Представници Србије на „Дечјој песми Евровизије“

Србија, као независна држава, први пут је учествовала на избору за Дечју песму Евровизије 2006. године.

Јавни сервис, као члан Европске радио-дифузне уније, расписује конкурс и врши одабир представника интерном селекцијом стручног жирија или у оквиру специјалних телелвизијских такмичења. 

Србија је једанаест пута учествовала на такмичењу за „Дечју песму Евровизије" - међу првим учесницима била је група „Неустрашиви учитељи страних језика" са песмом „Учимо стране језике", затим Невена Божовић која је касније представљала Србију и на великој евровизијској сцени, Маја Мазић је на такмичењу 2008. извела песму „Увек кад у небо погледам", а наредне две године боје наше земље бранили су група „Ништа лично" са песмом „Онај прави" и Соња Шкорић која је извела нумеру „Чаробна ноћ".

Након трогодишње паузе Србија се поново укључила у такмичење - Емилија Ђонин била је наш представник 2014. године када је на евровизијској сцени отпевала песму „Свет у мојим очима", наредне је Лена Стаменковић извела „Ленину песму".

Дуња Јелачић била је представник Србије 2016. године са нумером „У ла ла ла" док су наредне године у специјаној емисији „Дечја песма за Европу", од три композиције које су претходним избором музичких уредника РТС-а ушле у најужи круг такмичења, за представнице наше земље одабране Ирина Бродић и Јане Пауновић које су песмом поручиле „Цео свет је наш". 

Године 2018. боје наше земље у Минску, у Белорусији бранила је Бојана Радовановић са песмом „Свет" док је прошле године у граду Гљивице у Пољској као представница Србије наступила Дарија Врачевић са песмом „Подигни глас".

среда, 29. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије