Читај ми!

Нова дискографија

Албум Јунчана Лима, са етидама Фредерика Шопена објавила је 19. априла издавачка кућа Дека.

Овај млади јужнокорејски пијаниста рођен је 2004, а концертну каријеру је започео са четрнаест година, освојивши 2018. две награде на такмичењу у Кливленду и међународном такмичењу Купер. Пажњу светске музичке јавности привукао је 2022, када је са осамнаест година победио на међународном пијанистичком такмичењу Ван Клајбурн, поставши и најмлађи лауреат у историји овог такмичења у Тексасу. У његовим наступима критичари су том приликом истакли „магичну технику и изражен инстинкт”. Тада је, у последњем кругу такмичења, извео Клавирски концерт број 3 Сергеја Рахмањинова, када је Симфонијским оркестром Форт Ворт дириговала Марин Алсоп, која је истакла да је Лим један од ретких уметника који вешто спаја дубоку музикалност и чудесну технику.

Албум који представљамо у вечерашњој емисији је дебитантско дискографско издање Јунчана Лима, на којем се налазе Шопенове етиде из опуса 10 и опуса 25. Занимљиво је да је Лим у програмској књижици јасно навео неке од најбољих пијаниста који су му послужили као директна инспирација у тумачењу ових дела. Окренуо се Игнацу Фридману, како сам истиче, због његове креативности и слободе, Алфреду Кортоу због његовог јединственог тона, као да „пева бел канто” и Јурију Јегорову због његове поетичне маштовитости и савршеног разумевања структуре ових дела. Како примећује критичар онлајн часописа Престо: „Лим уместо да покушава да избегне поређење са великанима из прошлости, он као да нас изазива да то учинимо, заузимајући заслужено место међу њима”.

Са друге стране, Лим своје интерпретације заснива на сопственим искуствима, машти, причама из књижевности, природним наукама, креирајући визуелне призоре које повезује са одређеним делима. Тако опус 10, како он то перципира, започиње Великим праском, а завршава се, на пример, етидом опус 12 која за њега дочарава бес Грка због Јелене Тројанске коју је отео тројански принц Парис. У односу на опус 10, Лим сматра да опус 25 има другачији карактер, односно да садржи више личних прича. „Могу да осетим Шопенову зрелост и усамљеност, и колико је марљиво стварао промишљену музику у свој тој самоћи.”

Ауторка Јелена Дамјановић

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије