Trezor

35 godina od smrti Ive Andrića (Dolac, 09.10.1892 - Beograd, 13.03.1975)

Konac komedije - ova jednočinka je jedini dramski tekst Ive Andrića. Napisan je između 1914. i 1918. Tekst je otkrio akademik Predrag Palavestra i objavio u "Sveskama" Zadužbine 1985. Televizijske varijacije drame Konac komedije su autorska ostvarenja Miljenka Derete, Predraga Sinđelića i Milana-Pece Nikolića.

TV filmovi su snimljeni za emisiju Umetničko veče 1986. godine. U okviru enciklopedijske izložbe "Umetnost za televiziju" prikazani su u Muzeju modernih umetnosti u Los Anđelesu, Muzeju modernih umetnosti u Njujorku, Stedelik muzeju u Amsterdamu, Tejd galeriji u Londonu, Kulturnom centru "Bobur" u Parizu, Dijamantskoj palati u i još 13 svetskih muzeja moderne umetnosti. Nalaze se u stalnoj postavci većine tih muzeja i u Svetskoj antologiji televizije 1968. do 1988.

Treću varijaciju jednočinke Konac komedije reditelja Milana Nikolića, Trezor je prikazao 26.10.2005, a drugu varijaciju Peđe Sinđelića 3.11.2006. Danas je na programu Konac komedije, prva varijacija koju je režirao Miljenko Dereta, a u glavnoj ulozi je Predrag Ejdus.

* Režija Miljenko Dereta, u glavnoj ulozi Predrag Ejdus.

* Proizvedeno 1986, Redakcija program iz kulture, urednik emisije Dževad Sabljaković.

Portret po sećanju: Andrić u Počitelju - septembra 1973. Andrić je pošao na svoje poslednje putovanje po Hercegovini. Sa nekoliko prijatelja posetio je Mostar, Počitelj, Stolac, Ston. O tom Andrićevom putovanju po Hercegovini sačuvani su filmski snimci, do danas nekorišćeni. Ova emisija je pokušaj da se preko svedoka, ovog puta, sastavi filmski materijal i dovrši započeta priča o tom Andrićevom putu po Hercegovini.

Likovni umetnik Zuko Džumhur bio je neka vrsta vodiča na tom putovanju, a  i voditelja kroz ovu emisiju. Zuko govori o tom jednodnevnom izletu i susretima sa ljudima, a pričaju i oni sa kojima se Andrić sretao na tom putu. U emisiji su korišćeni filmski materijali Jana Berana  i inserti iz serije Hodoljublje Televizije Sarajevo.

* Učesnici: Zuko Džumhur, Sula Čelević, Hasan Sućeska, Edo Numankadić.

* Urednik i scenarista Miroslav Karaulac, montaža Radivoj Milojković, snimatelj Aleksandar Radosavljević, reditelj Ana Karakušević.

* Proizvedeno 1987, Redakcija programa iz kulture; repriza 7.10.2005. u Trezoru.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 10. feb 2012, 13:03) - mostarka [neregistrovani]

ivo andric i zuko dzumhur

najlepse molim postovanu redakciju, da,ako to tehnicke mogucnosti dozvoljavaju reprizira ovu emisiju

(nedelja, 13. mar 2011, 09:09) - anonymous [neregistrovani]

ivo andric

kad bi se ovo blago repriziralo