Музика света – Трио Лимингуа

Снимак са концерта литванског трија Лимингуа, одржаног 21. јула прошле године у Чешком Крумлову, у оквиру 38. Фолк Фестивала Еурорадија.

На овом издању фестивала, за четири дана представило се двадесет ансамбала, углавном из Европе. Традиционална народна музика мешала се са џезом и популарним музичким жанровима, а публика је била у прилици да се упозна са разноврсним традиционалним музичким инструментима.

Трио Лимингуа наступио је трећег дана фестивала. Овај састав основан је 2013. године, а чине га: Агота Зданавичуте - вокал, дромбуље и канклес - инструмент из породице балтичких цитри, Дорота Зданавичуте - вокал и удараљке и Ритис Гирскас - ситар, сарод и бансури.

Богат репертоар бенда обухвата литванске народне песме, као и музику Македоније, Бугарске, Србије и Скандинавије. Двогласно певање сестара Зданавичуте, прати неуобичајен инструментални састав: разноврсне удараљке, цитре и традиционални индијски инструменти. Употребом овако неуобичајеног инструментаријума, њихове интерпретације народних песама добијају егзотични призвук.

Састав Лимингуа је до сада наступао на бројним фестивалима широм Европе. Као најзначајнији издвајају се фестивали у Пољској, Норвешкој, Чешкој републици и Мађарској. Интересантно је истаћи и да трио Лимингуа сарађује са шаманима из различитих култура, а њихова музика се свира и током појединих ритуала. Пре две године објавили су деби албум под називом Лимингуа, што на архаичном литванском означава реч којојм се другоме жели срећа.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара