Спорни бонуси

Одлука Владе да исплати бонусе запосленима у државној управи чија је плата до 80.000 динара, недопустива је, сматрају потпредседник Владе Јован Кркобабић и градоначелник Београда Драган Ђилас.

Ни они најпажљивији, који су у последња два дана слушали шта о исплати бонуса кажу двојица потпредседника Владе Млађан Динкић и Јован Кркобабић, не могу да буду сигурни шта је заправо одлучила Влада.

Док у Министарству економије поручују да ће првих 5.000 динара запослени у јавној управи добити у јулу, а других пет за Божић, и да се за исплату пензионерима чека предлог Јована Кркобабића, лидер ПУПС-а тврди да још није одлучено ко ће и када добити најављене бонусе.

Кркобабић не верује ни да је исплата могућа пре августа. У међувремену, Динкићев предлог да новац у државној управи добију сви чија је плата нижа од 80.000 динара, осудио је градоначелник Београда Драган Ђилас.

"Тих 5.000 динара треба да добије медицинска сестра која за 25.000 негује најтеже болеснике, јер она са платом не може да преживи, а ради тежак посао. Али без љутње, лекару који има плату 75.000 динара не треба социјална помоћ. Ако је то награда за рад, онда треба да је добију најбољи, а не сви", рекао Ђилас.

У интервјуу Пресу Ђилас је поручио и да би запослени у државној администрацији требало да знају да је њихов посао 100 пута сигурнији него запослених код приватника. Изнете ставове међутим није желео да образложи пред нашим камерама.

Зашто би помоћ требало да добију сви јуче је појаснио иницијатор те идеје, министар економије Млађан Динкић.

"Ја респектујем сва занимања и мислим да војници, полицајци, лекари, медицинске сестре, учитељи, професори, сви треба да добију бонусе," рекао је Динкић.

Он је навео да не би било фер искључити запослене у школству, здравству, правосуђу, а да, како је истакао, "бонусе добију само они који чисте у зградама, дактилографи и остали."

Динкић је навео да ће од исплате бонуса бити изузети министри, помоћници министара, државни секретари, функционери.

Градоначелников став дели и најгласнији заступник интереса пензионера у Влади Србије.

"Апсолутно се не слажем да онај ко има 80.000 динара прима помоћ", нагласио је Кркобабић и додао да "нећемо имати толико пара на располагању".

"Мислим да ће категорије грађана које ће бити обухваћене бити знатно испод тог износа, али којег - видећемо. Зависиће и од масе средстава коју будемо обезбедили", навео је Кркобабић.

Потпредседник Владе је нагласио да ни пезионери међу собом нису једнаки, па ни они неће сви добити део од две милијарде динара, колико је за њих одвојено након разговора са ММФ-ом.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара