Читај ми!

Министарство државне управе: Тврдње о постојању "фантомских бирача" неистините и паушалне

Министарство државне управе и локалне самоуправе саопштило је да је Јединствени бирачки списак једна од најажурнијих евиденција у Републици Србији и да никад није био уређенији, те да су тврдње о постојању тзв. фантомских бирача апсолутно неистините и паушалне.

У саопштењу министарства се наводи да "у јеку насилних демонстрација појединих опозиционих странака и на дан када су присталице Драгана Ђиласа, како они кажу, започели „блокаду“ министарства, још једном јасно и недвосмислено истиче да је Јединствени бирачки списак једна од најажурнијих евиденција у Републици Србији и да никад није био уређенији, те да су тврдње о постојању тзв. фантомских бирача апсолутно неистините и паушалне".

"Пре свега, желимо да подсетимо на то да је бирачки списак до 2012. године водила свака општина, односно град за себе, те да је такав начин вођења имао недостатке. Откако су 2012. године обједињени сви подаци и успостављен Јединствени бирачки списак, обезбеђена је пуна контрола, тачност и ажурност података", наведено је у саопштењу.

Додаје се да је "Министарство у последњих једанаест година континуирано радило на унапређењу ове базе података, те да су резултати тог рада видљиви".

"Првенствено, указујемо на то да је од успостављања Јединственог бирачког списка 2012. године евиденција пребивалишта, односно боравишта грађана повезана са бирачким списком, што значи да када грађанин промени пребивалиште, тај податак се у року од 24 часа ажурира од стране општинске, односно градске управе јединице локалне самоуправе задужене за део бирачког списка на чијем је подручју извршена промена", напомиње се у саопштењу.

Наводе и да су од 2019. године са бирачким списком повезали и матичне књиге, тако да се када лице премине, у најкраћем року брише из бирачког списка од стране овлашћеног лица за ажурирање бирачког списка.

"Иста процедура је и у случају промене презимена, јер се и тај податак одмах евидентира у бирачком списку. Такође, 2019. године припремљен је и Приручник за спровођење Закона о јединственом бирачком списку за потребе службеника који обављају ове послове, као помоћно средство у њиховом свакодневном раду, a 2020. године успоставили смо и контролу пријаве грађана за гласање у иностранству", додаје се у саопштењу.

Подсећају јавност и на посебну веб страницу са информацијама за грађане, путем које они могу проверити да ли су уписани у бирачки списак и на ком бирачком месту могу остварити своје бирачко право, а слепим и слабовидим лицима такође смо омогућили да електронским путем провере да ли су уписана у бирачки списак.

"Од 2021. године на интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе на свака три месеца до закључења бирачког списка објављује се број бирача разврстаних по јединицама локалне самоуправе, а по закључењу бирачког списка омогућава се увид у податке о именима и презименима свих бирача у Републици Србији по бирачким местима", наводе из Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Како се наводи, у циљу додатног унапређења Јединственог бирачког списка, Министарство државне управе и локалне самоуправе, у сарадњи са Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу, успоставило је и електронску услугу на Порталу еУправа – Захтев за упис, односно промену података у Јединственом бирачком списку.

"Ова услуга грађанима омогућава да посредством овог портала изврше увид у податке који се о њима воде у бирачком списку, поднесу захтев за њихов упис или промену, као и да им одговарајуће решење буде достављено у облику електронског документа у њихово еСандуче. Услуга је бесплатна, а свака особа може искључиво за себе да поднесе захтев", наведено је у саопштењу.

Мартиновић: Циљ опозиције је да силом преузме власт у Србији

Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић истакао је да је све горе наведено врло добро познато Драгану Ђиласу, Мирославу Алексићу, Мариники Тепић и осталим лидерима листе "Србија против насиља", међутим, да њих, као протагонисте туђинских интереса, чињенице не занимају.

Мартиновић је додао да је њихов циљ да, без обзира на слободно изражену вољу народа на изборима 17. децембра, силом преузму власт у Србији.

Међутим, навео је министар, МДУЛС ће свом снагом да буде уз председника Републике Александра Вучића и да буде привржено његовој политици Србије као суверене и слободне државе.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се