Читај ми!

Пилот

Једини путнички авион на небу изнад Југославије, у ноћи када је почело НАТО бомбардовање, био је Фокер, Монтенегро ерлајнса, са 80 путника. Полетео је из Београда ка Подгорици, управо када је и Хавијер Солана објавио почетак ваздушних удара. Остало је нејасно зашто лет није отказан, када већ сви други јесу, и када су претње већ попримале форму извесног.

Тај лет, пилот Љубиша Михајловић данас сматра „срећним чудом”, јер је летелица којом је управљао била више од лаке мете, или могуће, колатералне штете. Опасност је стизала од ракета НАТО авијације, али и од наше противваздушнне одбране, која није имала податке о овом лету, и авион сматрала непријатељским.

Михајловић је успео да приземљи авион док су на подгорички аеродром већ падале ракете, а у контролном торњу више није било никога. Путници су у мраку евакуисани и нико није повређен. Љубиша Михајловић у Родославцима говори о тој ноћи, сећа се тог лета и потпуног одсуства страха, јер за страх није имао времена.

Уредник серијала: Јелена Божовић

Сниматељ: Душко Перић

Монтажа: Горан Дамљановић

Родославци

Autor:

Родославци су они добри, вредни, храбри, племенити, мудри, свом роду посвећени људи, које смо случајно, или намерно заборавили. Њихово дело утемељено у поштеној намери, настало је из дубоког уверења. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво