нерегуларности на изборима почели су у понедељак, 18. децембра и одржавани су испред Републичке изборне комисије (РИК). Представници листе "Србија против насиља" затражили су поништавање избора на свим нивоима због, како тврде, изборне крађе.

У синоћном протесту на позив листе "Србија против насиља" процесуирано је 38 особа, а осам полицајаца је повређено, од којих су двојица теже повређена.

Током неколико сати, учесници протеста били су окупљени око Скупштине Београда, а представници СПН-а покушали су да уђу у зграду и са балкона се обрате грађанима.

Интервенисала је полиција, а бачен је и сузавац на окупљене.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се