Србија изашла из рецесије

Реални раст БДП-а у првом тромесечју ове године порастао за један одсто у односу на исти период прошле године, из чега се може закључити да је Србија изашла из рецесије, рекао директор Републичког завода за статистику Драган Вукмировић.

Директор Републичког завода за статистику Драган Вукмировић изјавио је да је у првом тромесечју ове године реални раст бруто домаћег производа Србије у односу на исти период прошле године био је један одсто, из чега се може закључити да је Србија изашла из рецесије.

Вукмировић је на конференцији за новинаре у Влади Србије напоменуо да је то први раст БДП-а после пада у четири узастопна тромесечја 2009. године.

Према његовим речима, по дефиницији, за улазак у рецесију потребно да БДП има пад у два узастопна тромесечја, а за излазак је довољно само једно позитивно тромесечје.

Тромесечном расту, индустријске производње допринео је и мартовски раст производње робе широке потрошње, од чак 21 одсто. Најбољи резултати забележени су у јануару, нарочито у експлоатацији руда и камена, производњи метала и моторних возила. У првом тромесечју пад од 5,6 одсто бележи производња и испорука струје, гаса и воде.

"Индустрија као делатност има око 10 одсто учешћа у БДП-у, све остало су друге делатности", навео је Андра Миловић из Републичког завода за стистику.

Највећи напредак у првом тромесечју остварили су извозници. У свет је отишло 21,5 одсто робе, више него прошле године у истом периоду. За више од 15 одсто смањен је извозни дефицит, првенствено захваљујући томе што у земље Цефте, више извозимо него што увозимо од њих.

Предњачи извоз житарица, пића, челика и гвожђа. И даље највише увозимо енергенте, па највећи дефицит имамо у трговинској размени са Русијом.

"Можемо рећи да је опоравак извоза и даље снажан, док са друге стране упркос расту инсустријеске производње у односу на март прошле године кад је криза била најдубља, гледано десезонирано индустрија је и даље у паду", рекао је економиста, Мирослав Здравковић.

Републички завод за статистику је данас први пут објавио "флеш оцену" кварталног БДП-а Србије, што је стандард ЕУ.

Како је објашњено, "флеш оцена" је уведена у ЕУ због светске економске кризе и даје прелиминарне резултате, пошто се објављује 30 до 45 дана по завршетку квартала, али је могућност грешке минимална.

Статистичари не очекују да ће подаци на које се понекад чека и до 90 дана, променити процену о изласку из рецесије.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара