Други век – Мира Бањац

Мира Бањац је је једна од наших највећих и најбољих глумица.

Изузетна je у позоришту и на телевизији, тешко достижна на филму који је непрестано изненађује новим улогама, признањима и успесима. Недавно се вратила из Кана где је у програму "Известан поглед" приказан филм Далибора Матанића "Звиздан" у коме је играла запажену улогу. Прошле године на Палићком фестивалу добила је награду "Александар Лифка" за допринос европском филму.

Са глумом се срела још у културној секцији Прве пролетерске бригаде, да би после рата почела позоришну каријеру. Потом је стала пред ТВ камере а затим и пред филмске. На филму је почела поприлично касно, у другој половини шездесетих година прошлог века и од тада је нанизала више од педесет улога. Отприлике једну годишње, што није мало с обзиром на Мирину богату и дугу позоришну и телевизијску каријеру.

У емисији "Други век" Мира Бањац говори о поприлично збуњујућим филмским почецима код Соје Јовановић, а затим о методима којима је суштински дочаравала своје филмске хероине, а оне су претежно биле жене из народа. У том смислу, без обзира да ли је реч о главној или споредној улози Мирина посвећеност плени у филмовима "Мајстори, мајстори". "Сјећаш ли се Доли Бел?", "Живот радника", "Балкански шпијун" или "Лепота порока"...

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се