Неуставни закон оштетио медије

Драконске казне из Измена закона о информисању, које су проглашене неуставним, нанеле штету слободи изражавања, упозоравају медијски стручњаци. Министарство културе најављује партнерски однос према медијима при усвајању новог закона.

Већина Измена закона о јавном информисању проглашена је неуставним, непуну годину дана од како су Измене усвојене у Скупштини Србије.

Иако поздрављају укидање казни, новинари и медијски стручњаци упозоравају да су оне ипак нанеле штету слободи изражавања. Министарство културе најављује од јесени нову медијску политику и, како кажу, "партнерски однос према медијима" при усвајању новог закона, док стручњаци упозоравају да би демократски стандарди заиста морали да буду примењени.

Драконске казне и још неке одредбе Закона о информисању јесу проглашене за неуставне, али то не значи да сада никакав закон о медијима није на снази. Наиме, поново се примењују одредбе које су важиле пре прошлогодишњих, сада поништених, измена.

Професор Факултета политичких наука Раде Вељановски рекао је да су по старом закону постојале казнене одредбе, које нису тако енормне као по изменама од прошле године.

"Занимљиво је да смо прошле године имали хитни поступак да се донесу такве неуставне одредбе, а сад се мало одуговлачи са објашњењем јавности, самим медијима и новинарима на који начин да се понашају", навео је Вељановски.

У ресорном министарству оспорене одредбе не желе да коментаришу, али, најављују нове.

Спремност за сарадњу

Министар културе Небојша Брадић рекао је да ће Министарство културе иницирати одређене измене које ће довести до једног новог закона о информисању.

"Министарство је у овом периоду иницирало израду медијске студије која је основ за израду медијске стратегије, која ће бити представљена током септембра у виду отворених радионица које Министарство реализује у сарадњи са ОЕБС-ом", истакао је Брадић.

Новинарска удружења су спремна на сарадњу, упркос претходним искуствима. Верују да је власт научила лекцију и да ће сада имати више слуха за глас струке.

Председница УНС-а Љиљана Смајловић рекла је да је Министарство извукло поуке из дебакла са Изменама закона о информисању, који је сада поништен као неуставан и оно сада консултује медијска удружења око свих нових потеза и прави се нова стратегија.

Заштитита оних који поштују кодексе

Према њеним речима, УНС ће захтевати да у тој стратегији пише да се мора правити и потпуно нови закон о јавном информисању.

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић рекао је да то удружење жели да се омогући онима који поштују медијске стандарде и етичке кодексе да буду заштићени и да им се омогући да раде.

"Они који не поштују медијске кодексе, а таквих је много у Србији, мораће да сносе консеквенце, али не наравно онакве драконске које су доводиле у питање и опстанак самих медија", истакао је Обрадовић.

Удружења саветују новинарима да се, ма какав закон био на снази, придржавају професионалних и етичких кодекса, а од државе очекуују да покаже добру вољу и допринесе независном положају медија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара