Солунци говоре, ТВ театар

Праизведба текста Солунци говоре Антонија Ђурића била је давне 1981. у Народном позоришту у Београду у адаптацији и режији Цисане Мурусидзе, да би представа потом била играна 350 пута.

На сцени „Раша Плаовић" иста редитељка поставила је овај комад поново, овог пута у извођењу младих глумаца са Академије уметности у Београду и Академије умјетности у Бања Луци. Председници две државе Николић и Додик били су покровитељи овог пројекта. Сценограф представе је истакнути уметник Драган Стојков, а костимограф Драгана Пурковић Мацан. Уметнички сарадник је била Бранка Зорић Васовић. 

У овој надахнутој документарној драми, која евоцира успомене на јунаштво и страдања у Првом светском рату, играју млади глумци: Марија Ђајић, Иван Перковић и Данило Керкез из Бања Луке и Саша Симоновић, Стефан Ковачевић, Дарко Ивић и Срђа Бјелогрлић из Београда. 

У новом сценском читању драме Солунци говоре налази се и ратни проглас регента Александра, заповест краља Николе Црногорцима, кратак инсерт о Арчибалду Рајсу, као и текст цара Николаја Другог Романова. Регента Александра игра Иван Босиљчић, краља Николу Миодраг Мргуд Радовановић, Арчибалда Рајса Танасије Узуновић. За ТВ театар Драмског програма РТС представу Солунци говоре адаптирао је и режирао Предраг Синђелић. Уредница ТВ театра је театролог Драгана Бошковић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се