Избори у Британији – Сунак најављује борбу за сваки глас, лабуристи обећавају повратак стабилности

Британски премијер Риши Сунак расписао је опште изборе за 4. јул. Одлука је донета непосредно пошто је рано јутрос саопштено да је инфлација у Великој Британији пала на 2,3 одсто што је веома близу циљној инфлаторној стопи од два процента, коју је установила Енглеска централна банка.

Избори у Британији – Сунак најављује борбу за сваки глас, лабуристи обећавају повратак стабилности Избори у Британији – Сунак најављује борбу за сваки глас, лабуристи обећавају повратак стабилности

Економисти очекују да ће инфлација наредног месеца додатно пасти на 2.1 одсто, те се предвиђа и прво смањивање каматних стопа од почетка пандемије.

Британски премијер рекао је новинарима испред улице Даунинг број 10 да је од краља Чарлса затражио и добио пристанак да распусти парламент 30. маја.

Осврнуо се на свој мандат министра финансија у влади Бориса Џонсона, као и на свој мандат председника Владе, истичући да је "поносан радом свог кабинета".

Када је Сунак преузео премијерску фотељу од Лиз Трас, која се на том положају налазила рекордно кратка тридесет четири дана, инфлација у Британији прелазила је 17 одсто, основна каматна стопа подизана је сваких месец дана, а буџет претходног кабинета бележио је дефицит од четрдесет осам милијарде фунти.

Зато аналитичари указују да Сунак, који је ионако морао да изборе распише до краја године, настоји да капитализује најновије економске успехе своје владе не би ли умањио предност лабуриста од преко двадесет одсто према свима испитивањима јавног мњења.

Ипак, добар део конзервативних посланика негодује због данашње одлуке сматрајући је исхитреном.

Сам Сунак обећао је да ће се његова странка, која је последњих месеци забележила читав низ губитака како на превременим изборима у неколико изборних јединица, тако и на локалним изборима у Енглеској и Велсу, "тући за сваки глас".

Сунак је осим економских успеха и чињенице да у овим тренутку Британија бележи бржи привредни раст од САД, Немачке и Јапана, поменуо и недавно усвојени закон, којим је отворен пут за депортацију илегалних имиграната у Руанду где ће чекати позитивну или негативну одлуку о азилу.

Он је оптужио опозиционе лабуристе да "немају план" за руковођење земљом, истичући да је јасно да га његова влада има.

Но, извештачи, али и грађани су, много више од премијерових речи, запамтили олујну кишу, која је пратила његов говор, као и буку и гласну музику песме "Ствари могу само да се поправе", која се орила са оближњег протеста лабуриста.

Друштвене мреже усијане су од коментара на рачун премијера, који се у резиденцију у улици Даунинг вратио као „покисао миш“.

Стармер као државник

За разлику од Сунака, лидер лабуриста се Кир Стармер се није носио са олујом.

Обратио се следбеницима, али и нацији, у државничком тону, са подијума поред кога се вијорила државна застава и видела само једна реч - промена, која ће недвосмислено бити и слоган кампање те странке.

Стармер је од нације затражио глас за лабуристе.

Подсетивши на своју каријеру државног тужиоца, Стармер је истакао да га је жеља да "служи народу" навела да се из канцеларије државног тужиоца окрене политици.

"Земља пре странке" је слоган, који је лидер опозиције поновио више пута.

Стармер је обећао "повратак стабилности" после "година хаоса".

Он је оценио да је земља „рањива и нестабилна“ са Сунаковом владом.

Либералдемократе желе крај "ужасноj" Сунаковој влади

Лидер либералдемократа Ед Дејви нагасио је да су избори "прилика да се решимо ужасне конзервативне владе и покренемо промене за којима народ вапи".

"Државно здравство је на коленима, хипотекарни кредити и кирије расту сваког месеца за неколико стотина фунти, а водоводна предузећа некажњено избацују канализацију у наше реке и на наше плаже", рекао је Дејви.

Либералдемократе су и највећи победници недавних локалних избора у Енглеској, јер су им се разочарани гласачи конзервативаца, као и неодлучни бирачи, масовно окренули.

Шкотска поздравља изборе

Нови први министар Шкотске и лидер СНП-а Џон Свини поздравља расписивање избора, истичући да су они „прилика да се решимо торијевске владе и Шкотској дамо приоритет“.

"Последњи чин непоштовања према Шкотској, торијевска влада направила је расписивањем избора у јеку летњег школског распуста у Шкотској", оцењује Свини.

Реаговања у Северној Ирској

Прва министарка Северне Ирске из републиканског Шин фејна Мишел О’Нил оцењује да је Сунакова влада била „катастрофа од почетка до краја“.

Она сматра да су избори прилика да бирачи покажу да желе да се одлуке доносе „у Ирској, а не у Лондону“.

Лидер Демократске партије униониста Гавин Робинсон сматра да Сунакова влада „већ неко време губи замајац“.

Реформисти виде Стармагедон

Вођа нове Реформистичке странке, која махом окупља бивши УКИП Најџела Фаража и крајње десно оријентисане бивше конзервативце, оцењује да је политика Сунакове владе „сломила Британију“, а да са лабуристима „долази Стармагедон“, те да су реформисти једини, који могу да „спасу земљу“.

Сунаков гамбит

Аналитичари примећују да је премијер Сунак одлучио да сазове изборе током лета, како би избегао потенцијално лоше економске вести, које се могу очекивати на јесен.

Већина стручњака сматра да је на лабуристичкој странци "да изгуби изборе" тј. да скоро извесну победу лабуриста могу да доведу у питање само они сами, а не конзервативци.

Иако им испитивања јавног мњења дају огромну предност, лабуристи су опрезни, јер су многи стручњаци после недавних локалних избора у Енглеској и Велсу указивали да ти резултати указују да, да су истога дана одржани општи избори, нико не би имао парламентарну већину.

Међутим, с обзиром на слабу позицију шкотских националиста, који се носе са низом скандала, лабуристи могу да очекују инфузију тридесетак посланика из северне регије, те се улазак сера Кира Стармера у улицу Даунинг 5. јула чини скоро извесним.

У сваком случају, Британију чека шест недеља узавреле и беспоштедне предизборне кампање.

субота, 15. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије