Читај ми!

Дан Тана, најсрећнији човек на планети

Добривоје Танасијевић, познатији као Дан Тана, амерички је угоститељ, филмски глумац и продуцент. Рођен је и одрастао у Београду. Још као младић напустио је бившу Југославију и отишао у свет са жељом да постане успешан фудбалер. Али, његова каријера креће другим правцем...

Пошто је Дан Тана своју фудбалску каријеру почео у београдској Црвеној Звезди, а потом играо и у Немачкој и Белгији, непосредно после Дргог светског рата се обрео у Канади, апотом скокнуо до Холивуда и то без пасоша.

При повратку, око америчко-канадске границе долази до филмске ситуације.

Врло занимљиво да сте Ви чишћењем ципела ушли у Америку и у легенду...

"Јесте, ја сам остао у Белгији 1952. године, а то је било 1954. године. Док сам ја чистио ципеле, излази Лука из радње са новим ципелама, и иде да их разгиба на тротоару...Излазе два човека из аута, одводе Луку и никад га више нисам видео. Ја гледам оне улице, биоскопе, улазим у један и неко каже на српском: "Бато, шта ти радиш у Холивуду?". Један "пица мен" ме препознао који је пре годину дана побегао из Канаде у Америку и дође на утакмицу, и то вече ми да да спавам и ја никад више нисам отишао из Америке", каже Добривоје Танасијевић, Дан Тана.

Посећивали сте школу фудбала, али и глуме, постали глумац у Холивуду, купили велики ресторан...Са којим звездама сте се све дружили у Вашем ресторану?

"Прво да кажем да сам ја први довео твист у Холивуд, са Чаби Чекером и то је било 1962. године, а 1964. године сам отворио ресторан, а 1966. године сам био оснивач прве професионалне лиге у САД у фудбалу.

Бавио сам се глумом, био сам и продуцент,продуцирао 8 филмова, био са два филма у Кану, Милена Дравић је тада проглашена за најбољу глумицу године. Моја ћерка је преузела ту компанију и данас већ има 20 Оскар номинација. Компанија се звала Бата продакшн, а сада је то Магнолија филмс, и ја сам још увек члан Академије и у комитетима који бирају најбољи страни филм и најбољи амерички филм, јер сам ја члан бранше продуцената који финансирају те филмове", каже Дан Тана.

За свој рад и допринос српској култури и држави уопште Дан Тана је добио више одликовања, закључно са Београдским победником, а за крај ево и његових порука:

"Видим Дан Тану као најсретнијег човека на планети Земљи. Не бих променио свој живот, од првог дана до данашњег дана ни са једним човеком. Желим да сваки човек и свака жена има бар 10 посто онога шта сам ја имао у животу, а вама желим, пошто сте веома важна установа - РТС, да све грађане Србије представљате исто без обзира на религију, расу, политичку страну...".

Шта бисте поручили дијаспори ?

"Српска дијаспора је била одвојена, међутим српска дијаспора је све ближа и ближа...тако да наша дијаспора је веома јака, имамо мултимилијардере, билионере, људе који су на разним позицијама на планети земаљској и треба искористити те људе", поручује Дан Тана.

Дошао је тихо, скромно и ушао у легенду. Дан Тана, Србин у Холивуду, Дан Тана за сва времена...

среда, 29. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије