Читај ми!

Рагуш: Црвена линија – нема тзв. Косова у УН; Тадић: Обновити преговарачки процес у СБ УН

Марина Рагуш са изборне листе "Александар Вучић – Србија не сме да стане" истиче да је председник Александар Вучић повукао црвене линије територијалног интегритета и суверенитета, да нема тзв. Косова у УН. Борис Тадић са изборне листе "Саша Радуловић – ДЈБ – Борис Тадић – СДС – Ана Пејић (Отете бебе) – Добро јутро, Србијо" наглашава да је предлагао и ових година офанзивну политику да се поново обнови преговарачки процес о статусу Косова у СБ УН.

Марина Рагуш је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, истакла да је за СНС економија једна од најважнијих тема, посебно за оно што су урадили за нешто више од десет година, истичући да су 2012. године наследили државу која је банкротирала и да је више од пола милиона људи остало без радних места.

"Да вас подсетим да је за нас 2012. изазов био да исплатимо плате и пензије. Ми смо затекли на рачуну 80 милиона евра. У том тренутку нам је требало 400 милиона евра само да исплатимо пензије. На сваку годину и по дана до две ми смо имали све већу кризу. Од историјских поплава, мигрантске кризе, короне, рата у Украјини и сада рата у Појасу Газе, ми смо успели да фискално консолидујемо државну касу, да привучемо стране директне инвестиције, да ниво јавног дуга држимо испод Мастрихта", нагласила је Марина Рагуш.

Навела је да су удвостручили бруто домаћи производ, да се свако повећање плата и пензија, социјална давања, материјална подршка грађанима исплаћује из реалних извора.

Борис Тадић је оценио да лидери СНС-а, како је навео, употребљавају мантру која је потпуно неистинита.

"Да, ми смо били у банкрот-кризи 2014. године, након прве две године мандата Дачићеве, Вучићеве и Динкићеве владе. Према оценама ММФ-а, 2012. нисмо били ни у каквој банкрот-кризи, већ је потпуна катастрофална политика која у том тренутку, додуше, припадала Млађану Динкићу одлуком тих коалиционих савезника, сломила просто српску економију", рекао је Тадић.

Реплицирајући Марини Рагуш, Тадић је истакао да су они у више година владе, не само оне коју је представљала Демократска странка када је он био председник него, како је рекао, пре тога Ђинђић, Зоран Живковић, Коштуница и Мирко Цветковић, постигли неупоредиво бољи резултат.

"Од плате од 80 евра 2000. године до 360 евра. То је неупоредиво више него што су плате повећали у процентуалном смислу представници СНС-а у последњих десет година, при чему ми смо имали најгору економску кризу у време нашег мандата", оценио је лидер СДС-а.

Питање територијалног интегритета

Када је реч о преговорима Београда и Приштине, Марина Рагуш је подсетила да је постојала француско-немачка иницијатива, али да је врло брзо настао европски план, који је прихватило чак пет држава које не признају независност тзв. Косова и самим тим наметнут је као преговарачки оквир.

Истакла је да је председник Александар Вучић у Скупштини врло јасно говорио о свим лошим тачкама које садржи та иницијатива, која је постала европски преговарачки оквир.

"Оно што је председник Вучић повукао као црвене линије, а тиче се нашег територијалног интегритета и суверенитета, јесте да нема тзв. Косова у УН. Тај човек није ставио потпис ни на један акт и то што није ставио потпис јасан је одговор Александра Вучића на тему која за нас није тема, а тиче се независности тзв. Косова", нагласила је Рагушова.

Борис Тадић је посебно истакао да се он суочио са сличним ултимативним захтевом Ангеле Меркел 2011. године, у којем је требало поништити све српске институције и прихватити неку врсту Бриселског споразума.

"То нисам урадио и ја имам пуни кредибилитет да кажем да након тога нису престале евроинтеграције. То што вам неко поставља уцењивачки аспект у преговорима, не значи да треба то да прихватите, поготово не треба да плашите становништво. Ми смо након тога добили статус кандидата. Након тога смо добили статус кандидата и изборили смо се за статус кандидата. Након тога су отворени преговори", подсетио је Тадић.

Каже да је предлагао и ових година офанзивну политику и у УН, захтев да се поново обнови преговарачки процес о статусу Косова у СБ УН, где никада није завршен преговарачки процес, да је тражио да се крене према земљама у ЕУ које су битни савезници Србије. 

"Када госпођа Рагуш каже да нико није прихватио француско-немачки план, морам да подсетим да је пред камерама председник Србије Александар Вучић рекао да је то за њега прихватљиво, уз одређену резерву у једној тачки. Када ви кажете у међународном праву, у међународним односима усмено, а као председник Србије, да је за вас нешто прихватљиво и то јавно изрекнете, чак не морате ништа да потпишете. Свако ко зна шта су међународни односи, политика која подразумева обавезивање појединих држава, зна да то значи исто што и потпис", закључио је Тадић.

Оптужбе – ко лаже, ко је страни плаћеник

Марина Рагуш је, обраћајући се Борису Тадићу, рекла да све то о чему он прича пада пред једним аргументом, а то је "да је само једино захваљујући Александру Вучићу, председнику Републике, 28 земаља повукло признање независности такозваног Косова". 

"У време господина Тадића преговори су се спустили са СБ на бриселску платформу и ми смо 2013. дошли ту где јесмо. А притом заборавља господин Тадић да је Бриселски споразум који је потписао тадашњи премијер Ивица Дачић заправо дошао као претпоставка отварања преговарачког процеса са ЕУ", рекла је Рагуш.

Тадић је одговорио поруком грађанима Србије.

"Поштовани грађани, напредњаци вас лажу систематски у овој емисији, лажу вас десет година брутално и ако ћете ви почети да верујете да боље живите него раније, само завирите просто у свој џеп, у свој фрижидер и погледајте каква је ситуација са вашим економским стањем. Таква је иста ситуација када је у питању државна политика и заштита наших државних интереса на Косову и Метохији. Дакле, нити смо ми прекинули преговоре у УН, то је ноторна лаж која се понавља више година. Ти преговори су прекинути у Бечу, водили смо их Коштуница и ја, а након тога су извештаји у УН давани сваке године", рекао је лидер СДС-а.

Додао је да би била потребна једна емисија да се образложи свако од тих питања.

"Можемо да их организујемо (емисије), ако РТС има храбрости, ја сам спреман да организујем емисију. Нећемо имати у пола сата времена да то урадимо и то је просторно системско лагање у којем се РТС злоупотребљава за обмањивање грађана, за прање мозга сваког грађанина", сматра Тадић.

Марина Рагуш је рекла да само из пристојности разговара са господином Тадићем и захвалила што јој је рекао да лаже, јер како је рекла, "то тако личи на вас".

"А иначе о људима које су стране земље плаћале и стране невладине организације, да руше легално и легитимно изабран режим у својој земљи, ево, бићу пристојна, немам шта да кажем", навела је Рагуш.

Тадић је узвратио да је изнела оптужбу која значи најтеже кривично дело.

"Да сам ја плаћен од страних држава да рушим власт у Србији?! Шта говорите? Јесте ли Ви свесни шта говорите? Ви мене оптужујете за најтежа кривична дела. Имате кривичну пријаву од мене, оптужили сте ме да сам страни плаћеник", поручио је Борис Тадић Марини Рагуш.

среда, 21. фебруар 2024.
8° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво