Upitnik

Doživotna kazna za ubice dece.

U Srbiji je počela primena novih zakonskih rešenja u krivičnom zakonodavstvu, kojima se uvodi doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela. Predviđena je za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je 2017. godine inicirala Fondacija "Tijana Jurić", koja nosi ime po petanestogodišnjoj devojčici koja je silovana i ubijena, a koju je potpisima podržalo skoro 160 hiljada građana.

Izmenama zakona, doživotna kazna zatvora proširena je na sva krivična dela za koja je bila predviđena kazna od 30 do 40 godina, poput ubistva predstavnika najviših državnih organa, teškog dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanja radi vršenja krivičnih dela, genocida, zločina protiv čovečnosti, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i drugih najtežih krivičnih dela.

Koji su osnovni izazovi za pravosuđe u primeni zakona, kakva je evropska praksa kada su u pitanju slični zakoni i da li su izmene Krivičnog zakonika pravda za žrtve ili kršenje ljudskih prava?

O tome govore gosti Upitnika - Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić, Nenad Stefanović, predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije i Omer Hadžiomerović, sudija Apelacionog suda u Beogradu.

Upitnik, utorak u 21.00 RTS1

broj komentara 0 pošalji komentar