Читај ми!

Траг: Мостарске приче

Емисија „Мостарске приче”, прича је о школовању будућих војних пилота, о учитељима и ученицима Ваздухопловне школе у Мостару, о професионалним одлукама донетим у раној младости али и о животној личној и професионалној причи разредног старешине и начелника класе Љубинка Митранића који је у време школовања младим средњошколцима и професор и родитељ.

Строги критеријуми и опсежна селекција учинили су да у школу у Мостару дођу одабрани ђаци. До места у школи се долазило се најпре пријавом на Конкурс који је расписан у целој земљи. Пријављивало се више од 12. 000 кандидата, а у школу се уписивало од 180 до 200 ученика. Мостар и Ваздухопловна гимназију постали су Југославија у малом.

Ваздухопловна гимназија је најпре било двогодишња, потом трогидишња и на крају четворогодишња школа која је радила по програму природно-математичке гимназије. У више наврата је мењала име, па је поред Ваздухопловна гимназија у Мостару била и Ваздухопловна гимназија „Маршал Тито“.

Љубинко Митранић, професор физике и математике био је посвећен свом послу, креативни наставник, једриличар коме је рад са младим људима био задатак, задовољство и изазов. Научили су, кажу, не само физику и математику, него како постати добар човек, волети људе и отаџбину.

Сваке године срећу се са својим професором, начелником класе који, иако у зрелим годинама, не пропушта годишњице матуре и са својим ученицима радо дели сећања, нова искуства и увек има по коју мудру реч за њих.

Аутор емисије: Радица Смиљковић

Редитељ: Бојан Воркапић

Сниматељи: Раде Бубало и Саша Дукић

Монтажа: Весна Грба

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво