Читај ми!

Добро дошли на Евровизију, коначно!

"Песма Евровизије" је коначно ту. Навикли смо да је чекамо једну годину, а прошло је више од 700 дана. Недостајала нам је музика, недостајало нам је такмичење, узбуђење, навијање, а оних чувених "12 поена" предуго нисмо чули. Дан први је ту.

Ове године у Ротердаму ће се такмичити 39 земаља – 38 директно из Холандије, уз Аустралију која је морала да одустане од доласка у Европу, али ће се уз помоћ претходно снимљеног наступа у марту такмичити равноправно са осталим учесницима.

Србија је једна од њих, а прва проба групе "Hurricane" нас чека – сутра. Пробаћу да вам приближим како је прошао први дан који је кренуо већ у четири ујутру.

Лет за Амстердам заказан за 06.35 дефинитивно није друго име за радост, али правићемо се да јесте, бар данас. Нове мере, које одавно нису нове, већ наша нова реалност, од нас су захтевале негативан пи-си-ар тест не старији од 24 сата, али и званични позив Владе Холандије и потврду о акредитацији за "Песму Евровизије" како бисмо могли да уђемо у земљу у коју се ових дана не улази лако, а без ових потврда, осим ако нисте резидент наших нових домаћина, никако.

ОK, прве препреке смо успешно прошли. О тежини кофера не бих, стрес око тога је готово сигурно неминован, али и то смо успешно претумбали.

Београд-Амстердам била је наша прва рута, а дочек организатора коначно нам је дао делић евровизијског осећаја, тј, његов почетак.

Kао и све делегације, и наша ће све време такмичења због посебних мера предострожности имати свој делегацијски аутобус, који нас је довезао у Ротердам – директно испред Ахој арене, места где ћемо наредне две недеље проводити највише времена.

Како се тестирају учесници такмичења 

Ипак, унутрашњост арене још увек нисмо видели, јер смо данас дошли из другог разлога - да урадимо још један тест на коронавирус који је неопходан како би нам акредитација коначно била одобрена. И ту није крај. Тест траје 48 сати, а након истека тог времена, за сваки наредни улазак у Ахој чека нас нови тест.

Тестирање се спроводи у посебној зони предвиђеној само за тај први корак који мора бити негативан. Две су опције - прво се ради тест из даха и ако успете да поновите све што се од вас тражи, а верујте ми, није толико лако, резултат може бити или негативан или недовољно јасан.

Ово друго не желите да се деси, па се трудите да дишете баш онако како се од вас очекује, а ако ипак у томе не успете, чека вас узимање узорка из носа. Не знам осећај, али кажу ми да је боље да не сазнам. Сада је већ јасно да сам дисање положио - за сада.

Делегација је успешно акредитована. Наша нова рута доводи нас до хотела. И то је отприлике рута коју ћемо једину користити све време боравка у Ротердаму.

Од хотела до арене и обрнуто, готово карантинска рута коју налажу правила којих ће се придржавати све делегације. Остало је времена још за кореографско-певачку пробу која нам је већ недељама дневна рутина, а Сања, Ивана и Kсенија спремне су за све што их чека сутра - прва проба и прва конференција за медије.

Овде је прошла поноћ и одавно је време да овај текст оде на објаву. Можда још да сликам припрему фризура која још увек траје. А можда је ипак боље да оставимо нешто и за сутра. Тек смо кренули. До тада - срећна прва проба Србији на дуго очекиваној "Песми Евровизије".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво