Читај ми!

Злато, традиционални чувар вредности новца – зашто зарада увек не сија

Цена злата дуже време је на историјском максимуму. Професор Зоран Павловић, економски аналитичар изјавио је за РТС да је улагање у злато сигурност, али и традиција. Истиче, међутим, да принос често зависи од тржишта и геополитичких дешавања. Георги Христов, трговац племенитим металима, указује да људи све више имају поверења у злато, јер са улагањем могу "мирно да спавају".

Глобална криза, ратови, инфлација и општа несигурност довели су до тога да скочи тражња за златом. Централне банке повећавају своје резерве злата као чувара вредности, а у последње време све више грађана одлучује да на овај начин заштити своју имовину.

Професор Зоран Павловић рекао је за РТС да је злато сигурност, подсећајући да су дукати и златници још из турских времена били начин чувања новчане вредности.

"То је и традиционална и трајна вредност која се може увек претворити у новац", објашњава Павловић.

Сигурност и принос

Према његовим речима, злато је у сталном расту на светским берзама, а улагање је најсигурније када желите да сачувате вредност онога што већ имате, односно да претворите у новчану противвредност.

"Да ли ћете остварити и екстра принос, то није увек сигурно и зависи од тржишта, односно од политичке ситуације. У моменту када има нестабилност у политичким околностима, попут рата у Украјини, несигурност усмерава људе у улагање као трајне категорије и тада цена расте", наводи Павловић.

Павловић сматра да неће доћи тако брзо до исцрпљивања златних резерви у свету, јер има још много неистражених територија где постоји могућност за откривање златних жила.

Инвестиционо злато и накит

Георги Христов, један од лидера у трговини племенитим металима из компаније Tavex zlato&srebro, каже да је озбиљна разлика између инвестиционог злата и златног накита.

"Код куповине инвестиционог злата, уштедећете 20 одсто од ПДВ-а, а тргује се ценама које су ближе берзанским. За разлику од накита, код инвестиционог злата имате само трошак израде", каже Христов.

"Тржиште се све више повећава, што указује на то да људи имају више поверења. Препоручио бих људима да пробају са малим износом, како би се уверили да ће спавати мирно", наводи Христов, истичући да раст цене злата прати и раст вредности сребра.

Христов каже да приликом куповине, треба да обратимо пажњу да златне полуге имају сертификат и саветује да је најбоље да их чувамо у сефу банке или на скривином месту у кући.

Наглашава да је цена злата већа за око 25 осто у последња три месеца, а у последњих 10 до 12 година за око 140, 150 процената.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије