Čitaj mi!

Medijska mreža srpske dijaspore: Povratna karta

Jelena, iz srpske ulice: Pogled na Srbiju sa Azurne obale

U novom izdanju TV serijala "Povratna karta" Maja i Vladan vode na Azurnu obalu, upoznaju najluksuzniji deo Mediterana i ljudi koji sa velikim strašću promovišu lepo lice Srbije.

Jelena Mandić
Jelena Mandić

Jelena Mandić je, još kao poslednja lepotica države koja se zove Srbija i Crna Gora, shvatila da pojedinac u inostranstvu treba da bude najbolji ambasador svoje zemlje. Jedna od glavnih ulica u Kanu, gde živi godinama, još od vremena prijateljstva dva naroda iz Velikog rata zove se  Srpska - i to je, kaže, svakodnevno podseća da Srbiji treba vratiti stari sjaj. Iako je završila prava, pa turizam, Jelena se godinama uspešno bavi dizajnom nakita od Murano stakla, o čemu svedoče priznanja i revije od Moskve i Minske, preko Pariza do Monte Karla. Na njenim radovima možete često videti posvete Belom Anđelu i srpskim nacionalnim motivima, a među njenim prijateljima ljude kojima je Srbija na srcu. Maja i Vladan su sa Jelenom krstarili Azurnom obalom i videli mnogo toga što će vas iznenaditi.

Provansa, Kler profesorka i dizajner nakita
Provansa, Kler profesorka i dizajner nakita

U Provansi ćete upoznati Kler, kod koje je Jelena naučila tajne izrade nakita od poznatog venecijanskog stakla. Videćete kako ovaj nakit nastane, i kako su poznatu profesorku opčinili Jelenin talenat, ali i srpski med.

 Nica, Sandra Mila, operska umetnica
Nica, Sandra Mila, operska umetnica

U Nici ćete popiti kafu sa operskom umetnicom Sandrom Milom, otkriti internacionalni karakter najvećeg grada na Azurnoj obali, i na primerima od Šagala, preko emigranata iz carske Rusije do Luja Armstronga, saznati zašto je za jednu zemlju važno da baš ovde stekne prestiž.

 Knez Serž od Jugoslavije
Knez Serž od Jugoslavije

Sin kneza Aleksandra Pavlovog Karađorđevića će vam ispričati kako se sa princom Albertom iz Monaka u Beogradu proveo na 70. rođendanu prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, zašto je nakon dugih emigrantskih godina na prvi poziv da pomogne doleteo u Srbiju, i kako vekovno prijateljstvo krunisanih glava može koristiti Srbiji danas.

Elin De Kat, direktorka u Operi Monte Karlo.
Elin De Kat, direktorka u Operi Monte Karlo.

U danu kada Monte Karlo bruji od priprema za gala veče u Operi i trka Formule 1, posetićete jednu od najprestižnijih evropskih opera. Sa Elin de Kat, direktorkom u ovoj operi, proći ćete kroz ulaz koji je građen samo za prolazak Princa Alberta, videti kulise, zaviriti iza kulisa, čuti anegdote iz dugogodišnjeg rada sa porodicom Pavaroti ... Elin će vam ispričati i kako, živeći ' 99. u Americi, nije poverovala u propagandu nego je otišla u Srbiju, zaljubila se u Beograd i počela da uči srpski jezik - a nemojte se začuditi ni ako vam otpeva jedan od naših poznatih refrena! 

Kan noću
Kan noću

Ova priča se završava velikom revijom Jeleninog nakita na jednoj od najluksuznijih jahti u Kanu, neposredno uz Srpsku ulicu, i pitanjem - vodimo li dovoljno računa o ljudima koji bi Srbiji mogli da budu od velike koristi?

Maja Martinović i Vladan Jočić
Maja Martinović i Vladan Jočić

Autori i voditelji "Povratne karte" Maja Martinović i Vladan Jočić

Urednik TV serijala „Povratna karta" Vladan Jočić