Читај ми!

ПРЕДИЗБОРНЕ АКТИВНОСТИ, ДАН 18

РИК прогласио 10. листу, а ПИК три; Вујовићева и Гујон: Наш ослонац су најстарији; НАДА: Приоритет борба против корупције

Осамнаести дан кампање за локалне и парламентарне изборе у Србији. РИК је до сада прогласио 10 листа. Покрајински избори су расписани нешто касније, тако да странке и на том нивоу сакупљају потписе. ПИК до сада прогласио четири листе.

Опширније Краће

Тепић: Смена ове власти једини начин за праву борбу против корупције

“Србија против насиља“ позива да се гласа за нулту толеранцију криминала и корупције.

“Једини начин да се суочимо и да заиста спроведемо праву борбу против корупције јесте да се ова власт смени јер је спрега са криминалом и корупцијом више неописива. Нема посла који можете да добијете, а да нисте у корумпираном систему“, рекла је Мариника Тепић са листе “Србија против насиља – Мирослав Мики Алексић – Мариника Тепић“.

Опширније Краће

Зукорлић тражи подршку у дијаспори

Мањинска листа коју предводе Усаме Зукорлић и Томислав Жигманов тражи подршку у дијаспори. Зукорлић се обратио бирачима у Немачкој.

“Mи хоћемо да се бавимо пројектима, када нам ви дођете из дијаспоре да нам дођете рахат, да се возите путевима рахат, да једног дана можете авионом да дођете рахат, да вам рахат буде у Санџаку“, рекао је Зукорлић.

Опширније Краће

Обрадовић (Србија против насиља): Ревидираћемо план метроа, како би ишао тамо где живе људи

Кандидат за градоначелника Београда листе "Србија против насиља" Владимир Обрадовић поручио је да изградња метроа у Београду касни пуних 10 година, због, како истиче, “неспособности и корупције одлазеће власти“.

“Нови СНС пројекат направљен је по мери инвеститора, кошта три пута више, 6,6 уместо 2,2 милијарде евра, а поврх свега не решава гужве у саобраћају, неће помоћи људима него подићи вредност парцела инвеститора блиских власти и објеката у Београду на води“, рекао је Обрадовић у разговору са грађанима, а пренео ССП у саопштењу.

Како се наводи, Обрадовић је напоменуо да је пројекат метроа био спреман 2012. године.

“За њега су тада гласали и власт и опозиција, али и стручњаци, а да СНС власт од тога није одустала, Београђани би се данас возили првом линијом“, нагласио је Обрадовић.

Због тога, додао је, људи живот проводе на аутобуским стајалиштима, путују сатима са једног на други крај града, уместо да путују десетак минута.

“Сваког дана губимо своје драгоцено време стојећи у месту, зато што Београд, због одлазеће СНС власти нема метро. Када 17. децембра СНС власт престане да одлучује о нашем граду, тим наших саобраћајних експерата ће у року од шест месеци ревидирати план метроа у складу са пројектом из 2012. како би он ишао тамо где живе људи и како би био јефтинији, а градњу таквог метроа по мери грађана започињемо одмах по завршетку пројекта" закључио је Обрадовић.

ССП
Опширније Краће

Дачић: Покрајински избори кључ политичке стабилности у Србији

Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић поручио је на изборној конвенцији у Новом Саду да су покрајински избори "кључ политичке стабилности у Србији" и нагласио да политика коју су заједно водиле његова странка и СНС мора да се настави.

"Ми имамо успешну коалицију са Српском напредном странком и Александром Вучићем. Земља је променила изглед, а ви у Војводини то најбоље можете да видите по саобраћајној инфраструктури, по фабрикама, инвестицијама, већем броју радних места, повећању бруто друштвеног производа у Војводини, а самим тим плата и пензија", нагласио је Дачић.

Навео је и да је обавеза социјалиста да воде одговорну националну политику, а да су кључни приоритети социјална правда, патриотизам и јединствена Србија са Војводином и Косовом и Метохијом.

"Зато је наша обавеза да победимо на тим изборима заједно са СНС-ом да се Србија не би вратила не само у време ДОС-а, него и у време када су се снивали снови о великој аутономији или чак федерализацији Србије да би Војводина била република", рекао је Дачић.

Председник Покрајинског одбора СПС-а Душан Бајатовић је на прво место приоритета странке ставио Косово и Метохију као нераскидиви део Србије.

"Ми Срби и Србија са Косовом имамо нераскидиви уговор. Ми социјалисти када смо били на власти све смо радили да помогнемо српском народу ма где био. То је била наша политика и то мора да се поштује", поручио је Бајатовић.

На скупу је говорио и коалициони партер СПС-а, председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма, који је истакао да пољопривредницима треба помоћи и да треба забранити увоз меса, јер га у Србији има довољно.

Опширније Краће

Мирковић (СНС): Подржите једину листу која гарантује даљи просперитет наше престонице

Кандидат са листе "Александар Вучић – Београд не сме да стане“ Александар Мирковић разговарао је са грађанима Раковице у Парку јапанско-српског пријатељства на Миљаковцу и том приликом је истакао да су нови паркови, нови путеви, нова паркинг места, саобраћајна, водоводна или канализациона инфраструктура за људе у Српској напредној странци једнако важни, јер је оно што је потребно грађанима – приоритет.

"Управо овакви зборови грађана омогућили су нам да заједно, као један велики тим, урадимо много тога доброг и за Раковицу и за Београд. Како бисмо наставили са овом добром праксом, али и како бисмо наставили са политиком резултата и испуњених обећања, неопходна нам је ваша подршка, јер је народ наша снага. Зато, на предстојећим изборима подржите једину листу која гарантује даљи просперитет наше престонице и још лепши и још бољи Београд, подржите листу 'Александар Вучић – Београд не сме да стан'“, поручио је Мирковић.

Опширније Краће

Ђурђевић Стаменковски: Нисмо ни Ђиласова, ни Вучићева, ни Хилова десница

Председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски поручила је на трибини Националног окупљања у Ужицу да је на овим изборима постојала намера да се Двери и Заветници ставе под кишобран Кристофера Хила, "како би Запад имао легитимитет за пројекат који би се само звао патриотски, а који би суштински био против интереса државе и народа".

"Ми нисмо хтели да будемо ни Ђиласова, ни Вучићева, ни Хилова десница. Одабрали смо да будемо десна рука српског народа, којом се подиже барјак националног окупљања", рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Опширније Краће

ПИК прогласио још три изборне листе

Покрајинска изборна комисија је донела Решење о проглашењу Изборне листе Ивица Дачић – премијер Србије, под редним бројем 2, коју је за изборе за посланике у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине, расписане за 17. децембар, поднела Коалиција: Социјалистичка партија Србије, Јединствена Србија.

Комисија је донела Решење о проглашењу Изборне листе Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка, под редним бројем 3, коју је поднела Српска радикална странка. 

Комисија је донела и Решење о проглашењу Изборне листе Руска странка – Срби и Руси браћа заувек!, под редним бројем 4, коју је поднела Руска странка.

Комисија је утврдила да Изборна листа Руска странка – Срби и Руси браћа заувек! има положај изборне листе националне мањине – националне заједнице.

Опширније Краће

Александар Шешељ: СРС против чланства Србије у ЕУ

Александар Шешељ, заменик председника Српске радикалне странке и кандидат за народног посланика у Народној скупштини, посетио је Обреновац и разговарао са грађанима.

"У овој кампањи покушавамо и трудимо се да разговарамо са што већим бројем људи, да представимо свим грађанима Србије наш политички и наш економски програм, зато што сматрамо да је Српска радикална странка једина политичка странка која нуди алтернативу садашњој политици", рекао је Александар Шешељ.

Из СРС-а поручују да Србија мора коначно да направи један храбар искорак, да одустане од процеса европских интеграција и да будућност тражи у савезништву са Русијом, у савезништву са Кином, као прва европска земља која се придружује БРИКС-у.

Сматрамо да је то реална алтернатива данашњем стању и да би имало многоструке бенефите по све сегменте друштвеног живота. Ми нудимо грађанима Србије двадесет први век, рекао је он.

Како каже, треба заборавити на "ове старе замке, старе клопке које увек долазе са Запада, са политиком уцена и потчињености где смо увек приморани, под претњама разних из западних центара моћи, да мало по мало одустајемо од наших националних интереса и прилагођавамо се њиховим жељама".

"Оно што Запад хоће да оствари овде у Србији, ми сматрамо да је заиста погубно и да је доста више с тим", рекао је Шешељ.

Александар Шешељ у Обреновцу
СРС
Опширније Краће

НАДА: Приоритет борба против корупције

Српска коалиција НАДА коју чини Нови ДСС и ПОКС поручила је са трибине у Владичином Хану да ће инсистирати на борби против корупције.

"Губимо између 1,5 и 2 одсто БДП-а на корупцију. Наш бруто домаћи производ је 60 милијарди евра, а ми губимо скоро милијарду годишње само због корупције и то највише у Београду, али и мањим градовима и срединама где се тендери намештају и прави се одлив из буџетских средстава у приватне џепове. Томе се мора стати на пут и то ће бити приоритет нове Владе Србије", изјавио је председник Нове ДСС и један од лидера коалиције НАДА, др Милош Јовановић.

"Да нема корупције, било би довољно новца и за пољопривреднике и за социјални програм, развој неразвијених средина, за здравство. Криминал и корупција су узели такве размере да се доживљавају као нормална појава. То мора да се мења", изјавио је председник ПОКС-а и један од лидера коалиције НАДА, Војислав Михаиловић.

Опширније Краће

Вујовићева и Гујон: Наша подршка, снага и ослонац су најстарији суграђани

Представници листе "Александар Вучић – Србија не сме да стане" Ирена Вујовић и Арно Гујон посетили су брачни пар Тодоровић.

Они су се Душану и Достани захвалили, што су, као пензионери, имали разумевања за тешке реформе које су спроведене, а које су помогле да Србија данас буде економски стабилна.

"Наша подршка, снага и ослонац су најстарији суграђани", сматра Ирена Вујовић и додаје да су управо они изградили Србију.

"Држава поклања посебну пажњу пензионерима. Пензије су све веће из године у годину, пензионерска картица као олакшица за њихов свакодневни живот, граде се болнице, клинички центри, домови здравља широм Србије", подсетила је Вујовић.

Ирена Вујовић је позвала све да пруже подршку листи "јер то значи квалитетнији живот свих грађана Србије".

Ирена Вујовић и Арно Гујон посетили брачни пар Тодоровић
СНС
Опширније Краће

Народна странка предала РИК-у изборну листу

Представници Народне странке предали су Републичкој изборној комисији листу кандидата за посланике за републичке изборе 17. децембра под називом "Сигуран избор. Озбиљни људи" са више од 12.500 потписа грађана, саопштила је Народна странка.

Носилац листе за парламентарне изборе је председник Народне странке Вук Јеремић, а на листи су и Владимир Гајић, Синиша Ковачевић, Санда Рашковић Ивић, Ивана Парлић.

Јеремић је након предаје листе изјавио да ће они који на изборима буду гласали за Народну странку гласати за одбацивање немачко-француског плана за решавање питања Косова и Метохије, за забрану копања литијума у Србији, као и за, како је рекао, враћање суверенитета над националном економијом.

Додао је да је Народна странка једина опозициона странка која на изборима наступа самостално.

Народна стрнака предала листу РИК-у
Народна странка
Опширније Краће

РИК: Проглашена листа Заједно за будућност и развој – коалиција за мир и толеранцију

На седници Републичке изборне комисије, одржаној 18. новембра 2023. године, донето је Решење о проглашењу Изборне листе Заједно за будућност и развој – коалиција за мир и толеранцију за изборе за народне посланике Народне скупштине, расписане за 17. децембар.

Чланови Комисије донели су и Решење којим се утврђује да ова изборна листа има положај изборне листе националне мањине на изборима за народне посланике Народне скупштине, расписаним за 17. децембар.

Коалицију чине Бошњачка грађанска странка, Странка Црногораца, Влашка народна странка, Грађански савез Мађара, Демократска заједница Хрвата и Грађанска странка Грка Србије.

Опширније Краће

Тома Фила: Жене су стуб породице и друштва

На предизборном скупу коалиције Социјалистичка партија Србије – Јединствена Србија – Зелени Србије окупљеним грађанима на Звездари обратио се кандидат за градоначелника Београда, адвокат Тома Фила.

Фила је истакао значај жена у друштву и рекао да Социјалистичка партија Србије у свом програму то питање ставља у врх приоритета, саопштено је из СПС-а.

"Посебно место у програму СПС-а заузима положај и улога жена у нашем друштву. За нас социјалисте питање равноправности се никада није постављало, оно се за нас одувек подразумева. Ми инсистирамо да жене у нашем друштву добију много већу одговорност јер су оне организованије, доследније и одговорније у пословима које обављају, а истовремено далеко емотивније и посвећеније у подизању породице”, нагласио је Фила.

Истакао је да ће као градоначелник Београда подржати већу заступљеност жена на местима одлучивања.

"Социјалистичка партија Србије је међу првима подржала измене закона о обавезној заступљености жена у извршној и законодавној власти, тиме се нарочито поносимо, и наставићемо да афирмишемо побољшање положаја жена у свим сферама друштва", закључио је Фила.

На предизборном скупу на Звездари, грађанима су се обратили и лидер СПС-а Ивица Дачић и председник градске организације СПС-а Београд, Никола Никодијевић, а присуствовали су функционери СПС-а Александар Антић и Вања Вукић, кандидати за народне посланике Наташа Богуновић и Угљеша Марковић.

Тома Фила
СПС
Опширније Краће

Републичка изборна комисија прогласила је 10 листа: "Александар Вучић – Србија не сме да стане", "Ивица Дачић премијер Србије", "Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка", изборну листу коалиције Српског покрета Двери и Српске странке Заветници "Национално окупљање – државотворна снага", листу "Др Милош Јовановић – НАДА за Србију", листу Савеза војвођанских Мађара, листу коалиције "Србија против насиља", листу "Усаме Зукорлић – Уједињени за правду – СПП–ДСХВ", листу "СДА Санџака Др Сулејман Угљанин" и листу "Заједно за будућност и развој - Коалиција за мир и толеранцију".

Ванредни парламентарни избори расписани су за 17. децембар. Истог дана биће одржани и локални избори у 65 градова и општина, као и покрајински избори.

Покрајински избори расписани су у четвртак 16. новембра. ПИК је прогласио изборну листу "Александар Вучић - Војводина не сме да стане".

Проглашена је и листа Ивица Дачић – премијер Србије, затим листа Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка, као и листа Руска странка - Срби и Руси браћа заувек!.

Локални избори биће одржани у: Београду, Kрагујевцу, Kраљеву, Kрушевцу, Новом Пазару, Пироту, Врању, Лесковцу, Лозници, Прокупљу, Смедереву, Шапцу.

Биће одржани и у општинама: Брус, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Голубац, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабари, Жагубица, Житорађа, Kнић, Kоцељева, Kрупањ, Kуршумлија, Kучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовија, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рача, Рековац, Сокобања, Топола, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприја, Уб, Црна Трава, Александровац, Бабушница, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић и Бојник.

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

Изборне листе и за парламентарне и за локалне изборе подносе политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана.

Да би изборна листа на парламентарним изборима била проглашена, потребно је прикупити 10.000 оверених потписа грађана који подржавају листу, док је за мањинске странке довољно 5.000 потписа.

За проглашење изборне листе на локалним изборима потребно је да листу својим потписима подржи од 200 до 3.000 бирача, у зависности од броја регистрованих бирача у јединици локалне самоуправе на дан расписивања избора.

Бирач потписом може подржати само једну изборну листу, која мора бити оверена код јавног бележника, у општинској и градској управи или суду.

Изборне листе могу се поднети до 26. новембра, односно 20 дана пре одржавања избора.

Сви грађани могу потпуно бесплатно да електронски поднесу захтев за упис или промену података у бирачком списку на порталу "е-Управа".

Бирачи који имају боравиште у иностранству могу поднети захтев до 25. новембра у поноћ уколико желе да у земљама где бораве гласају на предстојећим изборима у Србији.

РИК је одлучио да ће гласачки листићи за избор посланика бити боје светла кајсија, док ће контролни листићи бити плави.

недеља, 03. децембар 2023.
1° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке