Будућност хотела Славија након продаје – нема директног одговора да ли ће чувена кула бити срушена

Београдски хотел "Славија" продат је прошле недеље за око 25 милиона евра компанији "Матијевић". Иако се дуго говори о његовој приватизацији, али и намери власника да остане хотел, на питање да ли ће се симбол чувеног београдског трга бити срушен, још нема директног одговора.

Пуних 60 година истоименим тргом доминира кула хотела "Славија". То је уједно и полазиште аутобуса националне авиокомпаније, којој је хотел припадао. Из ЈАТ-а је издвојен 2005. године само да би се продао – то, после много година, тврди генерални директор хотела Веселин Јовићевић.

"Зашто до сада то није ишло, вероватно постоје разлози. Мислим да је процес приватизације погурао Експо 2027. Иначе да није тога, бојим се да процес не би био завршен", оцењује Јовићевић.

А успела је и прва продаја. Недавно га је купила компанија "Матијевић". И кулу и хотел иза ње и најновије здање, лукс хотел, рађен 1989. године. Велика квадратура, али то, према речима менаџера хотела, није пресудно за куповину.

"То су три зграде, три објекта, која су дисфункционална и ту мора нешто да се уради. Мора бити великих улагања како би се хотел довео у функционално стање и подигао рејтинг на минимум хотел лукс, четири, пет звездица. Ми тренутно имамо две звездице", навео је Јовићевић.

Какви су планови купца

Без адекватне гараже, нема пословања хотела у центру. Kупац је брзо објавио планове. Лукс здање сигурно остаје хотел, који ће бити реновиран до краја ове године. А да ли ће се кула и објекат иза ње рушити или реновирати, зависиће од одлуке грађевинаца, одговорио је купац.

Напомињу да је кула у јако лошем стању и да не испуњава услове за савремени хотел. За тај део хотела одлука ће се донети накнадно. Шта год да се радило, рок за завршетак је крај 2026. године, да би угостили посетиоце Експа.

Хотелијерима, кажу, тренутно смета издавања станова-апартмана, што је нелојална конкуренција.

"Не мора да укине, али у сваком случају, да их приведе редовној процедури, да морају да их плаћају порез, да буду категоризовани, контролисани како раде, да ли пријављују приходе. Славија све приходе редовно пријављује, плаћа све обавезе према држави. Ми тренутно немамо никаква дуговања ни према држави, ни према добављачима, ни према запосленима", навео је директор хотела.

Са устаљеном попуњеношћу од 60 одсто, хотел Славија је ликвидан. Улажу у модернизацију смештаја, али није лако јер и у јануару, када је град пун странаца, ноћења је најмање.

Очекују се пролећни и јесењи сајмови. Београд остаје пословно средиште овог дела света.

Грађани желе што мање радова и заобилажења, али и да добију здање који ће их опет подсећати на Славију.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара