Монодрама "Лина, тврђа од камена" у Инзбруку

Српска православна омладина Инзбрук (СПОЈИ) организује хуманитарно монодрамско вече 2. априла у Инзбруку. Позоришну представу "Лина, тврђа од камена" по истоименом роману Јована Д. Петровића, извешће наша, више пута награђена, глумица Весна Станковић премијерно у том граду. Сав приход намењен је социјално угроженим вишедетним породицама на Балкану и болесној деци у Тиролу, којима СПОЈИ редовно помаже кроз своје хуманитарне акције.

„Лина, тврђа од камена“ је истинита прича о животу бабе аутора романа, Лине, од периода њеног девојаштва, преко зрелог доба до позне старости. Кроз Линину животну причу, пуну неочекиваних, животом режираних обрта и догађаја који се непрестано преплићу, пратимо не само њену личну причу, но и пресек историјских збивања кроз које је ова жена током свог богатог животног пута пролазила: почетак 20. века, Први и Други светски рат и поратни период.

Иако је Линина приповест, такође је својеврсна глорификација живота и виталне људске снаге и енергије која човека одржава и у најтежим искушењима, издиже га, чува и одређује као биће саткано од материје која је тврђа и од најтврђег камена.

Кроз ову монодраму, гледалац прати Лину како се из младе и пуне живота и радости девојке, трансформише најпре у зрелу младу жену, па у жену скрхану животним трагедијама, до снажне, сасвим зреле личности коју патње нису сломиле, већ ојачале и донеле стабилност, снагу и велику животну мудрост. Представа је стилизована и решена симболима који управо величају исконску снагу живота која тријумфује над губицима и невољама.

Уз веома занимљив језик, овај текст носи праве искре здраве народске мудрости које ликови попут наше јунакиње, Лине, изговарају без претензије да буду мудри. Због тога бројне реченице које су структурално закључци Лининих прича, звуче као прави философки афоризми.

Од тога да нико на овом свету нема „тапију на срећу“, па до тога да је на овом свету камен најтврђи, а од камена „тврђи је само човек“.

Весна Станковић је за ову улогу добила следеће награде:

– Златна колајна „Маја Димитријевић“ за најбољу представу, на фестивалу у Земуну

– Златну колајну за најбољу представу жирија публике на истом фестивалу

– награда за најбољу женску улогу на 11. Фестивалу малих сцена у Сарајеву

– награда за најбољу глумицу фестивала на фестивалу у Корчи (Албанија)

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво