Дупле плате у Пореској управи?

Удружење правосудних службеника и сарадника наводи да се запосленима у Пореској управи исплаћују дупле зараде, на основу Правилника о платама и другим примањима запослених у Пореској управи. Удружење наводи да се сваког месеца издваја пола милиона евра за плате неизабраних судија.

Председница невладине организације Удружење правосудних службеника и сарадника Славица Живановић затражила је укидање Правилника о платама и другим примањима запослених у Пореској управи, којим се, према њеним речима, озваничава наставак праксе додатака на плату запослених у тој управи у износу и до 92 одсто плате.

Живановић је оценила да не постоји правни основ за постојање таквог правилника напомињући да је он усвојен раније и да у том документу није наведен основ према коме се запосленима исплаћују додаци на редовна примања.

Министарство финансија је, према речима Живановић, још 2007. године линеарно исплаћивало додатке свим запосленима у Пореској управи у висини од 10.000 динара без постојања правилника, а његовим усвајањем та пракса је озваничена.

У случају да правилник не буде укинут он би могао да буде примењен на све државне органе пошто у буџету очигледно има довољно новца, јер се месечно издваја пола милиона динара за исплату зарада судијама које нису реизабране и не раде, навела је Живановић, која је бивша председница Синдиката правосуђа.

"Испада да је боље и јефтиније плаћати судије које не раде него које раде. Знаци пола милиона месечно за судије које нису изабране. Која је то држава на свету која пристаје да плаћа онима који не раде, уместо да их је оставила да раде и да те плате зараде", рекла је Живановић.

Живановић сматра да тиме држава признаје грешку у поступку реизбора судија, уколикоим пристаје да им плаћа, а да не раде.

Председница невладине организације Удружење правосудних службеника  и сарадника је напоменула и да и поред усвајања закона о рационализацији броја запослених у државним органима, Министарство финансија повећава број запослених са 200 на 271, односно за више од 30 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара