Историјат - Дечја песма Евровизије

Дечја песма Евровизије је међународно музичко такмичење у организацији Европске радиодифузне уније (ЕБУ) намењено деци старости до 14 година. Право учешћа имају земље чланице ЕБУ-а од 2015. године такмичењу се прикључила и Аустралија.

Србија је до сада учествовала једанаест пута на „Дечјој песми Евровизије" а потврдила је и учешће на предстојећем такмичењу који би требало да се одржи 29. новембра 2020. године. 

„Дански радио" је 2000. године организовао национално такмичење песама за децу; две године касније манифестација се проширила на Скандинавско полуострво а учествовале су Данска, Норвешка и Шведска.

Наредне године ЕБУ је преузео организацију овог догађаја са циљем да се прошири на целу Европу па је прво такмичење за „Дечју песму Евровизије" одржано 2003. године у Копенхагену.

Форма и правила такмичења осмишљени су по узору на такмичење за Песму Евровизије. Земље учеснице бирају и шаљу предствнике а нумере морају да трају од 2 минута и 45 секунди до највише три минута.

Представници на дан такмичења не смеју да имају више од 14 година а одабир најбоље песме на такмичењу врши се прикупљањем гласова гледалаца и националних жирија земаља учесница.

Победник првог такмичења 2003. године био је представник Хрватске, Дино Јелушић са песмом „Ти си моја прва љубав" а за најбољу наредне године проглашена је Марија Изабела из Шпаније.

Године 2005. победу је однела Ксенија Ситник из Белорусије, 2006. прво место припало је представницама из Русије док је наредне године поново славила Белорусија.

Грузијска група „Бзз" освојила је највише поена на такмичењу у Лимасолу, на Кипру 2008. године, а наредних година на листу победника уписали су се и представници Холандије, Јерменије, Грузије, Украјине, Малте и Италије.

Године 2015. победа је још једном отишла у руке представнице Малте а 2016. за најбољу је проглашена песма „Мзео" у извођењу Грузијске представнице Мириам Мамадашвили.

На такмичењу 2017. године у главном граду Грузије, у Тбилисију победила је Полина Богушевић из Русије, а потом су уследиле две победе представницa Пољске - 2018. године највише поена имала је Роксана Вегел а прошле године Вики Габор је својој земљи донела другу узастопну победу.

Од 2006. године такмичење „Junior Eurovision Song Contest" емитује се уживо и на званичном сајту такмичења.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара