Читај ми!

АРХИВ.dоc

Поводом недавног издања нове књиге Здравка Шотре "Мојих 500 глумаца"

Здравко Шотра, редитељ и сценариста, рођен је 14. фебруара 1933. у Стоцу. Дипломирао режију на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду 1954. у класи професора Вјекослава Афрића. На Телевизији Београд био је запослен од њеног оснивања1958. до 2001. Потписао је преко 120 телевизијских и филмских остварења велике гледаности како на телевизији тако и у биоскопима. У антологију овдашње кинематографије ушла су остварења "Освајање слободе", "Шеста брзина", "Идемо даље", "Игмански марш", "Госпођа министарка", "Браћа по матери", "Лајање на звезде", "Зона Замфирова", "Пљачка Трећег рајха", "Ивкова слава", "Шешир професора Косте Вујића", "Санта Мариа дела Салуте"... Такође се исказао и као аутор у докуметнарном жанру емисијама: "Плутоново царство у Хомољу", "Сви заједно", "Повратак песника", "Где цвета лимун жут"... Шотрине серије "Горски цар", "Максим нашег доба", "Рођаци", "Глумац је глумац", "Више од игре", "Приче из радионице", "Самци", "Волим и ја неранџе, но трпим", "Рањени орао", "Грех њене мајке", "Непобедиво срце"..., убрајају се у наше најгледаније програме. Серијал "Образ уз образ", шоу програм са Миленом Дравић и Драганом Николићем, емитован у периоду од 1972. до 1974. године, и дан данас је популаран широм Југославије. У току каријере Здравко Шотра награђен је домаћим и светским признањима - награде на Пулском фестивалу, неколико Златних и Сребрних мимоза у Херцег Новом, Златни витез у Москви, Награда на фестивалу у Прагу, Октобарска награда града Београд, Гран при у Порторожу, Златна харфа у Даблину, Златна ружа Монтреа за остварење "Роман са контрабасом" 1972. Последњи успех остварио је 2021. историјском драмском серијом, "Александар од Југославије" коју потписује и као сценариста. Празног хода готово да нема. Недавно је изашла друга Шотрина књига "Мојих 500 глумаца", у сарадњи Службеног гласника и РТС Издаваштва. Ова књига посвећена је "његовим" глумцима са којима је током живота сарађивао.

Шотра, од почетка... и даље - Током двадесет година емитовања "Трезора" чест гост био је и редитељ Здравко Шотра, као један од пионира Телевизије Београд, чија су сећања на 23. август 1958. за историчаре телевизије од непроцењиве важности. Данашњи "ТВ Прозор" сачињен је од три таква гостовања у којима говори о својима почецима и раду на телевизији, обогаћен инсертима из богатог редитељског опуса.

- Учесник Здравко Шотра

- Графичка обрада Милена Марковић, монтажер Ивана Јовановић, уредници Маријана Цветковић, Милена Јекић Шотра

- Снимано 2005-2023, премијерно емитовано 18.02.2023; Редакција за историографију

Мостарске кише, Песничке ведрине - "Има емисија чије се присуство на малом екрану не уклапа у дилему: премијера или реприза. Отприлике као кад би се поставило питање може ли се класично музичко дело, на пример Шубертова "недовршена" симфонија – репризирати! Тако је и са чудесном песничком визијом Мостарске кише, коју је по стиховима Пере Зупца режирао Здравко Шотра, док је песникове речи, уз пратњу музике Зорана Симјановића, говорио Драган Николић. Не би се могло рећи да на телевизији уопште нема довољно емисија о поезији; пре се поставља питање колико их има успелих. За Шотрину екипу мора се рећи да је у свом послу више него успела. Лепоту и чистоту ове емисије, сву подређену песничкој речи, чини изнад свега – једноставност. Уздржаност у свим изразима, (у ликовном уобличењу, у дискретној музичкој пратњи, у одмереном и усклађеном ритму свеопштег кретања градом) којом доминира изузетно, ретко за наше глумачке прилике, погођена природна, неусиљена, а топла, присна и мисаона говорна интонација Драгана Николића, одлика је ове, с разлогом поновљене емисије. ("Политика експрес", 19.02.1980.)

- Стихове казује Драган Николић

- Писац Перо Зубац, композитор Зоран Симјановић, сниматељ Никола Ђоновић, асистент сниматеља Раде Јоановић, сниматељ звука Миодраг Јевтић, асистент Миљан Ђукић, организатор Олга Петков, секретарица режије Драгица Марковић, монтажер Милица Полићевић, редитељ Здравко Шотра

- Премијерно емитовано 29.12.1979, Редакција уметничког програма, уредник Милован Витезовић

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара