Продаје се хотел "Славија" – почетна цена скоро 25 милиона евра

Хотел "Славија" очигледно није успео да реши своје финансијске проблеме, иако су собе издавали и за месечни закуп. Сада се продају све три старе зграде које се налазе на централном градском тргу.

Београђанка, Бигз, Сава центар, кула Генекс – само су неке од грађевина, симбола Београда, које су већ приватизоване. На том списку, ускоро би се могао наћи и Хотел "Славија".

Министарство финасија расписало је јавни позив за продају хотела, који је 100 одсто у власништву државе. Почетна цена је 24,9 милиона евра.

Ко може да буде купац

Заинтересовани могу да се пријаве до 24. новембра, а то могу да буду фирме које су прошле године оствариле пословни приход од најмање 50 милиона евра, инвестициони фондови са активом од 250 милиона евра и физичка лица која имају најмање 25 милиона евра, јер се износ мора исплатити одједном.

Колико је цена реална знаћемо када стигну понуде, ако их уопште буде.

"Очекујемо да се постигне добра цена и да дође до купаца, који ће омогућити да се настави рад у хотелу", поручује Веселин Јовићевић, директор хотела "Славија".

У протеклој деценији, кажу познаваоци, ниједан велики објекат није продат на првој лицитацији. За сваку наредну, почетна цена била је знатно нижа, па су објекти добили нове власнике.

Једини изузетак је кула "Генекс" која је на трећој лицитацији достигла три пута вишу цену од почетне.

Историја хотела

Први хотел "Славија" направљен је између 1882. и 1888. године. У то време, била је то далека мочварна периферија, обрасла трском.

Тридесетих година прошлог века у "Славији" су приређиване оперете, одржаване свадбе, балови и политички скупови.

Срушена је у априлском бомбардовању 1941. године. Нови хотел саграђен је 1962, а реновиран 1989. године.

"Хотел има око 30.000 квадрата и око шестсто соба. Очекујемо да настави успешан рад, као и протеклих двадесет година. Увек је пословао позитивно. Нема проблема са ликвидношћу. Радници су редовно примали плате, очекујемо да се тако настави, с тим што би плате могле да буду и више", каже Јовићевић.

Георги Генов, председник Хореса, процењује да је мало вероватно да ће постојећи објекти бити реконструисани.

Много је вероватније да ће на њиховом месту до почетка светске изложбе Експо 2027. бити саграђен нови хотел, који може да задовољи модерне стандарде у хотелијерству.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара