Читај ми!

ПРЕДИЗБОРНЕ АКТИВНОСТИ, ДАН 29

СНС: Без јаких и успешних жена, нема јаке и успешне Србије; СРС: Нећемо дозволити хомосексуални брак

Двадесет девети дан кампање за парламентарне и локалне изборе у Србији. До сада је за парламентарне изборе проглашено 18 листа.

Опширније Краће

"Уједињени за правду" кампању наставили у Тутину

Листа "Уједињени за правду" предизборне поруке шаље из Тутина.

"Ја сам поносан на вас. Ви сте данас овдје. Показујете да сте за Странку правде и помирења. Нисте ни лијево, ни десно, него сте у збирној странци, Странка правде и помирења, и лојални страначки људи", рекао је Усаме Зукорлић са листе "Уједињени за правду".

Опширније Краће

Бошко Обрадовић: Обећавамо да ће здравље постати приоритет

За листу "Национално окупљање" приоритет је реформа здравственог система.

"Чека се на операције колена и кука. Чека се за основне прегледе на магнету, скенеру или ултразвуку. и поред одређених улагања, здравство у Србији изгледа недоступно обичном човеку и да то хитно мора да се мења. Обећавамо да ће здравље постати приоритет", рекао је Бошко Обрадовић са листе "Национално окупљање".

Опширније Краће

СВМ обећава помоћ мађарској националној мањини у очувању културног идентитета

Помоћ мађарској националној мањини у очувању културног идентитета, најављује Савез војвођанских Мађара.

"Лепо је видети у оним деловима Војводине где мађарска национална мањина чини мањину колико су привржени свом језику и култури. Углавном се живот тих људи окупира око рада културно-уметничких друштава", навела је Елвира Ковач са листе Савеза војвођанских Мађара.

Опширније Краће

СДА Санџака се залаже за равномерни регионални развој

План за равномерни регионални развој износи листа СДА Санџака.

"Подршка развоју тржишта економије и конкуретној привреди. Оснивање фондова за развој недовољно развијених подручја, оснивање слободне царинске зоне у општинама Санџака. Утврђивање подстицаја за инвестирање и пословање у неразвијеним и руралним подручјима", навео је Суад Ханић са листе "СДА Санџака".

Опширније Краће

Листа "Србија против насиља" обећава веће плате за здравствене раднике

Веће плате здравственим радницима и годишњи пакет прегледа грађанима обећава листа "Србија против насиља".

"У Врању већ четири недеље нема ниједног гинеколога, што многе жене оставља без могућности да буду прегледане. Мањак специјалиста у домовима здравља широм Србије је хроничан проблем. Због тога десетина хиљада радника напушта земљу, а наши суграђани остају без нормалне и приступачне здравствене услуге", навела је Биљана Ђорђевић са листе "Србија против насиља".

Опширније Краће

Руска странка се залаже за чланство Србије у Бриксу

Руска странка прикључила се кампањи прикупљањем потписа подршке чланству Србије у Бриксу.

"Желим да укажем на погубност западних вредности и уопште на једну тромост бриселске бирократије. Из тог разлога, Руска странка је једина странка која се залаже за то да Србија буде прва европска држава која ће присутпити Бриксу, организацији која представља будућност на глобалном нивоу", навела је Љубица Бертовић са листе "Руска странка – Слободан Николић".

Опширније Краће

Санда Рашковић Ивић: Гласајте за Народну странку ако желите да Србија сачува Kосово и Метохију

Kандидаткиња на листи "Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи" Санда Рашковић Ивић позвала је све грађане који желе да Србија сачува Kосово и Метохију да гласају за Народну странку.

"Нама је Kосово и Метохија најскупља српска реч, за разлику од власти којима су Брисел, Вашингтон и Рио Тинто и сопствени профит најскупље речи", рекла је Санда Рашковић Ивић.

"Зато би требало гласати за Народну странку", додала је Санда Рашковић Ивић.

