Читај ми!

Петровић: Потребно је прескенирати уређаје

Гостујући у Дневнику 3 РТС-а Радиша Петровић саветник директора ЈП “Емисиона техника и везе” изјавио је да грађани који су остали без дигиталног сигнала преласком на коначну мрежу морају да прескенирају своје уређаје како би могли да прате телевизијске програме.

У Србији ће 7. јуна кончно бити угашен аналогни телевизијски сигнал. Медији су јавили да је после гашења аналогног предајника на Руднику 1. јуна 300.000 људи остало без слике иако имају сет-топ-боксове.

"Информација да 300.000 људи нема сигнал није тачна. Чињеница је да где год смо гасили аналогне предајнике и прелазили на дигитално емитовање било је појединачних случајева да људи не могу да приме дигитални сигнал иако имају сет-топ-бокс", рекао је Радиша Петровић.

Он је додао да је прелазак на дигитално емитовање је велики скок. Ниједан телевизор који је примао аналогни сигнал уколико нема DVB-T2 тјунер не може да прими никакав сигнал. Потребно је подесити и телевизор и сет-топ-бокс.

"Садашњи дигитални сигнал је плански вишеструко јачи и најчешће може да се прими и са собном антеном. Антене са појачавачима не могу да пропусте толико јак сигнал јер блокира пријем", рекао је Радиша Петровић.

Он је истакао да је до гашења аналогних предајника постојала Иницијална мрежа која је покривала преко 90 одсто становника Србије. Многи од њих су имали сет-топ-боксове и канали на којима је радила та Иницијална мрежа и фреквенција на којима сада ради коначна мрежа за први и други мултиплекс се разликују.

"Преласком са Иницијалне на коначну мрежу људи остају без сигнала и морају да прескенирају своје уређаје како би нашли сигнал на коначним каналим", каже Радиша Петровић.

Он је нагласио да у Србији има преко 100 телевизијских станица, као и да у овом тренутку нису још све ушле у коначну мрежу.

"Неки пријемници без обзира да ли су сет-топ-боксови или телевизијски пријемници промену у садржају мултиплекса аутоматски региструју, а неки не, па је потребно повремено прескенирати уређаје уколико желите нове канале који су убачени у мултиплекс, као што је то случај и код кабловских оператера", каже Радиша Петровић.

Уколико грађани имају проблема са пријемом земаљског дигиталног телевизијског сигнала, потребно је да позову кол-центар на број 18911 које је формирало надлежно Министарство за телекомуникације.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво