Бутан-боце могу бити опасне, али постоји решење које није скупо

Сваки корисник плина у стану треба да купи кућни детектор гаса, који је јефтин и ако се гас осети - потребно је најпре отворити прозоре да не дође до варница, препоруке су Драгана Стевановића, судског вештака за електротехнику и професора Владимира Богићевића из Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре.

Дан после великог пожара у Кинеском тржном центру и даље мирис дима и паљевине. У делу који гледа на Улицу Јурија Гагарина и даље полиција, тужиоци, власници и закупци, утврђују се узроци пожара, узимају изјаве. 

Да ли смо извукли поуке из два пожара у Кинеском тржном центру. Драган Стевановић, судски вештак за електротехнику и професор Владимир Богићевић из Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре говорили су о могућим сценаријима пожара и какао их предупредити.

Помињу се три сценарија: сумња се на грејач, на бутан-боцу и на то да је пожар подметнут.

Драган Стевановић, судски вештак за електротехнику рекао је да је незахвално давати прогнозе и мишљења без детаљне истраге, али да није искључен трећи сценарио - подметање пожара.

Подсетио је да је гостовао у Београдској хроници, у септембру 2021. године, после првог пожара у Кинеском тржном центру.

"Тада сам рекао да је то објекат који је највероватније са повећаним ризицима, ту најмање 200 лица циркулише и да би требало да постоји план заштите од пожара, да се тачно знају превентивне организационе мере и који људи дежурају“, напоменуо је Стевановић.

План заштите од пожара

Одговарајући на питање да ли је сваки објекат у обавези да има план заштите од пожара, Стевановић је рекао да се они разврставају у категорије: прва, друга и трећа категорија.

"Прва и друга категорија имају тај план заштите од пожара. Тржни центар је друга категорија – требало би да има 200 лица. МУП треба да има податке о томе, са великом сигурношћу тврдим да је то друга категорија“, додаје Стевановић уз напомену да и после првог пожара нису извучене поуке.

Ако је објекат друге категорије он мора да има план заштите од пожара. Према његовим речима, анализом ће се видети ко је ту заказао, да ли је људски фактор.

Контрола бутан-боца

Проф. др Владимир Богићевић из Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре је рекао да се контролишу бутан-боце при производњи и продајна места на којима се продају.

"Ми контролишемо инспекције за транспорт опасне робе Министарства, грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Контролишемо да ли су боце произведене, испитане и одобрене од стране надлежног органа, односно министарства, односно именованих тела“, каже Богићевић.

"Ми контролишемо тамо где наиђемо, на бензинским пумпама, на продајним местима, у пунионицама које имају лиценце за пуњење боца за домаћинство. Има их око 27, одобрених од Агенције за енергетику“, рекао је Богићевић.

Каже да постоје места за контролу, то су бензинске пумпе које имају кавезе, затим постоје одређена складишта грађевинског материјала која такође имају кавезе.

Говорећи о контроли бутан боца, Богићевић каже да свака бутан-боца која се ставља у промет, мора да буде преконтролисана од стране именованог тела на захтев онога ко је власник боце. Пунионице када примете да је истекао периодични рок од десет година - шаљу боцу на периодичну контролу.

Наводи да он контролише све пунионице, да ли исправно раде, да ли одвајају боце да не би дошло до продаје боце која није уопште усаглашена са међународним прописима, то је рецимо АДР - међународни пропис о транспорту опасне робе у друмском саобраћају.

Поред пунионица, контролишу се продајна места. Богићевић каже да постоји евиденција бутан-боца у Србији. Преглед се врши у двема акредитованим лабораторијама.

"То су две лабораторије где именована тела врше преглед и контролу. Ја сам надлежан за рад именованих тела и надлежан сам за контролу посуда. Када наиђем на неку посуду која није у периодичној контроли, ја је забрањујем, подносим пријаву и налажем да иде на периодичну контролу“, објаснио је Богићевић.

Привредни преступ

Према његовим речима, ако неко напуни или продаје боцу којој је истекао периодични рок прегледа или која није усаглашена нити се може усагластити, он чини привредни преступ. У Србији се налази доста боца које су дошле са отпада, почевши од Словеније, Хрватске па и БиХ, а сада од нас одлазе према Северној Македонији.

Казне за привредни преступ су од 500.000 до три милиона или за неки блажи облик 100.000 до два милиона.

С друге стране судски вештак Драган Стевановић закључује да инспекција МУП-а треба да контролише објекат и елементе који су у њему.

"На пример, плинска боца је само један елемент који чини пожарно оптерећење. Ту су велике количине текстила итд. Колега не може да обухвати тај део, он је из другог ресора", рекао је Стевановић.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије