Тријумф Португалије на 62. „Евросонгу“

Победник 62. музичког такмичења „Песма Евровизије“ је Салвадор Собрал и организација највећег европског музичког такмичења сели се у Португалију. Вицешампионско место припало је Бугарској, бронзана позиција за Молдавију.

00.35 – Највише гласова жирија, највише гласова публике за Португалца и његову емотивну баладу Amar pelos dois (Волети за обоје). Ово је прва евровизијска победа Португалије.

00.22 – Португалија у убедљивом вођству према гласовима жирија 42 земље учеснице. Узбуђење расте јер сада следе гласови публике.

23.46 – Линије су затворене, гласање је завршено! Најпре ћемо сазнати резултате жирија земаља учесница 62. избора за најбољу песму Европе. На половини саопштавања гласова жирија Португалија води. Из студија у Београду јавила се Сања Вучић, прошлогодишња представница Србије, и открила како је гласао наш жири – 12 бодова одлази у Португал.

23.09 – Гласање је почело! Из Србије можете гласати слањем СМС-а на број 1557. Са једног броја може се послати највише 20 порука. Док Европа гласа, за шоу је задужена Руслана, победница „Евросонга“ 2014. године. У ревијалном делу наступа и Џамала. Изводи премијерно нумеру I Believe In You.

22.53 – Робин из Шведске пожалио се публици широм Европе да Не може да одоли. Претпоследњи такмичар Кристијан Костов стиже из Бугарске и, по свему судећи, воли Леп неред. Реквијем за крај – последњу композицију за вечерас извешће Алма из Француске. 

22.33 – Тврђи звук стиже са Кипра. За то се побринуо Ховиг који пева о Гравитацији. Илинка и Алекс поручују Европи Yodel It! Све о Савршеном животу евровизијска публика може сазнати од представнице Немачке. Локални хероји – украјинска група „Оторвалд“ бори се за победу нумером Време. Бланш из Белгије нада се да ће сви бити фасцинирани Светлима града.

22.12 – Деми из Грчке вечерас се нада тријумфу јер из свег гласа пева Ово је љубав. Песмом Do It for Your Lover млади Манел покушава да избори победу за Шпанију. Јовст стиже из Норвешке и поручује да ће убити глас у глави и Зграбити тренутак. Глумица из Јужног Велса Луси Џоунс боје Велике Британије брани песмом Никад не одустајем од тебе.

21.57 – Енергична Азербејџанка Дихаџ пева о Костурима. Господин Глас, како зову Жака из Хрватске, на грандиозној евровизијској сцени у дуалном свету песме Мој пријатељ. Аустралију представља 17-годишњи Ајзаја. Нумера којом осваја Европу зове се Don't Come Easy.

21.42 –  Колико је важно Порекло објашњава Јоци Папаи из Мађарске. Мултиталентовани Италијан Франческо Габани победу у Кијеву призива Кармом западњака. Ања је представница Данске, а њен кец у рукаву за победу на „Евросонгу“ је нумера Where I Am. Португалац Салвадор одушевио је публику емотивном баладом Amar pelos dois (Волети за обоје).

21.23 – Аустријски представник Нејтан Трент открива публици да Трчи по ваздуху. Његова колегиница из Јерменије, певачица Арцвик доноси мистериозни звук којим нас позива да Летимо са њом. Сестре из Холандије које наступају као група "О'G3NE" скрећу пажњу на проблеме са којима се суочавају они чији су ближњи болесни. „Санстроук проџект“ из Молдавије кратко кажу Хеј, мама.

21.11 – На евровизијску бину први излази Имри из Израела. Гласове жирија и публике покушаће да освоји песмом I Feel Alive. За победу Пољакиња Кашја Мош спремила је Светиљку. Инди-поп састав „Навибенд“ из Белорусије милионски аудиторијум упознаје са Причом њиховог живота (Story of My Life).

21.01 – Почео спектакл у Кијеву! На почетку финала 62. „Евросонга“ дефиле учесника из 26 земаља које наступају у завршници такмичења.

Након вишемесечних припрема 26 представника земаља учесница највећег европског музичког такмичења наступило је у великом финалу „Евросонга“.

У Кијеву су се вечерас могле чути нумере из по десет земаља из оба полуфинала – Молдавије, Азербејџана, Грчке, Шведске, Португалије, Пољске, Јерменије, Аустралије, Кипра, Белгије, Бугарске, Белорусије, Хрватске, Мађарске, Данске, Израела, Румуније, Норвешке, Холандије и Аустрије.

На великој евровизијској сцени били су и представници земаља такозване Велике петорке - Немачке, Француске, Шпаније, Италије и Велике Британије, као и „Оторвалд“, група из Украјине, домаћина овогодишњег такмичења „Песма Евровизије 2017“.

Право гласа у великом финалу имале су све земље које су учествовале ове године, укључујући и земље учеснице које нису успеле да се пласирају у велико финале.

Након што су гледаоци гласали путем својих телефона, слањем СМС-а или користећи званичну апликацију, презентери гласова из 42 земље учеснице укључили су се у програм као и до сад и саопштилу поене само професионалног петочланог жирија. Након саопштавања резултата жирија, гласови публике су комбиновани дајући свакој песми одређени скор.

Поене гледалаца саопштили су водитељи такмичења, почевши од земље која је добила најмањи број поена публике, па све до земље која је добила највећи број гласова.

За оне који би желели да знају како је њихова земља гласала, сви гласови - и публике и жирија, доступни су после такмичења на сајту Eurovision.tv

Домаћини програма су були водитељи Олександар Скичко, Володимир Остапчук и Тимур Мирошниченко.

Велико финале „Евросонга“ Радио-телевизија Србије директно је преносила на Првом и Сателитском програму од 21 час. Коментатор преноса била је Душка Вучинић.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво