Норвешка победник Евросонга 2009

Представник Норвешке са песмом "Бајка" победник је 54. такмичења за најлепшу песму Европе.

Александар Рибак, представник Норвешке, победник је 54. Евросонга који је одржан у московској олимпијској арени.

Александар Рибак добио је 387 поена, које су додељивали публика и жири у 42 државе учеснице овог европског музичког такмичења. На другом месту нашла се Јохана, представница Исланда, док је треће место заузео Азајберџан и представници Ајсел и Араш.

Финале је отворио прошлогодишњи победник Евросонга у Београду Дима Билан, коме је право име Виктор Белан. Његов наступ започео је причом о дечаку који је путовао светом и вратио се Русији, а одушевљење окупљених у олимпијској московској арени Билан је изазвао када је отпевао песму "Веруј".

Част да отвори такмичење у финалу припала је представнику Литваније, а затим су следили наступи извођача из 24 државе.

Да је пиротехника нешто чега се извођачи тешко одричу на највећем европском музичком такмичењу показали су представници Грчке, Турске, Украјине, Финске, Норвешке. Необичан и атрактиван наступ публици су презентовали извођачи из Немачке, Молдавије, Јерменије. Посебну пажњу изазвала је интерпретација француске представнице Патрисије Кас која се евровизијској публици поклонила у маниру Едит Пјаф, као и несвакидашње леп глас британске представнице Жаде Ивен.

Након завршеног ревијалног дела, домаћини такмичења певачица Алса и ТВ водитељ Иван Ургант успоставили су везу са Космосом. Уз поздрав и исказану радост да је део овог такмичења, посада Међународне космичке станице отворила je гласање.

Прошлогодишњи победник Евросонга Дима Билан уручио је Рибаку трофеј који се од прошле године додељује победнику овог музичког такмичења. Александар Рибак захвалио се свима који су гласали за њега.

Такмичење за избор "Песме Евровизије 2009" одржано је арени "Олимпијски" у главном граду Русије. Представници 42 државе наступили су на највећој бини у историји Евросонга, док је сам догађај пратило чак 27 камера.

Број коментара 68

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се