Profesionalci: Akademik Nikola Hajdin

Rođen je 4. aprila 1923. u Vrbovskom, Hrvatska. Diplomirao je i doktorirao na Građevinskom fakultetru u Beogradu gde je bio redovni profesor od 1966. godine. Jedan je od vodećih svetskih stručnjaka u oblasti projektovanja mostova i lučnih brana.

Njegovi mostovi sa kosim zategama predstavljaju svetsko dostignuće u izgradnji mostova. Najpoznatiji su most na reci Visli u gradu Plocku u Poljskoj i Most slobode u Novom Sadu.
Akademik Nikola Hajdin
Akademik Nikola Hajdin

Projektovao i i lučne brane širom sveta. Autor je više stotina naučnih radova. Predsednik SANU bio je od 2003-2015 godine i inostrani član je nekoliko svetskih akademija. Počasni je doktor tehničkog univerziteta u Atini i gostojući profesor na više svetskih univerziteta.

Most slobode, Novi Sad
Most slobode, Novi Sad

Kao ekspert, bio je konsultant u više međunarodnih projekata. Dobitnih je najviših domaćih i međunarodnih priznanja. U emisiji akademik Hajdin govori o izbeglištvu iz Hrvatske 1941. godine, svojoj karijeri i naučnom radu, graditeljstvu nekada i danas, kako je doživeo rušenje Mosta slobode u Novom Sadu 1999. godine i izgradnji potpuno istog mosta.

Most na Visli u Plocku, Poljska
Most na Visli u Plocku, Poljska

Autor emisije Dragan Stanojević

broj komentara 0 pošalji komentar