Опширније Краће

Радуловић: Увести ред, објавити како се троши народни новац

Саша Радуловић носилац листе "Добро јутро Србијо", изјавио је на онлајн трибини да увести ред, значи објавити како се народни новац троши, да се све зна, да се све контролише. 

"Тако се спречава корупција и обезбеђује новац за развој државе", истакао је Радуловић. 

Изборна листа "Добро јутро" је на изборном листићу под бројем 12, а чине је Доста је било, Социјалдемократска странка и покрет "Отете бебе".

Опширније Краће

Листа Војвођани: Циљ суштинска децентрализација Србије

Из Изборног штаба Лиге социјалдемократа Војводине – ВОЈВОЂАНИ саопштено је да на ове изборе излазе с програмом чији је циљ суштинска децентрализација Србије, која ће Војводини омогућити да по једну трећину новца уплаћеног у републички буџет равномерно врати покрајини и локалним самоуправама, а да трећина остане у државном буџету Србије.

Опширније Краће

Фила: Наш приоритет социјална правда

Кандидат за градоначелника Београда адвокат Тома Фила, на предизборном скупу Социјалистичке партије Србије на општини Палилула, обратио се грађанима и истакао да је приоритет СПС-а социјална политика и да ће тим ове странке наставити да се залаже за идеје социјалне правде.

"Моја предност је искуство и мудрост, а мог тима младост и енергија. Када кажем тим људи, мислим на социјалисте, на све оне искусне кадрове иза којих су видљиви резултати којима се СПС поноси одувек", рекао је Фила, а наводи се у саопштењу ове странке.

Он је истакао да право на образовање морају добити сви млади људи, без обзира на њихов социјални статус.

Опширније Краће

НАДА: Избори су прилика да се крене у промене

Представници Српске коалиције НАДА коју чине Нови ДСС и ПОКС оценили су да су предстојећи избори прилика да се крене у промене.

"Ови избори су значајни, не само због Београда као наше престонице, већ зато што је сва прилика да ће одавде кренути свеопште промене у држави које су преко потребне", изјавио је председник Нове ДСС Милош Јовановић.

Председник ПОКС-а Војислав Михаиловић оценио је да су потребне промене и због, како тврди, економског пропадања, високе инфлације и раста цена, саопштено је из коалиције НАДА.

Опширније Краће

Марина Рагуш са изборне листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане", гостујући у Јутарњем програму РТС-а, истакла је да је председник Александар Вучић повукао црвене линије територијалног интегритета и суверенитета, да нема тзв. Косова у УН.

Са друге стране, Борис Тадић са изборне листе "Саша Радуловић - ДЈБ - Борис Тадић -СДС - Ана Пејић ( Отете бебе ) – Добро јутро Србијо" нагласио је да је предлагао и ових година офанзивну политику да се поново обнови преговарачки процес о статусу Косова у СБ УН.

*Опширније у одвојеном тексту

Опширније Краће

Владимир Обрадовић: Чист ваздух је предуслов здравог и нормалног живота

Да је ваздух у Београду загађен кажу мерне јединице, знају лекари и осећају људи који имају проблеме са респираторним болестима, изјавио је кандидат за градоначелника проф. др Владимир Обрадовић.

"Једини који то не признаје јесте Александар Шапић који мртав хладан изјави да нико "сигурно неће умрети од 10, 15 дана загађења ваздуха. Зато власт у Београду није урадила ништа да би смањила ниво загађења који је штетан по здравље, који проузрокује разна обољења и на крају крајева може да доведе и до смртног исхода", изјавио је Владимир Обрадовић.

Поручио је да ће, како каже, када смене актуелну власт забранити продају лошег угља, ставити филтере на све загађиваче, купиће пречишћиваче ваздуха за све институције у којима људи и деца дуже бораве, субвенционисаће замену индивидуалних ложишта, повећати проценат зеленила и омогућити људима да побољшају излоацију својих домова.

Позвао је грађане да изаберу листу "Србија против насиља". “Јер ми знамо да је чист ваздух предуслов здравог и нормалног живота и имамо јасан план, који су направили стручњаци, како да смањимо ниво загађења", изјавио је Обрадовић.

Опширније Краће

НАДА позивa Београђане да гласају за промене

Српска коалиција НАДА коју чини Нови ДСС и ПОКС, одржала је трибину у Београду, одакле је позвала грађане да гласају за промену власти на свим нивоима.

"Ови избори су значајни не само због Београда као наше престонице, већ зато што је сва прилика да ће одавде кренути свеопште промене у држави које су преко потребне. Корените промене за које се ми као Српска коалиција НАДА залажемо морају да се десе, да би опстала Србија. Почетак краја овог режима који јесте штеточински сва је прилика да се најлакше може десити у Београду и зато вас молим да ових двадесетак дана дате све од себе јер победа није ни мало гарантована", изјавио је председник Нове ДСС и један од лидера коалиције НАДА, др Милош Јовановић.

Председник ПОКС-а и један од лидера коалиције НАДА, Војислав Михаиловић рекао је да је економско пропадање, дивљање цена и све већа инфлација, распродаја Србије, њених добара и територије, учинак је 12 година ове власти.

"Неопходне су промене и задњи час је за то да се заустави свеопште пропадање",  истакао је Михаиловић.

Опширније Краће

Шешељ: Српски радикали неће дозволити хомосексуални брак у Србији

Александар Шешељ, кандидат за народног посланика на листи Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка, поручио је:

"Ми смо били први који смо устали против Предлога закона о истополним заједницама, односно о хомосексуалном браку. Верујте да српски радикали, били у власти или у опозицији након ових избора, то никада неће дозволити. Срби знају и ко је отац и ко је мајка, неће никад да имају ни тату и тату, ни родитеља један, родитеља два или било шта слично", поручио је Александар Шешељ.

Опширније Краће

Изборна конвенција коалиције СПС-ЈС-ЗС у Београду

Испред Коалиције СПС-ЈС-ЗС, председник удружења "Наша Дрина" Игор Брауновић, обратио се на централној изборном конвенцији у Београду, и том приликом истакао да ће се 17. децембра показати колико је јака коалиција коју чине Социјалистичка партија Србије, Јединствена Србија и Зелени Србије.

Социјалистичка партија Србије и њен лидер Ивица Дачић представљају гарант опстанка српских националних интереса и стабилности, закључио је Брауновић.

Опширније Краће

СНС: Без јаких и успешних жена, нема јаке и успешне Србије

Чланови Председништва СНС Синиша Мали и Јелена Танасковић, као и кандидаткиња са листе "Александар Вучић-Београд не сме да стане“ Весна Видовић, дружили су се и разговарали са женама на Вождовцу.

Том приликом они су се сложили да председник Вучић има највећу подршку управо од жена, као и да оне увек дају свој глас за мир, стабилност и сигурност, пристојну и модерну Србију.

“Без јаких и успешних жена, нема јаке и успешне Србије, нема јаког и успешног Београда, зато је политика оснаживања жена, њихове активне улоге у друштву, основа нашег раста, развоја и напретка и нашег главног града и наше Србије. Наша политика се заснива на миру, стабилности, економском напретку, на томе да нашој деци обезбедимо сигурну, бољу будућност”, рекао је Синиша Мали.

“Жене су препознале мудру, паметну политику која нас води у будућност, политику која не сме да стане, политику која зна шта хоће, и резултате који стоје иза нас”, навела је Јелена Танасковић.

“Жене су озбиљне и одговорне, било да су баке, мајке, сестре, тетке, другарице, оне увек брину о својим најмилијима и подстичу их да иду напред и да никада не стају. Жене бирају пут напретка и развоја, пут успешне и модерне Србије”, поручила је Весна Видовић.

За крај, они су поручили да 17. децембра не смемо да дозволимо да Београд и Србија стану, и зато бирамо листу број 1. "Александар Вучић-Београд не сме да стане".

Фото: ГО СНС
Опширније Краће

Двери: Срби из Војводине су одувек желели да буду уједињени са матицом

Председница Покрајинског одбора Српског покрета Двери Ивана Стојановић оценила је да је присаједињење Војводине Србији 25. новембра 1918. године једна од највећих историјских победа српског народа у 20. веку.

Она сматра и да плодове те одлуке баштине и данашње генерације, јер је то била жеља свих генерација Срба који су кроз векове живели на овим просторима.

"Треба рећи да је на тој Великој народној скупштини учествовало и седам жена, када тада, у ипак развијеној Европи, није било дозвољено женама да гласају", рекла је Стојановићева.

Из покрајинског одбора Двери су указали и на ситуацију са културно-историјским наслеђем у Војводини наводећи пример малог завичајног музеја у Черевићу тврдећи да је запуштен.

Како су навели у саопштењу, скулптор Јован Солдатовић је морао да повуче преостале експонате како би их сачувао.

Двери и Заветници заједно излазе на Покрајинске изборе на листи Милица Ђурђевић Стаменковски - Бошко Обрадовић - Национално окупљање - Државотворна снага - Српска странка Заветници - Српски покрет Двери.

Опширније Краће

Миша Вацић: Побратимићу Београд са Доњецком, Дамаском, Пјонгјангом...

Кандидат за градоначелника Београда и носилац листе "Кад се војска на Косово врати" Миша Вацић рекао је да ће, када постане градоначелник, поново покренути традицију братимљења Београда са градовима у пријатељским земљама.

Међу градовима са којима би побратимио Београд били би Доњецк, Дамаск, Каракас, Пјонгјанг и Грозни, као и многи градови широм света "чије је становништво братско према нашем српском народу".

Како се наводи у саопштењу Информативне службе Српске деснице, Београд већ има неколико градова побратима као шти су Шангај, Љубљана, Чикаго, Крф и Ковентри, али Вацић каже да ће проширити ту листу и на тај начин "ојачати везе Србије са братским слободарским народима".

Опширније Краће

Републичка изборна комисија прогласила је до сада 18 листа:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – СРБИЈА НЕ СМЕ ДА СТАНЕ

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

4. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ - БОШКО ОБРАДОВИЋ - НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ - ДРЖАВОТВОРНА СНАГА - СРПСКА СТРАНКА ЗАВЕТНИЦИ - СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА СРБИЈУ – СРПСКА КОАЛИЦИЈА НАДА – НOВИ ДСС – ПОКС – ВОЈИСЛАВ МИХАИЛОВИЋ

6. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT!/САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – ЗА НАШЕГ ПРЕДСЕДНИКА, ЗА НАШУ ЗАЈЕДНИЦУ, ЗА БУДУЋНОСТ!

7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – МИРОСЛАВ МИКИ АЛЕКСИЋ - МАРИНИКА ТЕПИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)

8. USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV - DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI / УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА, ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ - ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ

9. СДА САНЏАКА - ДР СУЛЕЈМАН УГЉАНИН/SDA SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN

10. ЗАЈЕДНО ЗА БУДУЋНОСТ И РАЗВОЈ – КОАЛИЦИЈА ЗА МИР И ТОЛЕРАНЦИЈУ

11. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, ДР САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, ВЛАДИМИР ГАЈИЋ, МАРИНА ЛИПОВАЦ ТАНАСКОВИЋ

12. ДОБРО ЈУТРО, СРБИЈО – САША РАДУЛОВИЋ (ДЈБ) - БОРИС ТАДИЋ (СДС) - АНА ПЕЈИЋ (ОТЕТЕ БЕБЕ)

13. ПОЛИТИЧКА БОРБА АЛБАНАЦА СЕ НАСТАВЉА – ШАИП КАМБЕРИ /BETEJA POLITIKE E SHQIPTARËVE VAZHDON – SHAIP KAMBERI

14. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ – МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, ПРОФ. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ

15. СРБИЈА НА ЗАПАДУ - ДА СЕ СТРУКА ПИТА

16. РУСКА СТРАНКА – СЛОБОДАН НИКОЛИЋ

17. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – МОРА ДРУГАЧИЈЕ

18. АЛБАНСКА ДЕМОКРАТСКА АЛТЕРНАТИВА – УЈЕДИЊЕНА ДОЛИНА ALTERNATIVA DEMOKRATIKE SHQIPTARE-LUGINA E BASHKUAR

Ванредни парламентарни избори расписани су за 17. децембар. Истог дана биће одржани и покрајински и локални избори у 65 градова и општина, као и покрајински избори.

Покрајински избори расписани су у четвртак 16. новембра. ПИК је прогласио изборне листе:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - ВОЈВОДИНА НЕ СМЕ ДА СТАНЕ

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ - СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

4. РУСКА СТРАНКА - СРБИ И РУСИ БРАЋА ЗАУВЕК!

5. НАДА, КОЈУ ЧИНЕ НОВИ ДСС И ПОКС

6. САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА

7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА

8. ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ/УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА

9. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – ВОЈВОДИНА МОРА ДРУГАЧИЈЕ

10. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, ДР САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, ЂОРЂЕ ВУКАДИНОВИЋ

11. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – СРПСКА СТРАНКА ЗАВЕТНИЦИ – СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ

12. САША РАДУЛОВИЋ - ДОСТА ЈЕ БИЛО - ДЈБ - БОРИС ТАДИЋ - СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКА СТРАНКА - СДС - АНА ПЕЈИЋ - ОТЕТЕ БЕБЕ - ДОБРО ЈУТРО СРБИЈО

13. ВОЈВОЂАНИ - ЛИГА СОЦИЈАЛДЕМОКРАТА ВОЈВОДИНЕ - ВОЈВОЂАНИ, ДЕМОКРАТСКА ЗАЈЕДНИЦА ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА, ЗАЈЕДНО ЗА ВОЈВОДИНУ – БОЈАН КОСТРЕШ.

Локални избори биће одржани у Београду, Kрагујевцу, Kраљеву, Kрушевцу, Новом Пазару, Пироту, Врању, Лесковцу, Лозници, Прокупљу, Смедереву, Шапцу.

Биће одржани и у општинама Брус, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Голубац, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабари, Жагубица, Житорађа, Kнић, Kоцељева, Kрупањ, Kуршумлија, Kучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовија, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рача, Рековац, Сокобања, Топола, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприја, Уб, Црна Трава, Александровац, Бабушница, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић и Бојник.

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

Изборне листе и за парламентарне и за локалне изборе подносе политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана.

Да би изборна листа на парламентарним изборима била проглашена, потребно је прикупити 10.000 оверених потписа грађана који подржавају листу, док је за мањинске странке довољно 5.000 потписа.

За проглашење изборне листе на локалним изборима потребно је да листу својим потписима подржи од 200 до 3.000 бирача, у зависности од броја регистрованих бирача у јединици локалне самоуправе на дан расписивања избора.

Бирач потписом може подржати само једну изборну листу, која мора бити оверена код јавног бележника, у општинској и градској управи или суду.

Изборне листе могле су да се поднесу до 26. новембра, односно 20 дана пре одржавања избора.

Сви грађани могу потпуно бесплатно да електронски поднесу захтев за упис или промену података у бирачком списку на порталу "е-Управа".

РИК је одлучио да ће гласачки листићи за избор посланика бити боје светла кајсија, док ће контролни листићи бити плави.

понедељак, 26. фебруар 2024.
12° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво